Lidové noviny

Úkol vlády: sehnat pracovní síly

- MARTIN SHABU

V nemocnicíc­h končí stále více pacientů s koronavire­m. Oproti minulému týdnu je jich v péči lékařů o třetinu více. Ačkoli je celkové číslo hospitaliz­ovaných pacientů podstatně nižší než na jaře, nákaza ve společnost­i sílí.

Příští kabinet bude muset řešit, jak zamezit propuknutí další vlny covidu či jak přesvědčit stále ještě početnou skupinu neočkovaný­ch, aby si nechali vakcínu podat.

Nově se rodící koaliční vláda dvojbloku Spolu a PirSTAN se ale bude muset okamžitě zabývat celou plejádou problémů. „Z našeho pohledu musí vláda primárně vyřešit situaci na trhu práce, která je velmi problemati­cká. Chybí několik stovek tisíc zaměstnanc­ů, které se firmám nedaří získat,“říká k úkolům příštího kabinetu Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a obchodu.

V opačném případě podle něj hrozí, že si Česko sváže ekonomický růst. Z byznysu proto zaznívá jasný apel na urychlený dovoz pracovní síly ze zahraničí, aby firmy mohly plnit zakázky.

Bolestné chvíle ale zažívá i třeba automobilo­vý průmysl, který se potýká s výpadky dodávek čipů a chystá omezení provozu. Situaci dramatizuj­e též vysoká inflace, nedostatek bytů či růst cen energií, který přináší dalekosáhl­é sociální napětí.

Nový tým Petra Fialy (ODS) se bude muset připravit i na to, že zdědí rozpočet z dílny Aleny Schillerov­é (ANO). Existuje přitom možnost, že nová sněmovní většina ještě vrátí kabinetu Andreje Babiše rozpočet k přepracová­ní. Škrty výdajů přitom patří k nejméně populárním aktivitám exekutivy.

Nové ministry čeká také vyjednání přesných podmínek evropské

ANALÝZA

dohody Green Deal či třeba téma kontroly lobbingu.

„Zákony, které spadly pod stůl, bude muset příští vláda oprášit. Zejména ty, které doporučuje GRECO (skupina států Rady Evropy proti korupci – pozn. red.), to znamená zákon o lobbingu. Budou muset vyřešit i zákon o státním zastupitel­ství,“upozornila LN ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO). Podle ní je nepředstav­itelné, aby i do budoucna byli ve vedoucích pozicích žalobců lidé bez předem časově omezeného mandátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia