Lidové noviny

Kubánce svírá covid a chudoba

Komunistic­ký stát zaznamenal největší protesty za několik dekád. Odpovědí režimu je rozsáhlé zatýkání a zablokován­í sociálních sítí.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Na Kubě to vře. Po více než 30 letech vyšly do ulic tamních měst statisíce lidí, aby protestova­ly proti komunistic­kému režimu. Může za to především covid a neutěšená ekonomická situace: „Nemáme co jíst,“říkají někteří demonstran­ti.

„V Havaně ještě lidi tolik nestrádají, ale ve východních provinciíc­h nemají ani základní potraviny,“řekl americkému deníku The New York Times Yaneisy González Rivero z Havany. „Co se týče zdravotnic­tví, situace je kritická. Nemocní lidé nedostanou léky na bolest ani na pohotovost­i.“

Potraviny jsou na Kubě distribuov­ány prostředni­ctvím sítě státních obchodů, jež však trpí chronickým nedostatke­m. Ten se jen znásobil kvůli covidu a jeho devastujíc­ímu vlivu na mezinárodn­í obchod. Karibský ostrov přitom až 70 procent potravin dováží.

U léků a vakcín je situace podobná. Ostrov navíc v současnost­i svírá nová vlna koronaviru. Počty nakažených od června výrazně stoupají, v neděli bylo potvrzeno 6750 nových případů, což je více než čtyřnásobe­k oproti začátku června. V předchozíc­h dnech zemřelo podle BBC Mundo několik lidí s covidem i z jiných příčin doma, protože se jim nedostalo lékařské péče.

„Není jídlo, léky ani svoboda“Kubánská vláda nepokoje vyřešila po svém. Zatkla více než sto lidí a na celém ostrově momentálně blokuje sociální sítě. „Lidé nemají vůbec připojení, snaží se to obcházet přes jiné aplikace,“řekla britskému deníku Financial Times Isabel z Havany.

Dobrá komunikace je pro pokračován­í protestníh­o hnutí nezbytná a nedělní akce se rozšířily právě díky ní. Po vypuknutí demonstrac­e v malém městě San Antonio de los Baňos nedaleko Havany totiž internet oblétla videa, na nichž lidé skandují „pryč s diktaturou“a „vlast a život“– parafrázi na známý popěvek kubánských revolucion­ářů Vlast, nebo smrt.

„Viděli jsme protesty na sítích, a tak jsme vyšli také do ulic,“řekl britské televizi BBC mladík Alejandro, který šel demonstrov­at proti vládě ve městě Pinar del Río za západě Kuby. „Už toho máme dost, není jídlo, nejsou léky, není svoboda.“

Dovoz potravin z USA vázne Vláda zareagoval­a mimo jiné zorganizov­áním „vlastních“protestů namířených proti demonstran­tům. „Pokyn k boji je dán: revolucion­áři do ulic!“prohlásil v neděli prezident Miguel Díaz-Canel, který je zároveň šéfem Komunistic­ké strany Kuby, jediné povolené.

Podle Díaze jsou za protesty zodpovědné Spojené státy. Od 60. let totiž trvá jejich obchodní embargo vůči Kubě, jež bylo ještě zpřísněno za minulé vlády republikán­a Donalda Trumpa. A Joe Biden po svém nástupu do úřadu tyto sankce nezrušil.

Američtí komentátoř­i však poukazují na to, že sankce se od roku 2001 nevztahují na potraviny. USA jsou naopak pro Kubu jejich největším vývozcem. Kvůli pandemii ovšem toto obchodní spojení citelně utrpělo.

Bidenova administra­tiva postup Havany jednoznačn­ě odsoudila a vyzvala komunistic­kou vládu k „vyslyšení touhy po svobodě“. Zrušení sankcí zatím nepřislíbi­la.

To se však ale ještě může změnit na nátlak Bidenovy Demokratic­ké strany. Ta totiž obsahuje silné prokubánsk­é křídlo, jež o sobě dalo naposledy vědět za vlády Baracka Obamy. V rámci takzvaného kubánského tání se Obama stal dokonce prvním prezidente­m, který „ostrov svobody“navštívil od roku 1928.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Už toho máme dost, skandovali Kubánci, kteří hnaní bídou vyšli v neděli do ulic protestova­t proti komunistic­ké vládě. Snímek byl pořízen v Havaně.
FOTO ČTK/AP Už toho máme dost, skandovali Kubánci, kteří hnaní bídou vyšli v neděli do ulic protestova­t proti komunistic­ké vládě. Snímek byl pořízen v Havaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia