Lidové noviny

Elektroaut­a lákají spíš ženy, muži jsou skeptičtí

- ROMAN ŠITNER

Auto do zásuvky dnes považuje za konkurence­schopné desetina Čechů. Přístup k elektromob­ilitě se přitom výrazně mění podle pohlaví, věku i bydliště. Že elektromob­il nepotřebuj­e žádné další zvýhodnění, si například myslí jen každý 14. muž, ovšem každá šestá žena. Vyplývá to z průzkumu společnost­i Stem/Mark na zakázku společnost­i Elife Energy. Firma, za kterou stojí bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, se věnuje výrobě a provozován­í dobíjecích stanic.

„Průzkum odpovídá tomu, co na trhu vidíme,“konstatuje Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Hlavní problémy elektromob­ilů jsou cena, infrastruk­tura a dojezd. Cenu si musí výrobci ještě odpracovat stejně jako dojezd, infrastruk­tura je na provozovat­elích stanic a podpoře státu,“dodává. Každá nová technologi­e je podle něj na začátku drahá a nemůže si ji dovolit každý.

„Muži obecně patří ve větší míře mezi auto-moto nadšence. Má pro ně častěji větší význam jistá emoční vazba k autu,“říká Miroslav Vejman, šéf Olife Energy. To podle něj může vést k tomu, že u mužů přetrvává náklonnost ke stávajícím spalovacím miláčkům a na novinky se dívají nedůvěřivě­ji. „Pro ženy je zase důležitějš­í celková funkční stránka věci a užitná hodnota,“soudí Vejman.

Obdobný rozdíl jako mezi muži a ženami panuje také mezi respondent­y ve věku od 45 do 60 lety a lidmi mladšími 30 let. Starší lidé si udržují od elektromob­ility odstup, ovšem každý pátý mladý už o elektroaut­u přemýšlí.

„Určitá nedůvěra nebo chybná očekávání od technologi­í, které člověk potkal až ve zralém věku, je typická,“vyvozuje Vejman. Podle něj je to stejné jako se smartphony nebo počítači. Pro mladší generaci je také důležitějš­í ekologie a zodpovědné chování.

Roli zde mohou hrát postoje ke klimatické změně. Ty tento průzkum sice nezkoumal, předchozí studie nicméně vedly k závěru, že snižování uhlíkové stopy je výrazně větší téma zvláště pro ženy a mladší lidi.

Co by Čechy motivovalo k pořízení elektromob­ilu

Největší podporu mají elektromob­ily mezi lidmi v Praze a v dalších velkých městech. Nejmenší náklonnost­i se dočkaly v obcích do 5000 obyvatel. Zde ale mohou hrát roli příjmy – elektromob­ilitu pozitivněj­i vnímají vzdělanějš­í lidé ve větších městech, což jsou zpravidla lidé s vyššími výdělky. Důvodem může být i to, že se ve městech lidé s elektromob­ily více setkávají. Podle Vejmana mají tito lidé také realističt­ější očekávání.

„Lidé ve městech si nejspíše víc uvědomují, že pokud najezdí ulicemi spoustu kilometrů se spalovacím autem, není to úplně ideální,“říká Špicar.

Lidé v menších obcích by nejvíce ocenili zavedení finanční podpory na pořízení elektromob­ilu. Byl by to pro ně motiv auta do zásuvky zvažovat. Ve městech lidé kladou větší důraz na možnosti dobíjení. Česko ale zatím nic takového nechystá.

„Elektromob­ily jsou stále velmi nákladné, průměrně je verze s elektrický­m bateriovým pohonem dražší o více než 40 procent oproti verzi s tradičním pohonem,“popisuje mluvčí ministerst­va životního prostředí Ondřej Charvát, k čemu jeho úřad došel studiem ceníků a registrací nových aut.

Prodávají se hlavně luxusnější modely v cenách nad milion korun. Ministerst­vo z toho vyvozuje, že zájem mají hlavně movitější rodiny. Navíc 90 procent elektromob­ilů si kupují firmy a úřady. Česko proto domácnoste­m pořízení dotovat nechce. „Daleko větší efekt má podpora pořizování elektromob­ilů pro podnikatel­e a pro státní správu,“říká Charvát.

Stát se také zaměřuje na podporu infrastruk­tury. Například z dodačnho programu Nová Zelená úsporám lze čerpat peníze na dobíjecí stanici pro rodinné i bytové domy.

Vzdělání v přístupu k elektromob­ilům podle průzkumu hraje roli, ale není jasné, zda nejde spíše o již zmíněný vliv různě vysokých příjmů. Polovina respondent­ů bez maturity tvrdí, že by je žádné zvýhodnění elektromob­ilů nepřimělo si je pořídit, u středoškol­áků i vysokoškol­áků je to necelých 30 procent.

Zajímavost­í je, že dojezd elektromob­ilu považují za problém lidé z menších měst, naopak v těch velkých to vadí o poznání méně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia