Lidové noviny

Mizerný prezident

-

mohou nám přinést mír, mohou způsobit vzestup nebo pokles trhů. A taky mohou způsobit, že nenávist popadne druhý dech.“

Což se právě odehrávalo v předtočené­m přenosu na televizní obrazovce. „Dovedu pochopit homosexuál­y, lesbičky a tak dále. Ale víte, koho vůbec nechápu? To jsou ti transgende­r… ti jsou mi opravdu bytostně odporní,“říkal tam Miloš Zeman.

Čert vem, že než se k tomu dostal, semlel spoustu zemanovin. Jen namátkou: Přiřadil k sexuálním menšinám sufražetky (zřejmě považuje boj za volební práva žen za menšinovou sexuální orientaci) i hnutí Me Too (obtěžované ženy jsou na tom patrně stejně). Chirurgick­ou změnu pohlaví označil za sebepoškoz­ování, které je podle něj trestným činem (není, pouze navádění k sebepoškoz­ování, věrnou ministryni Benešovou teď asi čeká nelehký úkol prosadit změnu trestního zákona, ale možná se podaří odložit to spolu s Dukovany, jmenováním ředitele BIS a nejvyššího státního zástupce až na dobu po volbách). Ve snaze hájit maďarský zákon, o kterém byla řeč, Zeman řekl, že vysvětlova­t, co je odlišná sexuální orientace, se nepatří prvňáčkům, ale když už, tak až středoškol­ákům. Chudák netušil, že onen Orbánův zákon to zakazuje až do 18 let.

To nejhorší ale nejsou zemanoviny, ty už jsou za roky, co ho známe, jen únavný standard. To nejhorší je, co mi došlo s tím úryvkem z Bidena: s jakým gustem český prezident šíří nenávist. Vypůjčím si Bidenovy metafory: tahá ji zpod kamenů, dodává jí kyslík, pomáhá jí, aby nabrala druhý dech.

Bohužel, není to u něj pouhý stařecký vrtoch. Rozsévání nenávisti je politickým nástrojem, který Miloš Zeman užívá vlastně od chvíle, kdy si přičichl k moci. Co jiného bylo, když vtipkoval, že nechá stranické legitimace ČSSD vázat do kůže členů ODS, když chystal akci Olovo, když štval venkovskou hospodu proti pražské kavárně.

Ono totiž opravdu na tom, co prezidenti říkají, záleží, i když na záležitost­i války, míru, natož stavu trhů má Miloš Zeman naštěstí nulový vliv.

Je smutné, že je mizerný prezident, ale takových už tento národ pár přežil. Mnohem horší je, že je to zlý a nenávistný člověk.

JAROSLAV VEIS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia