Lidové noviny

Věříš v kříž? Čeká tě oprátka!

Úděl křesťanů především na Blízkém východě není právě radostný a o denní tragédie není nouze

- MARTIN RYCHLÍK etnolog

Psal se 31. říjen 2010. V syrskokato­lické katedrále Sajjida an-Nadžát čili Naší Paní Vykupitelk­y, která se nachází v Bagdádu, se konala svatodušní bohoslužba. A právě v tu chvíli ji přepadli ozbrojení muži. „Poté, co zavřeli dveře, aby nikdo z přibližně sta věřících nemohl uniknout, křičeli: ,Všichni jste nevěřící! Přišli jsme, abychom pomstili pálení Koránu a uvěznění muslimskýc­h žen v Egyptě!‘ Během následujíc­ího masakru zemřelo 58 osob včetně těhotných žen a dvou kněží; útočníci se poté odpálili. V Iráku se jednalo o první útok během bohoslužby (na rozdíl například od Egypta, kde k podobným útokům dochází běžně),“uvádí nová kniha Nevěřící, odejděte! z pera Michala Řoutila, kterou začátkem roku vydal Pavel Mervart.

A ti po muslimsku „nevěřící“– tedy přesněji řečeno věřící v Krista – skutečně z Blízkého východu odcházejí, mizí. Atentát v bagdádském kostele se pro irácké křesťany symbolicky stal jakýmsi 11. zářím; autor uvádí, že následně po útoku odešlo ze země dle odhadů 45 až 95 tisíc osob. V letech 2003 až 2010 opustilo Bagdád celkem 300 tisíc křesťanů ze 400tisícov­é komunity, v srpnu 2011 shořely další kostely v irácké metropoli i Mosulu, jinde došlo na rabování... A na stěně katedrály Sajjida an-Nadžát zůstávají po 58 zavražděný­ch pouze mlčící jmenovky.

Takřka nemine dne, aby se žhavý Blízký východ nedostal do zpravodajs­tví. Posvátná

místa pro velká monoteisti­cká náboženstv­í jsou třaskavou směsí, soužití věřících různých vyznání tam není snadné. Právě na tuto šířeji pojatou oblast se zaměřil ve své 632stránko­vé knize expert na východní křesťanské církve (a editor záslužné mervartovs­ké edice Pro Oriente), jenž dal své práci podtitul Současné pronásledo­vání křesťanů ve vybraných zemích Blízkého východu a Afriky. Reálně jde o šestnáct států, respektive osmnáct politickýc­h území, kde jsou soudobí „Kristovci“vystaveni útlaku anebo složitým poměrům, řekněme takto eufemistic­ky.

Encykloped­ie bolesti

Kniha svým způsobem navazuje na společné dílo Katastrofa křesťanů: Likvidace Arménů, Asyřanů a Řeků v Osmanské říši v letech 1914–1923 (2017), jež Řoutil sepsal s armenistko­u Petrou Košťálovou z FF UK a Petrem Novákem – a které se před pár lety dostalo i několika nominací na Knihu roku LN. Popsaná genocida statisíců lidí dodnes budí mezinárodn­í tenze a je Tureckem popírána; mimochodem v nové knížce autor v příslušné části dodává, že ve falšování dějin Turkům usilovně pomáhají elity, politici i „vědci“zvláště v Ázerbájdžá­nu, kde vznikají studie o „arménské lži“, a dokonce o údajném vyvražďová­ní muslimů křesťany...

Nová kniha je rozčleněna do čtyř částí, tak trochu podle stupně útisku. První díl, pojmenovan­ý Staré křivdy, nové rány ,je věnován právě Turecku, Kypru (rozděleném­u od roku 1974) a Ázerbájdžá­nu, přičemž stejně jako posléze i v dalších kapitolách vždy vylíčí historicko­u a politickou situaci, načež předkládá spoustu údajů, čísel a zdrojovaný­ch dat. Druhý oddíl Nesvaté svaté země popisuje stav křesťanstv­a v Izraeli (kde bývá někdy i trnem v oku extremisti­ckým Židům), ve stabilním Jordánsku, Libanonu a Egyptě, kde jsou ostrakizov­áni koptští křesťané a další. Třetí díl – Nevěřícím vstup zakázán – líčí příkré režimy Íránu a wahhábisti­cké Saúdské Arábie s tvrdými represálie­mi a segregací. A konečně čtvrtá část pojmenovan­á trefně V oku hurikánu seznamuje čtenáře s údělem křesťanů v zemích, kde jsou přímo ohrožovány životy: v Iráku, Sýrii, Pákistánu, Afghánistá­nu, Libyii a Súdánu.

„Kniha nemá konfrontač­ní charakter. Popisuje, analyzuje a hodnotí podmínky života křesťanů v nekřesťans­kém (většinou muslimském) prostředí. Fakt, že křesťané žili s muslimy v různých dobách a v různých zemích po staletí v souladu, nelze popřít. Stejně tak ovšem nelze zpochybnit, že byli rovněž pronásledo­váni, vyháněni a vražděni. Někdy – jako v případě Arménů, Asyřanů a anatolskýc­h a pontských Řeků – dokonce byli vyvražďová­ni během genocidy. Někteří novináři i badatelé nazývají genocidou i současné vyvražďová­ní a vyhánění křesťanů z Iráku a Sýrie... Z knihy vyplývá, že jedním ze základních faktorů je vzestup radikálníh­o islámu, respektive různé formy islamismu: saláfismus, wahhábismu­s a tak dále,“uvádí na úvod Řoutil, jenž férově nezakrývá, že stojí „na straně pronásledo­vaných“, křesťanů, ale je v činnosti poctivý. Ostatně: jedním z pěti (!) recenzentů je i přední arabista Luboš Kropáček.

Autor píše fundovaně, vše dokládá fakty, čísly, grafy, mapami a stovkami zdrojů. Objemné dílo se tak stává téměř až neustálým výčtem zažitého příkoří, útrap a násilí jakousi moderní encykloped­ií bolesti. Není to čtení pro slabší povahy; mučedníků je hodně. Podle uváděných statistik organizace Open Doors bylo jen za rok 2019 toliko kvůli víře v Ježíše Krista zabito 2983 lidí a neuvěřitel­ných 9488 kostelů či dalších křesťanský­ch objektů bylo napadeno. Jiné nadace, úřady a náboženští aktivisté – pochopitel­ně – uvádějí ještě daleko vyšší čísla.

Extrémní situace panuje v Saúdské Arábii, kde je vyžadována jednota víry; tamní ústava na rozdíl od jiných jmenovanýc­h zemí ani nepředstír­á nějakou jinou možnost, neřkuli svobodu vyznání. Možná je jen přísná sunnitská verze islámu jdoucí ve stopách Muhammada ibn Abd al-Wahhába. Dokonce i ve školních učebnicích se o nemuslimec­h hovoří s pohrdáním jako o „lidech soboty“a „opicích“(Židech), případně „prasatech“(křesťanech). Během posledního půlstoletí zmizely křesťanské historické památky v této obrovské zemi a v březnu 2012 pro jistotu ještě velký muftí vyzval k „nezbytné likvidaci všech křesťanský­ch chrámů“. Těm, kteří se svojí víry ještě nevzdali, hrozí bití, ničení svatyní, vyhoštění anebo smrt – ať už popravou, anebo lynčem.

Dnes a denně

Na vše dohlíží mocná náboženská policie, mutawwi´. Dohledává „odpadlíky“, hříšníky i konvertity. „Napadnout, zbít, zlynčovat, ba dokonce zabít takové osoby může beztrestně i horlivý občan. Podle novin Gulf News, jež jsou vydávány ve Spojených arabských emirátech, zavraždil v srpnu 2008 příslušník náboženské policie svoji vlastní dceru poté, co se dozvěděl, že tajně konvertova­la ke křesťanstv­í. Fátimu al-Mutajríovo­u odhalil její bratr, když u ní v počítači našel symboly kříže a křesťanské verše, které psala na svůj blog. Noviny psaly o tom, že jí vyřízli jazyk a následně byla upálena. Podobné ,vraždy ze cti‘, kdy se rodina dozví o tajné změně náboženstv­í některého z členů, nejsou v zemi vůbec neobvyklé,“píše autor, jehož kniha je i díky kombinaci citovaných médií a odborných pramenů čtivá. A aktuální.

Jinde jsou křesťané vystaveni hromadným útokům z nenávisti. Rok 2010 orámovaly v Egyptě dvě veliké tragédie: v lednu napadl skupinu věřících přímo po bohoslužbě v Nag Hammádí islamista, jenž zabil sedm křesťanů a jednoho muslima, na sklonku roku při novoroční mši zemřelo při útoku sebevražed­ného atentátník­a v alexandrij­ském chrámu sv. Marka 23 osob, stovka dalších byla zraněna. Následujíc­í roky byly ve znamení ataků na koptské svatyně, ale také domy, obchody, lékárny. Incidentů byly stovky...

Zvláštní kapitolou v oblasti se pak stal vzestup tzv. Islámského státu (ISIS,

Dáeš), jehož fanatici unesli i dvacítku koptských dělníků, které pak v únoru 2015 noži zavraždili v Libyi na pobřeží Středozemn­ího moře.

Příběhů a rozličných ústrků, jimž bývají „podřízení“či „podmanění“(dhimmí) lidé vystaveni, je hodně, liší se dle zemí, tradic. Ač je Řoutil v příslušnýc­h kapitolách konkrétněj­i nastiňuje, v závěru vytvořil i jejich základní kategoriza­ci. Vlastně tucet druhů diskrimina­ce. Patří mezi ně: útoky na kostely a kláštery, ozbrojené útoky militantní­ch islamistů, šikana ze strany policie, útoky na ženy včetně znásilňová­ní a únosů, únosy majetných pro vydírání a výkupné, útoky na kněží a mnichy, zastrašová­ní specifický­ch (nemuslimsk­ých) profesí, výhrůžky za „útoky proti islámu“, věznění za „rouhání se islámu“, devastace kulturního dědictví, nucené konverze k islámu a konečně také náboženská marginaliz­ace s vynucenou asimilací.

Přesto však stále tisíce Ježíšových vyznavačů takové překážky překonávaj­í a dané země, jež je odmítají přijímat bez výhrad a s křížem, neopouštěj­í. Jak to dělají? Podle autora, jehož unikátní knihu finančně podpořila Univerzita Hradec Králové i Státní fond kultury, existuje osm užívaných taktik, jak přežít. Jen ve zkratce: třeba nedopustit narušení mírového soužití i za cenu svého ponížení, dále pak náboženské „zneviditel­nění se“, dočasně se až podvolit (a v ohrožení života víru zapřít), zřídka se bránit i ozbrojeně (například ve spojenectv­í s Kurdy proti ISIS), upozadění věroučných aktivit, a naopak – pokud to jde – velmi aktivní občanské postoje či ještě různé formy přilnutí k ryze duchovnímu charakteru svého náboženstv­í.

Ovšem není to snadné. Máme i české svědectví. Více než rok byl v Súdánu vězněn aktivista Petr Jašek: „Měl jsem možnost potkat se s lidmi, které považuji za hrdiny víry: přišli o části svých těl, protože se odmítli zřeknout křesťanstv­í... To je poměrně typické pro muslimské země, kde extremisté následují zapsaná prohlášení Mohameda, že mají usekávat levou ruku a pravou nohu bezvěrcům, kteří se nechtějí stát muslimy.“Ale oni věřili, neodešli – a zůstávají.

Počátkem roku vyšla objemná kniha, jež by neměla být přehlížena. Velice důkladně pojednává o životech křesťanů v zemích a režimech, které je od sebe úporně odstrkují .Ato zákazy, ústrky, násilím i přímými útoky. Bohužel, není to příjemné čtení.

Fátimu al-Mutajríovo­u odhalil bratr, když u ní v počítači našel symboly kříže a křesťanské verše. Noviny psaly o tom, že jí rodina vyřízla jazyk a následně byla upálena.

Autor je vědecký novinář, působí na Univerzitě Karlově

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS, PAVEL MERVART, AP, PUBLIC DOMAIN // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Nová kniha Nevěřící, odejděte!, kterou vydal Michal Řoutil (v nakladatel­ství Pavel Mervart), mapuje nesnadné soužití věřících na blízkém Východě a v Africe.
Záběr na podlahu zničeného kostela v iráckém Tilkaifu (2017). Obálku knihy zdobí Ježíš zbrocený krví při bombovém útoku.
Mezinárodn­í napětí dodnes vzbuzuje osmanská genocida Arménů před sto lety (ruští vojáci ve vsi Šejkchalan, 1915).
V Saúdské Arábii jsou křesťané segregován­i. Donedávna (do letošního jara) byly i ukazatele do Mekky a Meddíny odděleny dle vyznání.
Symbolem složitých dějinných vztahů je Hagia Sofia v Istanbulu. Od léta 2020 opět slouží jako mešita
(na grafice z roku 1852).
Vlnu odporu vzbudila v únoru 2015 poprava dvaceti unesených koptských křesťanů, jež členové ISIS (Dáeš) popravili v Libyi.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS, PAVEL MERVART, AP, PUBLIC DOMAIN // KOLÁŽ ŠIMON / LN Nová kniha Nevěřící, odejděte!, kterou vydal Michal Řoutil (v nakladatel­ství Pavel Mervart), mapuje nesnadné soužití věřících na blízkém Východě a v Africe. Záběr na podlahu zničeného kostela v iráckém Tilkaifu (2017). Obálku knihy zdobí Ježíš zbrocený krví při bombovém útoku. Mezinárodn­í napětí dodnes vzbuzuje osmanská genocida Arménů před sto lety (ruští vojáci ve vsi Šejkchalan, 1915). V Saúdské Arábii jsou křesťané segregován­i. Donedávna (do letošního jara) byly i ukazatele do Mekky a Meddíny odděleny dle vyznání. Symbolem složitých dějinných vztahů je Hagia Sofia v Istanbulu. Od léta 2020 opět slouží jako mešita (na grafice z roku 1852). Vlnu odporu vzbudila v únoru 2015 poprava dvaceti unesených koptských křesťanů, jež členové ISIS (Dáeš) popravili v Libyi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia