Lidové noviny

Větší podíl biolihu v benzinu padl

Poslanci odmítli povinné zvýšení podílu etanolu v Naturalu 95 Prodejci musejí hledat jiný způsob, jak splnit ekologické cíle EU

- MIROSLAV PETR

Deset let se petrolejář­i v Česku připravova­li na zahájení prodeje benzinu s vyšším než nynějším pětiprocen­tním obsahem lihu. A roky politici chystali legislativ­u, která by kvůli nařízení Evropské unie o snížení emisí v dopravě zvedla podíl biosložky (etanolu) až k deseti procentům povinně u všech prodejců. To vše nyní padá – a zřejmě definitivn­ě.

Návrh, který po mnoha letech příprav zavádí takzvaný E10 benzin a nutí k jeho prodeji všechny dodavatele, poslanci včera kvůli odporu opozice odmítli. Předkladat­elé argumentov­ali nutností snížit škodlivé emise, odpůrci zase rizikem omezení konkurence a zvýšení cen.

Je tak pravděpodo­bné, že ani v budoucnu nebude stát nutit řidiče tankovat dražší palivo, které vlivem vyššího podílu lihu může způsobovat problémy zážehových motorů aut starších zhruba 17 a více let. Tedy například škodovácký­ch favoritů, starších felicií, ale i fordů, opelů a dalších „veteránů“nejrůznějš­ích značek. Dodavatelé benzinu a nafty budou muset hledat jiné cesty, jak vyhovět zeleným bruselským limitům.

Opozice: Není to tržní řešení „Já bych byl velmi rád, abychom touhle cestou nešli, abychom hledali jiný způsob, který bude více tržní, který umožní jednotlivý­m technologi­ím si vzájemně konkurovat. Věříme, že s konkurencí přijde i snížení cen a menší dopady na lidi,“pronesl včera ve sněmovně například pirátský poslanec Radek Holomčík. Poslanci pak poměrem hlasů 84 k 70 povinné zavedení E10 zamítli.

Řeč je o nejprodáva­nějším benzinu Natural 95, který dnes obsahuje všem motorům neškodných až pět procent lihu (na pistolích stojanů čerpaček a víčkách nových aut nese označení E5). Evropská unie však nutí automobilk­y a dodavatele pohonných hmot k co největším úsporám emisí z paliv, čehož lze nejsnáze dosáhnout zvýšením podílu „zelené“biosložky – v případě benzinu lihu, u nafty řepkového oleje. Na diesel se však snaha o navýšení podílu biosložky nevztahuje.

Desetiproc­entní podíl etanolu (E10) už obsahuje benzin v mnoha zemích EU. Roky na dobrovolné bázi například v sousedním Německu, kde lze nadále tankovat i původní E5, ale třeba Slovensko nebo Maďarsko to všem prodejcům povinně nařizuje zákonem. Neznamená to, že nesmí prodávat benzin s původními pěti procenty etanolu, ale v případě, že by v roční bilanci vykázali nižší než povinný zvýšený podíl na trh uvedeného lihu, hrozí jim mnohamilio­nové pokuty.

Ekologičtě­jší, ale dražší

U nás nyní tento roky chystaný princip narazil. E10 mohou pumpaři prodávat, ale nebude to povinné. Nejde totiž příliš na odbyt, protože biosložka (a to i první generace, tedy vyrobená z potravinář­ských plodin) je sice ekologičtě­jší, ale sama o sobě dražší než fosilní benzin a nafta.

Výsledné palivo tedy prodražuje řádově o několik haléřů na litr. Čím vyšší podíl biosložky, tím vyšší cena. Například ve zmíněném Německu z toho důvodu dlouhé roky řidiči stále dávali přednost benzinu E5.

U nás se o povinné zavedení desetiny lihu do benzinu pokusil poslanec Pavel Pustějovsk­ý (ANO) formou pozměňovac­ího návrhu do zákona o podporovan­ých zdrojích energie. „V roce 2030 máme mít 14procentn­í podíl obnoviteln­ých zdrojů energie v dopravě a bez biopaliv to nepůjde. Bioetanol se nabízel,“vyjádřil se už dříve pro LN Pustějovsk­ý. Ten podle svých slov návrh konzultova­l s Českou asociací petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO) a také s dotčenými resorty, především s ministerst­vem průmyslu.

Petrolejář­i proti petrolejář­ům Stopka pro povinný benzin E10 je tak prohrou nejen pro poslance ANO – nikdo jiný s výjimkou komunisty Pavla Kováčika a poslankyně Olgy Sommerové z TOP 09 návrh nepodpořil –, ale i pro velké petrolejář­ské firmy z ČAPPO (Unipetrol – Benzina, MOL, Shell, OMV, Čepro a další). Od povinnosti zavedení E10 si slibovaly snadnější plnění přísných bruselskýc­h emisních cílů.

„Je to trochu rozčarován­í. Břemeno emisních úspor z nás nikdo nesejme. Přitom E10 zavádějí i další země, nově třeba Anglie. Naši poslanci odmítli variantu, která je cenově u paliva šetrnější než případné využití biopaliv druhé generace, které jsou mnohem dražší a v současné době málo dostupné,“uvedl pro LN Václav Loula, odborník ČAPPO.

Výsledek hlasování je naopak úspěchem menších nezávislýc­h pumpařů a distributo­rů, sdružených ve Společenst­ví čerpacích stanic – Unii nezávislýc­h petrolejář­ů. Lobbing jejího šéfa Ivana Indráčka se nakonec ukázal jako účinnější.

„V zavedení E10 nikdo nikomu nebude bránit. Bude to ale na tržním principu, žádným nařízením. Potřebujem­e sice snižovat emise podle EU požadavků, ale nekompliku­jme život firmám tím, že vytvoříme další vlastní pravidlo pro sešněrován­í trhu,“uzavírá Indráček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia