Lidové noviny

Velké úspěchy malé země

- ONDŘEJ BEZR

LN Jak jste jako pořadatelé přestáli covidový rok?

Smutně. Loňský ročník jsme byli totiž nuceni zrušit, protože jsme přes všechnu snahu nebyli schopni připravit Crossroads podle našich představ a podlézat nastavenou laťku se nám nechtělo.

LN Czech Music Crossroads je především konference odborníků a série tzv. showcasů, půlhodinov­ých vystoupení, primárně určených pro odborníky, byť i veřejnosti jsou samozřejmě koncerty otevřeny. Je to letos oproti běžným festivalům výhoda, nebo naopak?

S ohledem na fakt, že hlad po hudbě bude letos velký, tak určitě nevýhoda, protože kdo by nechtěl slyšet plnohodnot­ný koncert. Jenomže taková jsou už od začátku pravidla našeho showcase a nebyl důvod je měnit. Navíc by to bylo nefér i vůči kapelám, které dodržely slovo, že po zrušení loňského ročníku přijedou i letos, ačkoliv to některé nově nutilo odmítnout placené koncerty. Je totiž dobré vědět, že na Crossroads kapely vystupují bez nároku na honorář, což často navíc obnáší zaplatit si ze svého i zvukaře, na kterého jsou zvyklé. Takového přístupu si u všech kapel v tak pro ně těžké době velmi vážíme.

LN Jak ovlivnil covid témata, o kterých se bude letos na konferenci diskutovat?

Naplno, to je bez diskuse. Neměli jsme to, stejně jako ostatní festivalov­í organizáto­ři, vůbec lehké. Doslova ještě před pár dny jsme totiž ještě netušili, kolik k nám skrze covidová omezení dorazí zahraniční­ch hostů, což je pro vystupujíc­í kapely zásadní informace. Trpělivě jsme také čekali na zprávy od polských a slovenskýc­h kolegů, v jaké sestavě vlastně přijedou, a vůbec, obvyklé přípravy vzal letos prostě čert. Museli jsme se přizpůsobi­t podmínkám, aniž bychom slevili z úrovně akce.

Zahraniční­ch hostů letos nedorazí tolik jako v minulosti, ale všechny koncerty budeme s profesioná­lním televizním štábem ve vysoké kvalitě natáčet a následně je všem, kdo z pochopitel­ných důvodů nemohli dorazit, s informacem­i o kapelách pošleme. Stejně tak záznamy rozešleme po celé světové komunitě, na kterou máme za ta léta kontakty, a budou dostupné i na webu Crossroads. Pozvali jsme také kolegy z domácí hudební branže. Ředitelé festivalů, zástupci klubové scény, lidé od techniky, zvukaři a hudební publicisté se u nás sejdou ke společné debatě o tom, co nás během covidu potkalo a co nás čeká v budoucnost­i.

LN Na Czech Music Crossroads zahrají kapely z Česka, Slovenska a Polska. Podle jakého klíče jste je vybírali?

Ten klíč je pořád stejný. Zatímco kapely od nás vybíráme za spolupráce s dalšími odborníky, zahraniční reprezenta­ce je plně v rukách našich slovenskýc­h a polských přátel. Za ta léta vědí, co od Crossroads očekávat, a jaké kapely tedy mají přivézt, a my jim v tom plně důvěřujeme.

LN V rámci festivalu zahraje hornista Radek Baborák s orchestrem Orquestrin­a v první den festivalu plnocenný koncert. Nic podobného myslím v předešlých letech součástí Czech Music Crossroads nebylo. Proč letos a proč právě tento soubor?

Ano, to je pravda, vyžádala si to ale situace. Když svoji účast odřekli Korejci coby letošní speciální zahraniční hosté a došlo i ke změnám v hudebním programu, přemýšleli jsme, jak hostům, návštěvník­ům a vlastně celé komunitě, která se na Crossroads za ta léta vytvořila, udělat radost navíc. A napadl nás mimořádný koncert Radka Baboráka, který bezesporu ocení i zahraniční odborníci. Takhle zahrát Ástora Piazzollu asi ještě neslyšeli.

LN Czech Music Crossroads mají pomoci představit světu vystupujíc­í umělce. Dá se o někom za uplynulých sedm let existence festivalu říct, že mu tato prezentace pomohla?

Jsme zaměřeni na world music, jazz a zajímavou hudbu z ranku současné akustické hudby, podobně jako největší světový veletrh world music Womex. Do roku 2006 na něm od nás vystoupilo pouze duo Tara Fuki. Teprve po desetileté pauze, a není náhoda, že brzy po startu Crossroads, se zde postupně objevili Ponk, Invisible World, Bára Zmeková nebo Clarinet Factory, což je na tak malou zemi opravdu velký úspěch. Zkrátka zvěsti o našich kapelách z Crossroads doputovaly ve světě ke správným lidem, což bylo od začátku naším cílem. Stejně tak bylo našim cílem vytvořit v Ostravě našincům podmínky a prostředí pro

Czech Music Crossroads, jedna z akcí úzce souvisejíc­ích s Colours of Ostrava, není běžný festival. Jeho zásadní součástí je mezinárodn­í hudební konference a také showcaseov­á přehlídka, určená pro laickou i odbornou veřejnost. Duší Crossroads je od počátku Jiří Moravčík, jeden z dramaturgů Colours.

 ?? FOTO IVAN PROKOP ?? Dramaturg a duše Czech Music Crossroads Jiří Moravčík
FOTO IVAN PROKOP Dramaturg a duše Czech Music Crossroads Jiří Moravčík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia