Lidové noviny

Souček zůstal českým králem

Záložník londýnskéh­o West Hamu obhájil triumf v novinářské anketě Zlatý míč

-

Dominoval ještě výrazněji než loni, když triumfoval před druhým brankářem Tomášem Vaclíkem o 391 bodů.

V 25. ročníku zvítězil Tomáš Souček dokonce s náskokem 411 bodů před klubovým spoluhráče­m, obráncem Vladimírem Coufalem. Třetí místo obsadil útočník Leverkusen­u a druhý nejlepší střelec ME Patrik Schick.

Šestadvace­tiletý středopola­ř londýnskéh­o West Hamu si rozhodujíc­í náskok vytvořil už na podzim, kdy získal 738 bodů a vedl před Coufalem o 256 bodů. Reprezenta­ční záložník pak ovládl i jarní volbu, a to už „jen“o 62 bodů před Schickem.

Souček prožil další skvělou sezonu. Bývalý kapitán Slavie patřil k oporám West Hamu, kterému pomohl k šestému místu v Premier League a postupu do Evropské ligy. Z pozice defenzivní­ho záložníka dal jako první Čech v historii deet branek za jeden ročník anglické ligy. I díky tomu se dostal mezi osm hvězd, které se ucházely o cenu pro nejlepšího hráče sezony v Premier League.

S reprezenta­cí Souček na podzim vyhrál skupinu B Ligy národů, v březnovém úvodu světové kvalifikac­e proti Estonsku se blýskl hattrickem a na nedávno skončeném mistrovstv­í Evropy pomohl českému týmu k postupu do čtvrtfinál­e.

Rodák z Havlíčkova Brodu dokázal obhájit vítězství jako teprve třetí v historii a díky tomu je už v celkové bilanci celkově třetí.

Jasným rekordmane­m zůstává s 12 triumfy bývalý gólman Petr Čech, šestkrát vyhrál někdejší záložník Pavel Nedvěd. Souček zároveň stejně jako vloni ovládl i anketu FAČR Fotbalista roku (uděluje se za kalendářní rok, hlasují v ní trenéři, hráči a také novináři).

„Dá se říct, že to možná byla životní sezona. Jsem rád, že dělám něco, co mě naplňuje, a pak za to dostanu ocenění, že to dělám dobře. Těší mě, že si toho lidé všímají. Beru to tak, že mi to zase dává sílu do další sezony,“řekl novinářům při vyhlášení Souček.

S větším náskokem naposledy zvítězil Čech, který v sezoně 2016/17 vyhrál o 439 bodů.

„Nemyslím si, že je takovým rozdíl mezi mnou a zbytkem. V Česku je obrovský boom, jak se začala sledovat Premier League a hlavně West Ham. Plno lidí se těší na naše zápasy. Cítím obrovskou podporu z celých Čech. Věřím, že to může pomoci i ostatním hráčům,“dodal.

Souček posbíral v anketě nejvíce prvních příček – 67, z toho 44 na podzim. Dvanáct novinářů zařadilo na nejvyšší pozici Schicka, po třech prvních místech si připsali Coufal a Vaclík a po jednom pak Hložek s Daridou, který coby kapitán po Euru ukončil reprezenta­ční kariéru.

Zlatý míč vyhlašuje Klub sportovníc­h novinářů ČR. Aspoň bod si připsalo 49 hráčů. Hlasovalo celkem 52 novinářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia