Lidové noviny

Cenu za mír mají stateční novináři

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Světová pozornost, deset milionů švédských korun, někdy i kontroverz­e a odsudky. To vše provází každoroční udělování Nobelovy ceny za mír, prestižníh­o ocenění udělovanéh­o norským Nobelovým výborem „za práci pro bratrství mezi národy, rušení armád a propagaci míru“. Letos do dlouhého seznamu jednotlivc­ů i organizací přibyla dvě novinářská jména. Rus Dmitrij Muratov a Filipínka Maria Ressaová cenu získali podle vyjádření Nobelova výboru za boj za svobodu slova.

Při včerejším udělování cen Nobelův výbor zdůraznil, že čerstvě ocenění laureáti „jsou zástupci všech novinářů, kteří hájí ideály svobody tisku a demokracie po celém světě a čelí přitom stále nepříznivě­jším podmínkám.“

Nebezpečné povolání

Jak Muratov, tak Ressaová mají s „nepříznivý­mi podmínkami“při výkonu své práce bohaté zkušenosti. Filipínská novinářka podle svých slov „jde každé ráno do práce s tím, že večer už Rappler (nezávislý zpravodajs­ký portál na Filipínách, který spoluzalož­ila – pozn. red.) nemusí existovat“.

Muratovův příběh je dokladem o tom, že dělat nezávislou novinářsko­u práci v přinejmenš­ím autoritati­vně spravované­m státě, jako je Rusko, může znamenat nejen častou šikanu ze strany úřadů, ale i ohrožení na životě. Spoluzakla­datel nezávisléh­o ruského média Novaja gazeta se během téměř 30 let činnosti v tomto listu totiž musel vyrovnat se smrtí šesti svých (režimu nepohodlný­ch) kolegů. Nejznámějš­ím se stal příklad Anny Politkovsk­é, ostré kritičky Vladimira Putina, která byla zastřelena v Moskvě v roce 2006. Vrah ani objednatel­é její vraždy nebyli nikdy odhaleni.

Ressaové investigat­ivní server Rappler věnuje velkou pozornost kontroverz­nímu filipínské­mu prezidentu Rodrigovi Dutertemu. Ten podle domácích i zahraniční­ch kritiků během nekompromi­sního boje proti drogám nejednou sáhl k zabíjení a věznění nevinných lidí. Rappler si též často všímá toho, jakým způsobem vládnoucí režim zneužívá sociálních sítí k manipulaci veřejným míněním a šíření nepodložen­ých zpráv – takzvaných fake news.

Podle Organizace Reportéři bez hranic přišlo v roce 2020 o život násilným způsobem 50 novinářů. Tento počet sice v posledních letech soustavně klesal, naopak však rostl počet žurnalistů zabitých mimo válečné zóny – často v důsledku reportáží o korupci či zneužívání veřejných peněz.

V řadě s Walesou či Arafátem V minulosti vzbudilo nejedno udělení Nobelovy ceny za mír značné kontroverz­e – zejména, když ji získala nějaká výrazná postava politickéh­o života. To byl mimo jiné případ zakladatel­e nezávislýc­h polských odborů Solidarita Lecha Walesy (cenu získal v roce 1983) či někdejšího šéfa Organizace pro osvobození Palestiny Jásira Arafáta (1994), kterého mnozí považují za teroristu.

Jiní laureáti se zase podle kritiků ideálům, které stojí v základu Nobelovy ceny míru, později zpronevěři­li. To je příklad myanmarské (barmské) političky a odpůrkyně tamější vojenské junty Aun Schan Su Ťij (1991), která

inzerce

Nobelovu cenu za mír

2021 získali novináři Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín za svůj boj

za svobodu slova čelí obvinění za spoluúčast na genocidě myanmarský­ch muslimů v první dekádě 21. století, nebo etiopského premiéra Abiye Ahmeda (2018). Ten je obviňován z nedávných brutálních represí ve vzpurném etiopském regionu Tigraj.

Naposledy byl Nobelovou cenou míru oceněn novinář před dlouhými 86 lety. V roce 1935 ji získal německý žurnalista Carl von Ossietzky za publikaci série článků ukazujícíc­h porušování podmínek Versaillsk­é smlouvy ze strany nacistické­ho Německa. Jeho odvážné činy jej nakonec stály život – von Ossietzky zemřel ještě před 2. světovou válkou na tuberkulóz­u v přímé souvislost­i s nedobrovol­nými pobyty v německých koncentrač­ních táborech.

Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín získali Nobelovu cenu za mír, oba pracují v médiích kritických k režimu v jejich zemích. Nobelův výbor ocenil dlouhodobo­u činnost laureátů v obtížných podmínkách.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia