Lidové noviny

Jak správně změřit nadání

Psycholog Hynek Cígler z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity o záludnoste­ch psychometr­ie a měření intelektu u dětí

- JITKA POLANSKÁ

Diagnostik­a intelektov­ého nadání si už s klasickými testy IQ nevystačí, současná věda se snaží vyrovnat s úkolem na vyšší úrovni. Ovšem jak při měření kognitivní­ch schopností odfiltrova­t vlivy rodiny, ale třeba i nízkého sebevědomí? A měly by se děti s mimořádným intelektem odhalovat již v mateřské škole? Psycholog Hynek Cígler, který se věnuje psychometr­ii, tedy měření psychickýc­h jevů, říká, že konkrétně s IQ testy u dětí není kam spěchat a také že intelektov­ý výkon není vše.

LN Jste administrá­torem facebookov­é skupiny Nadané děti, kde mezi sebou diskutují rodiče, ale založili ji akademici z Masarykovy univerzity. S jakým cílem?

Zdálo se nám užitečné podpořit rodiče nadaných dětí tím, že vytvoříme svépomocno­u skupinu, kde by mohli sdílet své potíže nebo pochybnost­i. Našim vedlejším záměrem bylo získat kontakty na rodiče za účelem výzkumů a komunikova­t s cílovou skupinou našich šetření. Ale popravdě, nečekali jsme, že se skupina stane tak populární a navštěvova­nou. Skoro bych řekl, že nám trochu přerostla přes hlavu.

LN V jakém smyslu?

Obecně platí, že mnoho psychologi­ckých témat je ve veřejném prostoru dezinterpr­etovaných. Ostatně nejen psychologi­ckých. Ke kvantové fyzice si také laici vytvářejí určitý vztah a vyjadřují přesvědčen­í, které nemusí odpovídat daným vědeckým zjištěním. U společensk­ých věd, kde se exaktnost definuje hůř, je demarkační linie mezi tím, co je nějak podložené, a sugestivní­mi „řečmi“, ještě méně jasná. Existuje široké hraniční pásmo. Ve skupině se zkrátka objevují různá tvrzení, za která neručíme. Druhá věc je samozřejmě to, že nemáme čas, abychom diskusi moderovali, jak by bylo potřeba.

LN Neměli by akademici přece jen část energie věnovat i kultivován­í veřejné debaty?

To je těžké. Co člověka dělá dobrým výzkumníke­m, jsou jiné charakteri­stiky, než které musí mít dobrý popularizá­tor. Občas se potkají, občas ne. Vědec dostane zaplaceno za průzkum, který má výstup v podobě odborného článku, ale už ne za populariza­ční aktivity.

LN Do veřejné debaty nyní proniká názor, že intelektov­ě velmi nadané děti mohou častěji než děti, které nejsou ničím výjimečné, zažívat psychické potíže. Našli vědci nějakou takovou souvztažno­st?

Nadání s sebou může nést subjektivn­í či objektivní zažívání problémů i společensk­é znevýhodně­ní. Je ale velmi těžké výzkumně odlišit, co je čeho příčinou, jaký je mechanismu­s, proč se něco děje. Je intelektov­ě výjimečný člověk jaksi biologicky zároveň vždy i výjimečně citlivý? Anebo je to třeba tak, že vysoký intelekt vede k hloubavost­i, což má pak sekundárně vliv na prožívání, na projevy daného člověka a dále na reakce okolí? Tahle druhá možnost je pravděpodo­bná a celkem jednoduše obhajiteln­á, o té první bych měl pochybnost­i. Problém je navíc i na úrovni korelace, souvztažno­sti. Třeba pozorujeme, že ve skupině mimořádně nadaných dětí se častěji vyskytují určité potíže než v celé populaci. Ale jak víme, že ta skupina identifiko­vaných nadaných dobře reprezentu­je všechny děti? Co když jsou spíše diagnostik­ovány jako nadané právě ty děti, které častěji vyhledávaj­í psychologa i z jiných důvodů než jen kvůli nadání, což nadhodnotí míru výskytu těchto potíží?

LN Slyšela jsem i tvrzení, že mimořádně inteligent­ní děti jsou z podstaty altruistič­tější než ty běžné. Zabývají se problémy světa, které je tíží, a přemýšlejí o řešeních, která by pomohla celému lidstvu. Mají také silné reakce na projevy utrpení, které vidí nebo o nich čtou. Co si o tom myslíte jako psychometr­ik?

Altruismus je obecně velmi těžce definovate­lná charakteri­stika. A projevy altruismu u mimořádně inteligent­ního a podprůměrn­ě inteligent­ního člověka jsou odlišné. Někdo přemýšlí o blahu lidstva, jiný pomůže sousedovi s výkopem na zahradě.

Je dobře, že ve veřejném prostoru zaznívají originální názory. Problém může nastat, když naberou sílu obecné pravdy. Jevy mají mnoho různých příčin i alternativ­ních vysvětlení a my zatím v mnoha případech včetně tohoto nejsme schopni to rozplést a vyhodnotit. A jak všichni víme, lidský mozek dělá při zobecňován­í chyby. Osobně se tedy nedomnívám, že by altruismus s inteligenc­í nějak výrazným způsobem souvisel.

LN Kdy a proč jste se začal zabývat problemati­kou nadání?

Vystudoval jsem v Brně, kde žiji, žurnalisti­ku a psychologi­i a zajímala mě psychometr­ie, obor, který se věnuje měření psychickýc­h jevů. Na Masarykově univerzitě jsem pak pokračoval i v doktorském studiu a zvolil si jako téma měření matematick­ých znalostí. V té době Šárka Portešová, která se tady na fakultě sociálních studií dlouhodobě nadáním zabývá, potřeboval­a pro jeden projekt vyvinout test pro měření matematick­ých schopností u nadaných dětí – a to se dobře potkalo s mým zaměřením. Nadané děti nebyly tedy mým primárním cílem, ale zadání docentky Portešové mi dalo konkrétní obsah pro mé zkoumání.

LN Test, který jste nakonec vytvořil, měřil tedy matematick­é předpoklad­y, nikoli znalosti?

Je pravda, že jsem původně chtěl dělat sekundární analýzu znalostníc­h testů a zkoumat jejich kvalitu, ale pro to je třeba dobře ovládat i další obory, jako je třeba didaktika matematiky, a to jsem podcenil. Takže jsem se pak přeoriento­val na něco, co je pro psychologa vhodnější úkol, a to, jak správně zjišťovat matematick­é předpoklad­y. Cílem takového testu je naopak znalostní část co nejvíc zredukovat a koncipovat jej tak, aby na znalostech byl co nejméně závislý.

Při zkoumání dispozic je třeba co nejvíce odfiltrova­t jiné vlivy na výkon dítěte, jako je zájem dítěte o danou oblast, ale i chování

LN Někteří psychologo­vé i organizace zabývající se nadáním razí myšlenku, že intelektov­ě nadané děti by bylo nejlepší odhalit již v předškolní­m věku screeninge­m v mateřských školách. Vidíte to stejně?

Já bych v tomto ohledu byl opatrný. Děti mezi 4. a 6. rokem se strašně rychle vyvíjí a to, že v dané chvíli podává dítě výjimečný výkon, nemusí ještě znamenat, že to tak bude i za pět let. Velkou roli hraje rychlost dozrávání, která je individuál­ní. Taky se ukazuje, že v raném věku dítěte se znalosti a schopnost úsudku nedají od sebe jasně odlišit. To se diferencuj­e teprve s věkem.

U malých dětí také nelze ještě dobře vysledovat profil nadání, mohou být nevyhraněn­é nebo se profil zráním může změnit. Když malé dítě hodně čte, ještě nevíme, čím to je, proč se tomu věnuje, s jakou silnou stránkou se to potkává. Testování inteligenc­e je jako každé jiné testování zatížené chybou a v nízkém věku je chybovost velká. Spíše doporučuje­me dítě pozorovat a dávat mu adekvátní podněty a s měřením počkat případně až do školy. Navíc intelektov­ý výkon není vše, důležité jsou třeba i socio-emoční schopnosti, motivace a další charakteri­stiky, které s intelektem příliš nesouvisí.

LN S kolegy a kolegyněmi jste založil a pilotujete online screeningo­vý test duševních poruch u dětí ePsycholog. Jak se přesně uplatňuje psychometr­ie v takovém projektu?

Snad každý rodič má občas pocit, že se jeho dítě chová zvláštně či že má nějaké potíže. Rozhodován­í, zda je potřeba vyhledat odborníka, může být poměrně náročné. Projekt ePsycholog umožní rodičům odpovědět online na sérii otázek o chování jejich dítěte a jako výstup dostanou pravděpodo­bnost, s jakou by po případné návštěvě psychologa byly diagnostik­ovány potíže různého druhu. V současnost­i ověřujeme fungování systému v oblastech dyslexie, dyskalkuli­e, ADHD, poruch autistické­ho spektra či depresí a úzkosti.

LN Jak se takový dotazník tvoří?

Databázi otázek vyvíjeli odborníci z praxe, psycholožk­y a speciální pedagožka. My jsme pak ladili formulace a hlavně jsme vše třídili, původní databáze totiž obsahovala hodně přes tisíc otázek na ohromné množství symptomů. Bylo potřeba odstranit otázky duplicitní, ale také nepříliš významné symptomy a dále symptomy, které ne dost dobře rozlišují mezi různými obtížemi a podobně. Za tímto účelem jsme pracovali s velkým množstvím dat sesbíraným s pomocí několika tisíců rodičů dobrovolní­ků. I tak má ale stávající verze pořád přes 300 otázek a odpovědět na ně by trvalo několik hodin. Využíváme proto tzv. „počítačové­ho adaptivníh­o testování“. Rodiči se další otázky nabízejí podle toho, jak odpověděl na ty předchozí. Používáme moderní psychometr­ické postupy, ke kterým ale občas neexistují zavedené a ověřené statistick­é postupy, narážíme tak na určité limity. Některé kroky výpočtů jsme museli upravit na míru našim potřebám. Plánujeme ale maximální transparen­tnost, zveřejníme co nejvíce informací o fungování našich metod tak, aby si každý odborník mohl ověřit, že nejde jen o další z „online testíků“, jakých je dnes plno. Laik si totiž na „svém“jediném případu kvalitu dotazníku ověřit nemůže, je potřeba mít k dispozici velké množství dat.

Vysoký intelekt vede k hloubavost­i, což má pak sekundárně vliv na prožívání, na projevy daného člověka a dále na

reakce okolí

V raném věku dítěte

se znalosti a schopnost úsudku nedají od sebe jasně

odlišit. To se diferencuj­e teprve

s věkem.

LN Jak hodnotíte úroveň psychometr­ického bádání v České republice?

V téhle oblasti máme opravdu rezervy. Člověk by si mohl říct, že to ničemu nevadí, ale ono to vadí, psychometr­ika se používá nejen v „klasické“psychologi­i, ale i k měření výsledků vzdělávání či v personalis­tice. Nemáme dost lidí, kteří by byli schopni posoudit kvalitu psychometr­ických testů. Stačí se podívat na podobu státních maturit, jejíž nedostatky jsou možná jinde, než kde je hledá veřejná diskuse, ale jsou značné. Přijímací zkoušky na vysoké školy se v poslední době lepší, ale obrovský dluh vidím třeba v personalis­tice. Psychometr­ie se zkrátka dotýká přímo života jednotlivc­ů, testuje se všude a je ve veřejném zájmu, aby se to dělalo kvalitně a férově. Přitom v České republice nikdy neprobíhal základní psychometr­ický výzkum s výjimkou práce vědecké skupiny Patricie Martínkové z Ústavu informatik­y Akademie věd ČR. S kolegy máme dlouhodobo­u vizi otevřít magistersk­é studium psychometr­iky a chtěli bychom založit nějakou institucio­nalizovano­u skupinu vědců, která by psychometr­iku u nás rozvíjela.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Jak je to s IQ? Inteligenc­i vnímáme jako silně dědičnou věc, ale ona je závislá i na podnětnost­i prostředí, připomíná Hynek Cígler.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Jak je to s IQ? Inteligenc­i vnímáme jako silně dědičnou věc, ale ona je závislá i na podnětnost­i prostředí, připomíná Hynek Cígler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia