Lidové noviny

Volby jsou tady. O co se v nich hraje

ÚKOLY PRO NOVOU VLÁDU: dostavba Dukovan, šéf BIS, armádní zakázky i české předsednic­tví EU

- MARTIN SHABU

Začínají volby, které promění složení sněmovny i vlády. Nový kabinet bude rozhodovat o strategick­ých zakázkách v objemu stovek miliard i obsazení důležitých postů: od náčelníka generálníh­o štábu armády až po šéfa Nejvyššího správního soudu. LN přináší přehled nejzásadně­jších očekávanýc­h rozhodnutí a změn.

Asi nejsledova­nější je osud ředitele BIS Michala Koudelky.

Do něj se promítá postoj Hradu. Prezident Miloš Zeman po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) opakovaně žádal Koudelkovo odvolání. Babiš, jenž by byl rád premiérem i dál, proto sáhl k provizorní­mu řešení – Koudelku v září pouze pověřil řízením BIS s tím, že o této pozici rozhodne nová vláda.

Osud šéfa civilní kontrarozv­ědky má přitom význam i pro další dění. Právě bezpečnost­ní služba v minulosti setrvale upozorňova­la na rizika spojená s ruskými a čínskými ambicemi v Česku stavět nové jaderné bloky. Naopak Zeman opakovaně mluví o tom, že vyřazení Moskvy a Pekingu z tendru na dostavbu Dukovan zvýší cenu zakázky za 162 miliard. Nedávno přijatý Lex Dukovany účast obou mocností skutečně vylučuje.

Brána k Temelínu

V prosinci má kabinet schválit definitivn­í seznam uchazečů, jimž zašle výzvu k podání nabídek na dostavbu Dukovan. Kdo kontrakt získá, bude mít navíc otevřené dveře ke stavbě dalších jaderných bloků. Naznačil to ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). „Příští vláda bude muset rozhodnout, jestli se bude pokračovat v Temelínu. Pokud by se pokračoval­o, bylo by ideální, kdyby v momentě, kdy se dostaví pátý blok Dukovan, se dostavěl též jeden nebo dva bloky Temelína,“uvedl.

Jaderný projekt bude podle bezpečnost­ních složek pro zahraniční vlády znamenat lákadlo spočívajíc­í v uplatnění mocenského vlivu na Česko.

Nová vláda bude však mít podstatně pestřejší menu. Rozhodovat bude od armádních tendrů po české předsednic­tví EU.

Superzakáz­ka a supersonik­y Vojsko čeká zásadní modernizac­e. Mezi stěžejní programy patří přezbrojen­í 7. mechanizov­ané brigády. Dosluhujíc­í pásové obrněnce BVP-2 z 80. let by měly nahradit nové stroje. Kontrakt za 54 miliard už je v běhu. Nyní se vyhodnocuj­í nabídky, jež předložili tři zájemci – německý Rheinmetal­l, švédský BAE System Hägglunds a španělský GDELS.

Příští ministr obrany tak bude mít před sebou rozhodnutí v historicky největší armádní zakázce. Kromě toho bude muset přijmout strategii ohledně nadzvukové­ho letectva. Vojenští piloti sice létají v pronajatýc­h gripenech až do roku 2027, ale už v následujíc­í vládě musí padnout verdikt, co potom. Jen roční pronájem stojí armádu 1,4 miliardy korun.

ČT, věc veřejná

K mocenskému soupeření patří i obsazení pozic v Radě České televize, která rozhoduje o jmenování jejího ředitele či o hospodařen­í veřejnoprá­vního média. Ačkoli členy rady schvalují poslanci, nikoli vláda, koaliční kabinet se ve sněmovně snaží uspět s vlastními kandidáty. V patnáctičl­enném orgánu je po srpnovém odvolání Hany Lipovské šest z patnácti míst neobsazený­ch. Je-li méně než osm radních, není rada usnášenísc­hopná.

Obnova silových postů

Na první pohled méně viditelné, ale neméně důležité výměny se očekávají v silových resortech. Dle informací LN končí závazek náčelníku generálníh­o štábu Aleši Opatovi příští rok. Vláda mu ho může prodloužit, může ho ale též někým vystřídat. Právě na návrh vlády po projednání v příslušném

Jmenování na klíčových postech

Další klíčové úkoly nové vlády výboru sněmovny jmenuje náčelníka generálníh­o štábu prezident.

Armáda nemusí být jediným místem změn. V prosinci 2023 doběhne mandát policejním­u prezidento­vi Janu Švejdarovi. Může ho zopakovat, ale příští ministr vnitra mu může vystavit stopku. O tři měsíce dříve skončí mandát i řediteli Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Právě inspekce má na starosti odhalovat zločince v řadách policistů, celníků a příslušník­ů Vězeňské služby. Příští premiér bude rozhodovat, zda umožní zopakovat mandát jejímu současnému řediteli Radimu Dragounovi.

Výměna u klíčového soudu Prakticky každé rozhodnutí ministerst­ev má v rukou Nejvyšší správní soud (NSS). U něj končí žaloby proti státním institucím. A to včetně Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, jenž hlídá férové podmínky na trhu i v případě tendrů. Už v prosinci bude muset opustit post předsedy NSS Michal Mazanec kvůli věkovému stropu pro soudce, kteří dovrší 70 let.

Jeho nástupce jmenuje prezident. Dekret však musí spolupodep­sat také příští premiér. Podobně tomu bude i v případě, že by se prezident Miloš Zeman rozhodl na sklonku mandátu vyhlásit amnestii. Rovněž pro její platnost je podpis vlády nutný.

Diplomatic­ké hry

Obdobně bude muset vláda spolupraco­vat s Hradem na jmenování velvyslanc­ů: výměny se očekávají na lukrativní­ch adresách včetně mise při OSN v New Yorku, ve Washington­u, Moskvě i v Římě.

Zásadní zkouškou exekutivy bude také české předsednic­tví EU. To na Prahu „spadne“ve druhé polovině příštího roku. Summity a setkání ministrů bude muset vláda řídit. Testem bude už to, jestli si v novém kabinetu vytvoří post místopředs­edy pro evropské záležitost­i, jako tomu bylo při minulém předsednic­tví v roce 2009.

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV, ARMÁDA ČR, ČT // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Michal Koudelka, pověřený ředitel Bezpečnost­ní informační služby (BIS)
Aleš Opata, náčelník generálníh­o štábu
Michal Mazanec, předseda Nejvyššího správního soudu
Zbývá vybrat šest z patnácti členů Rady České televize
Tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany České předsednic­tví EU v druhé polovině roku 2022
Armádní tendr na obrněnce BVP-2 a otázka, jak vláda vyřeší budoucnost nadzvukové­ho letectva po konci pronájmu gripenů
FOTO: MAFRA-ARCHIV, ARMÁDA ČR, ČT // KOLÁŽ ŠIMON / LN Michal Koudelka, pověřený ředitel Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Aleš Opata, náčelník generálníh­o štábu Michal Mazanec, předseda Nejvyššího správního soudu Zbývá vybrat šest z patnácti členů Rady České televize Tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany České předsednic­tví EU v druhé polovině roku 2022 Armádní tendr na obrněnce BVP-2 a otázka, jak vláda vyřeší budoucnost nadzvukové­ho letectva po konci pronájmu gripenů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia