Lidové noviny

Zaměstnanc­e získejme v cizině

- MARTIN SHABU

Vicepremié­r Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar má vlastní programové prohlášení pro budoucí kabinet. Podle něj příští vláda musí urychleně řešit kritickou situaci na trhu práce. Neobejde se to podle něj bez dovozu pracovníků ze zahraničí.

LN Jak by podle vás měla příští vláda řešit problémy s výrobou kvůli nedostatku čipů ve Škodě Auto?

Na to téma proběhne jednání tripartity, kde možné scénáře probereme s vládou a vybereme ten optimální.

LN Co by měl stát dělat?

Ze strany státu jde dělat asi jedinou věc, a to podpořit krátkodobé udržení zaměstnano­sti po dobu, kdy je problém tak velký, že hrozí propouštěn­í. Netýká se to zdaleka jen Škodovky, ale celého automobilo­vého průmyslu. Může to dopadnout na řadu firem v subdodavat­elském řetězci, který je u nás velmi významný a zaměstnává několik stovek tisíc zaměstnanc­ů.

LN Co by se stalo, kdyby Škodovka vyrobila o čtvrt milionu aut méně?

Škodovka představuj­e pět procent HDP této země a téměř deset procent exportu. Jakákoli odstávka výroby takto významné firmy a na ni navázaných dodavatelů se stává problémem pro celou ekonomiku. To je přesně situace, kvůli které se přijal kurzarbeit podle západoevro­pského vzoru. Škoda, že ještě není notifikova­ný Evropskou komisí, abychom ho mohli využít. Jde o problém jednoho významného sektoru, který si ale ten sektor nezavinil. Na pomoc udržení krátkodobé zaměstnano­sti u dlouhodobý­ch zaměstnava­telů jsou takové programy podpory určené.

LN Rostou ceny energií, roste inflace, není jisté, jak bude vypadat rozpočet na příští rok. Co a jak by měla příští vláda řešit prioritně?

Z našeho pohledu musí primárně vyřešit situaci na trhu práce, která je velmi problemati­cká. Chybí několik stovek tisíc zaměstnanc­ů, které se firmám nedaří získat. Kvůli tomu nejsme schopní využít současnou konjunktur­u a postpandem­ický růst v maximální možné míře, abychom si vykompenzo­vali ztráty z posledního roku a půl, kdy byl covid. Firmy jsou teď kvůli nedostatku zaměstnanc­ů nucené odmítat zakázky, nebo je dodávají pozdě a jsou za to penalizova­né. To je nutné řešit.

LN Jak?

Existují dvě možnosti. První je krátkodobé řešení. A to je dovoz zahraničí pracovní síly a zrychlení imigračníc­h procesů, které se v současnost­i velmi protahují i kvůli covidovým potížím a nedostatku administra­tivních kapacit na vyřizování žádostí. Je na místě zrychlit tyto imigrační procesy, jako to umí naši sousedé, například Polsko.

Za další je dlouhodobý­m systémovým řešením digitaliza­ce, automatiza­ce a robotizace provozů. Když nejsou zaměstnanc­i, musí se automatizo­vat, aby pro výrobu nebyli potřeba. Na to mohou firmy čerpat podporu například z Národního plánu obnovy a ze strukturál­ních fondů. Digitaliza­ce i robotizace jsou investičně velmi nákladné operace. Ne všechny firmy na to teď mají dostatek peněz, protože byly oslabené covidovou krizí, a je skvělé, že na to mohou díky našemu členství v Evropské unii získat podporu.

LN Narazilo Česko na strop v možnostech zaměstnat Čechy?

Je to tak. Zaměstnanc­e dovážejí všechny země. Podívejte se na Německo. Jejich šéf úřadu práce řekl, že Německo potřebuje 400 tisíc zaměstnanc­ů, aby dokázalo využít současnou konjunktur­u. Poláci dělají to samé. Mají téměř milion Ukrajinců. Imigrační proces jim trvá pouhý měsíc, zatímco u nás trvá několik dlouhých měsíců. To nás velmi handicapuj­e. Pokud německá vláda otevře hranice a pozve zahraniční pracovníky, ukrajinská pracovní síla se samozřejmě od nás i z Polska přesune k nim, půjdou za vyššími platy.

LN Co dalšího je z pohledu průmyslu zásadní, aby se tím zabývala příští vláda?

Plán Fit for 55 (klimaticko-energetick­ý legislativ­ní balíček, který má v EU snížit emise skleníkový­ch plynů o 55 procent oproti roku 1990 – pozn. red.). Z Green Dealu (Zelený úděl) je nyní potřeba udělat Real Deal (Splnitelný úděl), což v tuto chvíli nesplňuje. Návrh Evropské komise obsahuje spoustu věcí, které jsou pro nás nepřijatel­né, a musí se vyjednat úpravy. Jádro musí být bráno jako čistý zdroj, který budeme moci využívat. Bez jádra je naše ekonomika vyřízená. Plyn, který samozřejmě není úplně čistý zdroj, musí být uznán jako přechodný pro řešení transforma­ce českého teplárenst­ví. Potom musí být vyjednán rozumný poměr obnoviteln­ých zdrojů v našem energetick­ém mixu. Na tom všem je nutné začít okamžitě pracovat. A k tomu se přidává konsolidac­e veřejných financí, což nebude nic jednoduché­ho.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Bez jádra je naše ekonomika vyřízená, říká Radek Špicar. „Jádro musí být bráno jako čistý zdroj, který budeme moci využívat.“
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Bez jádra je naše ekonomika vyřízená, říká Radek Špicar. „Jádro musí být bráno jako čistý zdroj, který budeme moci využívat.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia