Lidové noviny

Návrat do barokních kolejí

- MARTIN ZVĚŘINA

Pandemie nás naučila radovat se z věcí, které nám dřív byly samozřejmé. Je-li tedy letošní sezona od počátku úplně normální, většina z nás je nadmíru spokojená.

Rozbíhá-li se ve čtvrtek 7. října podzimní cyklus Barokních podvečerů, je to pro mnohé z nás dobré znamení, že se vracíme do normálního světa. Čtvrteční koncert nazvaný Lux aeterna je věnován letošnímu výročí Josquina Despreze.

REZONANCE

V kostele svatého Salvátora v Anežském klášteře vystoupí Capella Mariana se skladbami Desprezový­mi a též s kompozicí jeho nejtalento­vanějšího žáka, Jeana Richaforta. Ten působil na dvoře Ludvíka XIII. a ve službách královny Marie Uherské v Bruselu. Po Desprezově smrti složil Requiem, kterým svému učiteli vzdal hold. Skladba tvoří finále koncertu, jenž je též jednou z připomínek 500. výročí Desprezovy smrti.

Program Welcome to all the pleasures čeká na své posluchače 8. listopadu v Císařském sále Lobkowiczk­ého paláce na Hradě. Program sestavený z písní anglických autorů Thomase Morleyho, Johna Dowlanda, Henryho Purcella, Matthewa Locka a Johanna Christopha Pepusche doplní ve druhé polovině části z pastorální ódy Georga Friedricha Händela L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato zkomponova­né na text Johna Miltona. Hvězdou večera bude tenorista Charles Daniels, specialist­a na tento repertoár.

Mimochodem, posluchači budou moci tento koncert konfrontov­at s jiným „anglickým výletem“a sice s programem Pane, slyš mé prosby sestaveným z děl Henryho Purcella, Orlanda Gibbonse, Matthewa Locka a Johna Blowa. Collegium 1704 tento svůj program uvede ve vršovickém Vzletu 4. listopadu.

Poslední podzimní barokní podvečer s titulem Pastorale kombinuje skladby s vánoční tematikou italských a českých mistrů. V kostele sv. Šimona a Judy můžeme 29. prosince slyšet Collegium Marianum a skvělé zpěváky: Hanu Blažíkovou, Anetu Petrasovou, Tomáše Lajtkepa a Jaromíra Noska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia