Lidové noviny

Dostálová: Dary nesníží dotaci od státu

-

Dotace z programu Živel se nebudou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnické­ho práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníc­i. Na mimořádném jednání to včera schválila vláda.

Původně měl kabinet rozhodovat pouze o vypuštění bodu, který určoval, že dary z veřejných sbírek se budou od dotací odečítat. Podle Dostálové bylo smyslem tohoto znění, aby faktura na jedny náklady nebyla proplacená dvakrát. „Vláda nikdy neměla v úmyslu, aby se dary odečítaly. Sousloví ,veřejné sbírky‘ bylo úpravou nařízení vlády zrušeno,“řekla ministryně. Z hlediska dvojího proplácení jedné faktury byly podle ní v minulosti problémy po povodních. „Za nepřesnost­i v nařízení se omlouvám,“dodala Dostálová.

Někteří zástupci opozičních stran také kritizoval­i přístup programu k lidem, kteří si platili pojištění. Například podle předsedkyn­ě TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vláda nastavila podmínky pomoci tak, že kdo byl zodpovědný a platil si pojištění, je na tom hůř než nepojištěn­ý.

Program Živel vznikl na pomoc lidem na jižní Moravě a Lounsku zasažených tornádem. Mohou získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněné­ho úvěru. Dlouhodobě­jší náhradní ubytování bude v postižené jihomoravs­ké oblasti potřebovat 24 rodin. Ke zbourání je tam určeno 185 domů s narušenou statikou. Některé budovy lidé strhli sami, o desítky demolic se starají hasiči. Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek v předminulé­m týdnu škody za více než 3,8 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia