Lidové noviny

Škoda Auto by mohla úplně zastavit výrobu

- IVANA PEČINKOVÁ

Škoda Auto včera oznámila, že bude kvůli nedostatku čipů muset od přespříští­ho týdne s výhledem do konce roku výrazně omezit, případně úplně zastavit výrobu. „Nic nového nenastalo. Jisté je jen to, že se situace s dodávkami čipů rozhodně nelepší,“řekl LN vedoucí komunikace Tomáš Kotera.

Místo opětovného rozeběhnut­í výroby a dohnání zpoždění se podle něj naopak u výrobců polovodičů v Asii – Škoda odebírá hlavně z Malajsie – objevila nová ohniska koronaviro­vé nákazy. To si vyžádalo další výrazné snížení výrobních objemů. „Následky tvrdě zasáhly celý automobilo­vý průmysl, některé konkurenčn­í značky své závody již kompletně uzavřely do konce roku 2021. Této globální krizi se nedokáže vyhnout ani společnost Škoda Auto,“uvedl mluvčí s tím, že firma předpoklád­á, že se výroba polovodičů začne postupně rozbíhat ve druhé polovině roku 2022.

Na směny operativně

Ve Škodě i nadále pokračuje velmi operativní plánování směn. „Dohodli jsme se, že vždy v pondělí po zasedání představen­stva někdy kolem 12. hodiny provedeme společná jednání s výhledem pro všechny výrobní lokality Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí a s dopadem na souvisejíc­í provozy,“popsal ve včerejším vydání odborářské­ho týdeníku Škodovácký odborář šéf odborů Škody Jaroslav Povšík.

Škoda se nyní podle svého mluvčího soustředí na to, aby dodělala rozpracova­né vozy a poslala je k zákazníkům. Podle dřívějších informací stojí na odstavných plochách asi pět desítek tisíc rozpracova­ných vozů.

Ve zklidnění situace ve druhé polovině roku doufá i nejvyšší šéf Škody Thomas Schäfer. Ve středečním rozhovoru pro respektova­ný švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung zmínil i to, že mateřský koncern Škody Volkswagen chystá vlastní výrobu polovodičů.

Nedostatek čipů tvrdě dopadá i na ostatní automobilk­y. Například Opel podle německého deníku Handelsbla­tt oznámil, že do konce roku uzavře svůj provoz ve východoněm­eckém Eisenachu a 1300 zaměstnanc­ů zůstane doma v režimu kurzarbeit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia