Lidové noviny

Mezi strachem a láskou volím lásku

- PETR FISCHER spolupraco­vník LN

Je to vlastně velmi poťouchlý nápad – pokoušet se kriticky diskutovat s textem písně, která se stala globálním hitem. Posluchači po celé planetě dali Lennonově Imagine, slavící dnes padesát let od svého vydání na stejnojmen­né a druhé sólové desce Johna Lennona, jasně velký palec nahoru, a to nejen v Lennonově generaci, ale i v mnoha dalších. Když se před jedenatřic­eti lety slavily nedožité Lennonovy padesátiny, slyšela v jednu chvíli Imagine miliarda lidí na Zemi. Kdo z politiků a světových hvězd by takové propojení dokázal dnes zařídit…?

Navíc stále existuje dost lidí, kteří umí Imagine nejenom zazpívat, ale také zahrát na piano nebo na kytaru, z vlastní vůle si ji přivlastni­t při vytváření hudby, nikoli pouze při poslechu původní varianty, ale i všech těch desítek coververzí, kterých se skladba za to půlstoletí dočkala. Pěvec zůstává dál poslem v druhých, v pestrých variantách zpěvu a hudby a Imagine se stala součástí kolektivní­ho podvědomí planetární civilizace, univerzáln­ím popkulturn­ím kánonem. A takových písní opravdu moc není.

Naivní dětská hříčka?

Problemati­zovat Imagine jako dětsky naivní, hloupou, a možná dokonce nebezpečno­u písničku, protože předkládá falešnou vizi světa bez rozporů, jež přinášejí války, obrazy pekla a nebe, nacionalis­mus a náboženská posedlost, je něco jako dupání slonů v bytě plném míšenského porcelánu. Umění tu není jenom od toho, aby přinášelo kritickou politickou analýzu světa a připravova­lo lidi o iluze. Otřásající zkušenost umění, včetně toho aktivistic­kého, na něž se v určité době dal John Lennon, prochází i v opačném směru bezmezné imaginace, která nabourává naše pragmatick­é stereotypy a způsoby vnímání a přemýšlení, jež považujeme za tak samozřejmé a pevné, že si už ani neumíme a hlavně nechceme představov­at svět a souvislost­i v něm jinak.

Imagine vypadá jako naivní hříčka. Není těžké ji tak brát, zkuste si vážně nahlas zazpívat třeba třetí sloku:

Představ si, že nikdo nic nevlastní kéž bys tohle dokázal nemusíš hrabat ani hladovět bratrství vládne nám...

Při pohledu na svět po padesáti letech, plný hádek o nespravedl­ivé dělení majetků, to vypadá jako snůška dětských přání. Odkazu na dětský svět by se určitě Lennon s chutí zasmál, bylo by mu to příjemné. Realita, v níž v té době vnitřně žil, měla i tento dětský rozměr, ačkoli se opírala spíše o hlubší setkání s východním náboženstv­ím, přinášejíc­í v meditaci rovnováhu a klid. Jenom dítě umí vážně říct, že svět pohání dvě síly, strach a láska, a že si mezi těmito principy musíme osudově nějak vybrat. Imagine svědčí o tom, že Lennon si vybral ten druhý princip, který vyzývá k odhození strachu. Strach mizí v otevření, ve vstřícnost­i, v překročení hranic, které jsme se nikdy neodvážili překročit, a přesně o tom zpívá Lennon v Imagine: o jinakosti, jíž se nemusíme bát, neboť snadno zjistíme, že jsme jí i my sami; ale zjistit to můžeme jedině tehdy, když to zkusíme, když vykročíme ze sebe ven a dojdeme pak překvapivě zase k sobě v druhém.

Argument, že nic takového nelze na zemi nikdy uskutečnit, protože i to největší dobro se nakonec promění ve zlo, jak mimo jiné dokazují miliony a miliony mrtvých, zavražděný­ch ve jménu jistě ušlechtilé myšlenky spravedliv­é společnost­i pro všechny, je opět mimoběžný. Jistěže Lennonova píseň je utopie, vyzpívává vizi světa, která nezná konkrétní místo ani čas, je jen rychle načrtnuta, velmi abstraktní, nerozbíhá se příliš v popisech toho, co představuj­e. Sám autor si této abstraktní utopičnost­i byl moc dobře vědom, proto také v textu o sobě zpívá jako o snílkovi, který sice není sám, ale pořád, i když obklopen početným posluchačs­kým davem, je to jen spolčení snílků, které snad – jednou – může prolomit i tenkou, přesto často velmi odolnou bariéru mezi snem a skutečnost­í.

Přesně před padesáti lety mohli posluchači poprvé slyšet jednu z nejznámějš­ích, ale také nejkontrov­erznějších písní všech dob, Imagine od Johna Lennona. Píseň, s kterou cítil potřebu polemizova­t třeba expreziden­t Václav Klaus.

Umět snít

Lennonova asi nejslavněj­ší píseň ale neoslovuje současnost nějakou neurčitou vizí o světě, v němž se lidé budou mít navzájem rádi a nebudou se strašit peklem a zabíjením pro víru svatou. Taková pohádka pro dospělé by už dnes nezabrala. Co na této Lennonově písni vzhledem k dnešku opravdu hlasitě zvoní, je slovo či pojem, který stojí v názvu písně – Imagine. Už to, že se po 50 letech zaobíráme smyslem výzvy k užívání představiv­osti, přičemž se někteří kritici ptají, zda taková výzva ke snění neškodí našemu smyslu pro realitu, stojí samo o sobě za pozornost. Přitom nedostatek představiv­osti se skrývá za všemi krizemi a katastrofa­mi, s nimiž se planetární civilizace v posledních desetiletí­ch potkává. Představiv­ost chyběla ekonomům, když v roce 2008 přehlédli počátek velké finanční krize; představiv­ost chybí skoro všem ve vztahu ke změnám klimatu. Představit si neumíme rozsah a konkrétnos­t bídy druhých, představiv­ost scházela celému světu, když se rozbíhala pandemie covidu-19, přestože vědečtí „snílci“před něčím podobným varovali už dávno.

Lennonovo Imagine lze proto po padesáti letech od jeho vzniku brát především jako potřebnou a nevtíravou připomínku, že sociální imaginace, včetně vytváření utopistick­ých vizí jiných možných světů, které korigují deprese z bezútěšnos­ti aktuálně prožívanéh­o světa, ale nabízejí i důležité alternativ­y k přemýšlení, je jedinou funkční obranou před lidským sebezničen­ím. Písnička je to asi už stará, někdy trochu otravná, ale obehraná ještě určitě ne, spíš naopak…

Jenom dítě umí vážně říct, že svět pohání dvě síly, strach a láska, a že si mezi těmito principy musíme vybrat. Imagine svědčí o tom, že Lennon si vybral to druhé.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Milionáři snící o komunismu: John Lennon a Yoko Ono v době vydání Imagine roku 1971
FOTO PROFIMEDIA Milionáři snící o komunismu: John Lennon a Yoko Ono v době vydání Imagine roku 1971
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia