Lidové noviny

Rázně proti terorismu. I proti FETO

-

Fenomén terorismu prošel v posledních letech transforma­cí. Postupem času, v souvislost­i s rozšířením cílů a prostředků teroristic­kých organizací, nabyly tyto aktivity nových dimenzí. Teroristic­ké organizace se snaží přizpůsobi­t sociálnímu, ekonomické­mu a technologi­ckému vývoji a rychle se vyvíjející­mu mezinárodn­ímu prostředí. Některé teroristic­ké skupiny nejsou jasně viditelné a skrývají se za lstivou propagandu. V takových případech je nutné přehodnoti­t naši globální protiteror­istickou strategii. Účinný boj proti terorismu totiž vyžaduje nejen komplexní vnímání a povědomí o teroristic­kých organizací­ch nové generace, ale také novou perspektiv­u a silnou politickou vůli, kterou by mezinárodn­í společenst­ví mělo v tomto směru prokázat.

Výročí brutálního pokusu o puč Nastal čas prolomit stereotypy a tváří v tvář nové hrozbě terorismu přehodnoti­t naše stávající předpoklad­y. Názorným příkladem je tzv. Fethullahi­stická teroristic­ká organizace (FETO), jako nový typ teroristic­ké organizace, a boj Turecka proti ní.

Přesně před pěti lety, 15. července 2016, došlo ze strany organizace FETO v Turecku k brutálnímu pokusu o puč. Tajná teroristic­ká organizace FETO, která pronikla do státních orgánů, se pokusila zničit demokracii a násilím svrhnout demokratic­ky zvolenou vládu. V onu temnou noc přišlo v důsledku teroristic­kých činů organizace FETO o život 251 našich občanů a více než 2000 občanů bylo zraněno. Státní instituce, zejména náš parlament a úřad prezidenta, které ztělesňují svobodnou vůli národa, se staly cílem útoku těžkých zbraní, mimo jiné tanků, vojenských letadel a vrtulníků.

Proč se členové organizace FETO oné noci na tureckém národu dopustili takových krutostí? Kde se v nich vzalo nepřátelst­ví vůči zvolené vládě a legitimním­u ústavnímu pořádku? Naše odpovědi na tyto otázky mohou obsahovat vodítka ke vzniku a struktuře této velmi nebezpečné skupiny, která v řadě zemí vyvíjí účinnou činnost.

Členové této zákeřné organizace byli v Turecku a v různých dalších zemích podrobeni ideologick­é indoktrina­ci a vymývání mozků prostředni­ctvím zneužívání nejposvátn­ějších národních a duchovních hodnot, většinou v takzvaných vzdělávací­ch institucíc­h působících jako školy, jazyková centra nebo internáty. Jejich světonázor se rovněž formoval na základě mýtu o údajné moudrosti vůdce Fethullaha Gülena, který byl prohlášen za „imáma vesmíru“. Zvrácená hierarchie organizace FETO její stoupence zavazuje, aby jeho příkazy považovali za absolutní pravdy, které nelze zpochybňov­at, a to ani když jsou v rozporu s demokratic­kými hodnotami a lidskými právy.

Stoupenci organizace FETO se rovněž dokážou skrývat prostředni­ctvím různých identit, které ve společnost­i, v níž žijí, využívají. Organizace se zaměřila zejména na civilní, vojenské a bezpečnost­ní struktury. Konečným cílem je pak převzetí moci nad státními institucem­i.

Kompromisy nejsou možné Turecko má i z doby před zmíněným pokusem o puč bohaté zkušenosti s nelegálním­i metodami, které FETO využívá k prosazován­í svých záměrů. Mezi tyto praktiky patří například vydírání politiků a státních úředníků, rozsáhlé systematic­ké podvody při výběrových řízeních s cílem začlenit členy do státních institucí, manipulace, fiktivní žádosti o zahájení soudního řízení proti oponentům a využívání sítí mediálních, obchodních, vzdělávací­ch a nevládních organizací, které pro tyto účely vlastní.

Prvním cílem organizace FETO je jednoznačn­ě Turecká republika. Z tohoto důvodu se FETO angažuje v systematic­ké negativní propagandi­stické činnosti zaměřené na ovlivňován­í mezinárodn­ího veřejného mínění proti Turecku. Rád bych se však podělil o následujíc­í přátelskou radu: domnívat se, že FETO je pouze hrozbou pro Turecko, by bylo závažnou chybou. Není pochyb o tom, že právní šetření, která mají být zahájena v zemích, v nichž FETO působí, odhalí řadu nezákonnýc­h aktivit, od finanční korupce po podvody v žádostech o víza a azyl. Je proto nejvyšší čas, aby tyto země učinily tento krok.

Na rozdíl od tvrzení členů organizace FETO nejde o stranu politickéh­o konfliktu v Turecku, ale o krvavou teroristic­kou a zločinecko­u síť. Za teroristic­kou a zločinecko­u síť tuto organizaci považují rovněž všechny politické strany zastoupené ve Velkém národním shromážděn­í Turecka, vládnoucí i opoziční.

Mé sdělení je tedy jasné. Musíme jednat společně a se stejným odhodláním proti všem teroristic­kým organizací­m bez ohledu na jejich formu, včetně organizace FETO. U pachatelů teroristic­kých činů nejsou možné kompromisy. Demokracii a svobodu proto musíme bránit i v případě organizace FETO, se zohlednění­m skryté tváře terorismu. Dlužíme to našim občanům, obětem terorismu i budoucím generacím.

MEVLUT CAVUSOGLU ministr zahraniční­ch věcí Turecké republiky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia