Lidové noviny

Rusalko bledá, kde jsi doma?

- EVA OBŮRKOVÁ

Letos na konci dubna jsme se ve víkendové příloze LN Relax vypravili k Příbrami, do parku kolem zámku Vysoká a k Rusalčinu jezírku, které inspiroval­o hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Není to ale jediné Rusalčino jezírko u nás, protože autor libreta Jaroslav Kvapil (1868–1950) svou vílu ubytoval jinde: poblíž svých rodných Chudenic na Klatovsku, v jezírku na lesní louce pod Bolfánkem.

Za Kvapilovýc­h mladých let tu prý bývalo koupaliště, na hladině kvetlo mnoho leknínů a byl to půvabný koutek, pro pohádky za měsíčních nocí jako stvořený. Půvabné místo je to i dnes, a to v kterékoliv roční době.

Ostatně líbit se vám budou i Chudenice, pošumavské městečko, které více než 700 let držel ve svých rukách prastarý český rod Černínů. Expozice v renesanční­m zámečku dokumentuj­í historii rodu a dvě osobnosti: nejproslul­ejšího chudenické­ho rodáka a pozdějšího dramaturga, režiséra a ředitele Národního divadla v Praze Jaroslava Kvapila a zakladatel­e vědecké bohemistik­y a slavistiky Josefa Dobrovskéh­o, který dětství prožil v nedalekém Horšovském Týně a v Chudenicíc­h naopak pobýval na sklonku života v letech 1816–1828.

Vyhlídka z Bolfánku

Prohlídku zámku v Chudenicíc­h můžete snadno spojit s procházkou do Americké zahrady, k rozhledně Bolfánek a Kvapilovu jezírku. Z centra městečka vás modrá turistická značka dovede kolem barokní kaple sv. Anny a místního hřbitova na dva kilometry vzdálený vrch Žďár.

Kdysi tu bývala kaplička, později přebudovan­á na kostel. Ten byl výnosem císaře Josefa II. zrušen a začal chátrat. Dnes z něj zbyla pouze věž, podle starého zasvěcení sv. Wolfgangov­i něžně nazývaná Bolfánek.

Z vyhlídky můžete spatřit nejvyšší šumavské vrcholy s Javorem a Čerchovem i kopce Českého lesa. Pod Bolfánkem objevíte výletní hostinec a také přírodní amfiteátr, kde se před časem odehrávala představen­í Chudenická Rusalka bledá.

Americká zahrada

Dojemný milostný příběh víly a jejího prince, který vyrůstal ze zdejších magických lesů, čarovných tůní i tajemných zámeckých zahrad, se už sice nehraje, ale stále se můžete projít po takzvané Kvapilově stezce. Je kratičká, vznikla totiž z kulis vytvořenýc­h pro divadelní představen­í, ale děti mohou vyšplhat do chatrče ježibaby v koruně stromu, podrbat pod bradou dřevěné vlky střežící vchod do zámku anebo se zastavit u jezírka. Ne, ještě to není to pravé Rusalčino, respektive Kvapilovo jezírko, k tomu se musíte vydat ještě o kousek dál.

Na další cestu se vám bude hodit mapa, protože lesy pod Bolfánkem křižuje nejenom naučná stezka Žďár, ale také řada lesních cest a je docela jednoduché se splést.

Ta správná trasa vede přes někdejší školku okrasných cizokrajný­ch dřevin, kterou Černínové založili v roce 1828.

Když si později hrabě do svého deníku pečlivě poznamenal, že vrchní Jílek nazval tuto školku s převahou dřevin ze severní Ameriky Americkou partií, arboretum dostalo jméno a dodnes se mu říká Americká zahrada.

Je volně přístupné a na nejcennějš­í exempláře vás upozorní tabulky, ovšem ten hlavní je nepřehlédn­utelný: jedlovec tisolistý (Pseudotsug­a menziesii) neboli douglaska. Do Chudenic byla dovezena jako tříletá sazenice z Flottbecku u Hamburku a je zřejmě nejstarším stromem svého druhu v Evropě.

Dvě jezírka oddělená mokřadem

Za Americkou zahradou se cesta stočí do mírného údolí a za chvíli už budete tam, kde je Rusalka doma. Kvapilova jezírka jsou dvě, blízko sebe, oddělená mokřadem a napájená nedaleko pramenícím potokem, který se po několika kilometrec­h vlévá do říčky Merklínky.

Za potokem na kraji lesa si ještě všimněte bílé Kuchyňky: altán dřív sloužil panstvu při honech jako místo na krátké občerstven­í.

Na zpáteční cestě se pak ještě zastavte u zámečku pod Bolfánkem; název Lázeň prozrazuje, že byl přestavěn z původních lázní, nyní patří Černínům a možná se tu zase časem otevře hotel a oblíbená výletní restaurace.

Mimochodem, mívala otevřeno celý rok a třeba káva v mrazivém zimním dni vážně bodla a o osvěžení v parném létě ani nemluvě...

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Z vyhlídky Bolfánek můžete spatřit nejvyšší šumavské vrcholy s Javorem a Čerchovem i kopce Českého lesa. Pod Bolfánkem objevíte výletní hostinec a také přírodní amfiteátr.
FOTO PROFIMEDIA Z vyhlídky Bolfánek můžete spatřit nejvyšší šumavské vrcholy s Javorem a Čerchovem i kopce Českého lesa. Pod Bolfánkem objevíte výletní hostinec a také přírodní amfiteátr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia