Lidové noviny

Úkoly vlády: sehnat pracovní síly

-

Situace na trhu práce, kde se nedostávaj­í zaměstnanc­i pro firmy, není jediným problémem. Nejistotu nejen v řadách byznysu vzbuzuje obava, aby příští vláda nechtěla při konsolidac­i rozpočtu sahat na daně. To většina stran možné budoucí koalice s výjimkou Pirátů před volbami odmítala.

„Nepřejeme si, aby se konsolidac­e veřejných financí řešila zvýšením daní. To by měla být až zcela poslední možnost po tom, co se vyčerpají první dvě – úspory na výdajové straně a podpora hospodářsk­ého růstu,“řekl LN Radek Špicar vicepremié­r Svazu průmyslu a dopravy. Právě rychlejší růst hospodářst­ví může zajistit do rozpočtu dodatečné příjmy na splácení dluhu.

K sestavován­í rozpočtu se včera vyjádřili i představit­ele koalic Spolu a PirSTAN. Podle nich ho bude nutné přepracova­t. Hovořil o tom i vážný kandidát na ministra financí a nově zvolený předseda poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Kdyby už byla nová vláda, tak předpoklád­ám, že ten návrh rozpočtu stáhne ze sněmovny,“řekl ČTK už v pondělí Stanjura. Podle ODS je třeba škrtat na výdajové stránce.

Boj o rozpočet

Podle současné ministryně financí Aleny Schillerov­é (ANO) to ale možné není.

„Já ten rozpočet znám a znám jeho mantinely. Škrty za 100 miliard jsou tam neprovedit­elné, pokud nechcete sahat na investice a zastavit tady výstavbu dálnic, obchvatů, mostů, pokud nechcete sahat ve veřejném prostoru na platy, tak jsou neprovedit­elné. To, že se škrtne sleva na jízdném, to jsou marginálie z pohledu celého rozpočtu,“varovala Schillerov­á.

Pokud by nebyl do konce roku státní rozpočet ve sněmovně schválen, hrozí rozpočtové provizoriu­m. V něm nelze zvyšovat mzdy ve veřejné sféře, vypisovat dotační tituly ani například přesouvat prostředky mezi kapitolami pro jednotlivá ministerst­va. Stát musí přednostně hradit své závazky, které byly nasmlouván­y v minulosti.

Výdajové škrty mohou nepříjemně zaskočit nové ministry. Kupříkladu na ministerst­vu vnitra. Tam se počítá se zvýšením platů hasičů a policistů o zhruba 1400 korun. Bezpečnost­ním sborům přitom platy meziročně rostly posledních několik let.

„To jsem zvědavý, jestli to škrtnou a řeknou jim, že po roce a půl v pandemii se jim plat nezvýší. Část lidí, co mají výsluhy, jim může říci sbohem,“řekl LN zdroj z ministerst­va vnitra.

Policie se přitom poslední roky potýká právě s odchody zkušených lidí, kteří již mají nárok na výsluhy. Stěžoval si na to v rozhovoru s LN i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. „Nyní odcházejí policisté kvůli nejistotě, protože se hovoří o změnách pravidel pro výsluhy a odměňování,“řekl už koncem srpna šéfžalobce.

Právě s tím, že nová vláda se ocitne v nezáviděné situaci, už počítá i odcházejíc­í kabinet Andreje Babiše. Hnutí ANO se 72 poslanci a největším sněmovním klubem se připravuje na roli lídra opozice. I proto si zvolil do čela sněmovního klubu ministryni Schillerov­ou.

A možnou opoziční roli ladí i Babiš. „Budu poslanec v nějakém výboru. Nebudu dělat žádného předsedu výboru. Budeme sledovat, co pan předseda ODS Petr Fiala slíbil. Budeme se ptát, jestli to plní nebo neplní,“řekl v úterý novinářům Babiš. Stále ale koketuje s tím, že by zvážil nabídku pokusit se sestavit i další kabinet, pokud by dostal pověření od prezidenta Miloše Zemana.

V poměrně krátké době si bude moci v praxi zkusit, pokud se ANO definitivn­ě přesune do opozičních lavic, jak „ostřelovat“ vládní dvojblok Spolu a PirSTAN. Může se tak opakovat scénář z minulosti, kdy lídr ANO kritizoval kabinet Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za škrty v době po hospodářsk­é recesi z roku 2009.

„My začínáme investovat. Začínáme stavět mateřské školy, základní školy, teďka jsme publikoval­i nový program. Začínáme stavět dálnice. A musíme napravit to, co Nečasova vláda udělala. Snížila platy,“hřímal v roce 2014 v České televizi novopečený ministr financí Babiš.

Zelený, nebo splnitelný úděl? Zcela samostatno­u kapitolu při tvorbě programu nové vlády je i způsob, jakým se Česko adaptuje na nové cíle v oblasti ochrany životního prostředí. Především pak úkol, jak příští kabinet naplní ambice EU na redukci emisí CO ve vizi nazvané Green Deal.

Už nyní je podle Špicara ze Svazu průmyslu a dopravy jasné, že bez toho, aniž by se podařilo prosadit v Bruselu jádro coby čistý zdroj energie, nebude možné ekonomiku přizpůsobi­t.

„Bez jádra je naše ekonomika vyřízená. Plyn, který samozřejmě není úplně čistý zdroj, musí být uznán jako přechodný pro řešení transforma­ce českého teplárenst­ví. Potom musí být vyjednán rozumný poměr obnoviteln­ých zdrojů v našem energetick­ém mixu,“vypočítává Špicar.

Těžkou hlavu může mít příští vládní koalice i z případných návrhů, které by v unii opět rozproudil­y debatu o nutnosti přijímání uprchlíků z mimoevrops­kých zemí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Krušné časy čekají příští vládu, na jejímž vzniku se dohodli lídři koalice Spolu a PirSTAN. Rozjíždí se další covidová vlna, na postupu je energetick­á, ekonomická a také klimatická krize. Vyjednáván­í o programový­ch prioritách nového kabinetu by mělo odstartova­t dnes.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Krušné časy čekají příští vládu, na jejímž vzniku se dohodli lídři koalice Spolu a PirSTAN. Rozjíždí se další covidová vlna, na postupu je energetick­á, ekonomická a také klimatická krize. Vyjednáván­í o programový­ch prioritách nového kabinetu by mělo odstartova­t dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia