Lidové noviny

Pád Bohemia Energy. Neváhejte a hledejte

Přes 600 tisíc domácností a firem přišlo včera o dodavatele elektřiny, 300 tisíc o dodavatele plynu

- ROMAN ŠITNER

Největší alternativ­ní dodavatel energií skončil. Skupina Bohemia Energy hodila všechny své zákazníky přes palubu. Stovky tisíc domácností se tak ocitnou u takzvaného dodavatele poslední instance.

Zpravidla jde o firmu, která v daném regionu zajišťuje potřebnou infrastruk­turu pro rozvody elektřiny nebo plynu. Podle lokality tak jde o ČEZ, E.ON, PRE, Innogy a Pražskou plynárensk­ou.

Lidé se tak sice nemusí obávat, že by se před zimou ocitli bez elektřiny nebo plynu, ale nebude to zadarmo. Ceníky pro tyto případy nejsou přívětivé. Například ČEZ si účtuje u bytových odběrů 267 korun měsíčně a pět korun za kWh silové elektřiny.

Dodavatelé jsou přehlceni Jejich stávající zákazníci platí 108 korun měsíčně a dvě koruny za kWh. Zákazníky skupiny Bohemia Energy, kam patří i Comfort Energy, Europe Easy Energy,

X Energy nebo Energie ČS, uklidňuje i vláda. Nemusí se o nic starat, odběratelé poslední instance si je sami převezmou. „Nevolejte nám,“vyzývá ČEZ s tím, že se všem ozve.

Statisíce domácností ale mohou oprávněně děsit nové ceníky. „V každém případě doporučuji už nyní hledat nového řádného dodavatele. Někteří ohlásí, že už nepřijímaj­í nové klienty,“řekl v rozhovoru pro LN šéf Asociace nezávislýc­h dodavatelů Jiří Gavor. Dodavatelé jsou totiž přehlceni poptávkami a mnozí nové zákazníky vůbec nechtějí. Kdo ještě umí nabídnou smysluplno­u cenu, je přehlcený. Například u E.ONu se na nabídku ještě před koncem Bohemia Energy čekalo více než týden. ČEZ to zpravidla zvládl do týdne.

Nabídka na rok až tři

Pro bývalé zákazníky Bohemia Energy může být zřejmě nejsnadněj­ším řešením uzavřít smlouvu s dodavatele­m poslední instance, který se jim bude muset ozvat. „Zřejmě využije situace a předloží mu nabídku na standardní smlouvu,“dodává energetick­ý expert Gavor.

Například ČEZ jim ale nabídne cenu pouze s úvazkem na jeden až tři roky. Lidé tak musí zvážit, zda má smysl se za takové ceny vázat. Jejich výraznější pokles se ale nečeká. „Vrchol u cen elektřiny a plynu už nastal. U plynu se situace spíše uklidní. U elektřiny budou ceny nadále vysoké,“předpoklád­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia