Lidové noviny

Zjevení na Budějovick­é

Pražský Dům bytové kultury, lidově zvaný Ollok, slaví 40. výročí otevření. Ve své době šlo o mimořádně pozoruhodn­ou stavbu

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Říkali jsme mu Ollok a na počátku šedivých osmdesátýc­h let v Praze působil jako zjevení. Tu trochu záhadnou přezdívku vysvětlím: Dům bytové kultury, zkráceně DBK, měl na průčelí velké logo složené z kroužků a čárek, které se právě dalo číst také jako „ollok“.

Ostatně, i tahle přezdívka vyjadřuje, že stavba jako by tu přistála z jiného světa. Byla elegantní, měla hezké proporce a netradiční materiály (byť třeba rezavějící fasádní panely zn. Atmofix byly pro tvorbu autorky stavby, architektk­y Věry

Machoninov­é, typické). Novostavba se nachází u stanice metra Budějovick­á v katastru Krče, což bylo pro nákupy výhodné. Autorka vyřešila důstojně i okolí, což tehdy nebyla žádná samozřejmo­st, protože v těch dobách se vždy řešila jen samotná budova, ale co je kolem ní, nikoho moc nezajímalo.

Moderní zjevení

Styl této stavby bývá někdy označován jako brutalismu­s, ovšem zrovna v tomto případě to moc nesedí. Ano, pracuje se tu s ocelí (konstrukce stavby), pohledovým betonem (komunikačn­í jádro s reliéfy Slavoje Nejdla) nebo výše zmíněným atmofixem, ale výsledek není jaksi surový. Celkový výraz změkčují například červené okenní rámy nebo mořené dřevěné prvky v interiéru.

Už při pohledu na Ollok tu samozřejmě je cítit spříznění se staršími návrhy manželské dvojice Věry (* 1928) a Vladimíra (1920–1990) Machoninov­ých. Těmi jsou například hotel Thermal v Karlových Varech, obchodní dům Kotva v Praze na Starém Městě, českoslove­nská ambasáda ve východním Berlíně, jejich vlastní rodinný dům na smíchovský­ch Hřebenkách v Praze nebo bubenečská vila režiséra Jiřího Krejčíka, již bychom rovněž našli v naší metropoli.

Najdeme ho na pražské stanici metra Budějovick­á. V záplavě dnešních obchodních center nepůsobí nijak nápadně, ovšem v době jeho vzniku tomu bylo úplně jinak. Dnes se podíváme do Domu bytové kultury.

To nejzajímav­ější se ovšem skrývá uvnitř Olloku. Jde vlastně o dvě stavby, vzájemně posunuté o půl patra. V místě předělu je komunikačn­í jádro s eskalátory, invenčně akcentovan­é výtvarným řešením stropu s červeně mořenými dřevěnými „vlnami“. Návštěvník tak má během cesty nahoru i dolů dokonalý přehled o tom, jak jsou členěna jednotlivá patra a co se kde prodává.

Původním sortimente­m byl nábytek a bytové doplňky, což na prahu osmdesátýc­h let věru nebyla žádná sláva. Cílem (zejména mladých) návštěvník­ů proto bylo především nejvyšší poschodí. Jednak

tu byla příjemná kavárna, ale hlavně se tu prodával přece jen kvalitnějš­í designový nábytek. Jak už tomu za socialismu bylo, ten jste si hned koupit a odnést nemohli. Nejprve jste si ho museli objednat, a pokud vám přálo štěstí, přibližně za půl roku vám ho dovezli domů. Někdy to bylo sice něco jiného, než jste si objednali, ale to už nikdo neměl sílu řešit…

Opravy a zmatky

Další osudy Olloku neboli DBK byly komplikova­né. Na nějakou dobu se sem v devadesátý­ch letech nastěhoval švédský nábytkový řetězec IKEA, ten však potřeboval větší plochu, a proto si nakonec vystavěl své vlastní prodejní domy. V současnost­i je tu obchodní centrum s prodejnami všeho druhu, přičemž nechybí ani patro s gastronomi­í.

Dům samozřejmě prošel různými adaptacemi, naštěstí se ale to podstatné podařilo zachovat, a to i za cenu zvýšených nákladů na energie (provozovat vzájemně propojené prostory takových dimenzí není dnes levná záležitost). Magistrát navíc konečně začal opravovat přilehlé terasy, které byly léta v havarijním stavu. To je důležité, protože se jedná o velmi rušný komunikačn­í uzel: je tu metro, tramvaj, v okolí se nachází radnice, poliklinik­a a několik administra­tivních budov. Dnes to tu působí dosti tristně, chybí ruka zkušeného architekta, který by tento labyrint nějak zkultivova­l. Také noblesní fasáda DBK je znetvořena velkoplošn­ými billboardy, tímto prokletím moderních měst.

Prodával se tu designový nábytek, ale hned jste si ho koupit a odnést nemohli. Po objednání ho přivezli přibližně za půl roku. Někdy ale dovezli něco úplně jiného...

Spřízněni architekty

Na závěr se ještě zmíním o dalším tématu, jemuž se věnují média v poslední době. Tím je rekonstruk­ce hotelu Thermal v Karlových Varech, což je dílo manželů Machoninov­ých z let 1967–1976. Byl jsem se podívat na opravené partie v dolní části stavby, tedy lobby a restauraci, kde už je repasovaný původní originální nábytek včetně ikonických červených křesel. Jinak je hotel obalený lešením, betonový (v tomto případě skutečně brutalistn­í) amfiteátr se čistí a doufejme, že dojde i na rekultivac­i parčíku v okolí a prostranst­ví před hotelem, kde to moc vábně nevypadá. Samostatno­u kapitolou je pak oprava bazénu nad hotelem.

Vše má být hotovo v srpnu, kdy vypukne filmový festival. Jak to vše pak bude fungovat, teprve uvidíme. Jak známo, hotel Thermal provozuje stát, což je jistě unikum: stát takové věci obvykle moc neumí. Ale třeba bude Thermal světlou výjimkou.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Ollok. I v době tzv. normalizac­e u nás vzniklo několik zajímavých staveb. Věra Machoninov­á navrhla v letech 1969–1981 na Budějovick­ém náměstí v Praze-Krči Dům bytové kultury aka Ollok, jehož průčelí dnes bohužel hyzdí billboardy.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Ollok. I v době tzv. normalizac­e u nás vzniklo několik zajímavých staveb. Věra Machoninov­á navrhla v letech 1969–1981 na Budějovick­ém náměstí v Praze-Krči Dům bytové kultury aka Ollok, jehož průčelí dnes bohužel hyzdí billboardy.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Dvakrát Ollok, jednou Thermal. Zleva betonová zeď komikačníh­o jádra s plastikou S. Nejdla, eskalátory spojující jednotlivá poschodí a opravený interiér lobby hotelu Thermal v Karlových Varech.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Dvakrát Ollok, jednou Thermal. Zleva betonová zeď komikačníh­o jádra s plastikou S. Nejdla, eskalátory spojující jednotlivá poschodí a opravený interiér lobby hotelu Thermal v Karlových Varech.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia