Lidové noviny

Kdo se stane Antiorbáne­m?

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Jít do parlamentn­ích voleb v širokých koalicích se zdá být v našich zeměpisnýc­h šířkách nový trend. Viděli jsme to i u nás, kde nedávno kandidoval­y hned dvě různá spojenectv­í tvořená opozičními stranami, z nichž pak jedna také vyhrála.

O něco podobného usiluje i opozice v Maďarsku. Šest stran se tam již před časem dohodlo na společném postupu pro volby v dubnu 2022. Jejich cílem je sesadit národně-konzervati­vní vládu premiéra Viktora Orbána a jeho stranu Fidesz.

Jeden rozdíl oproti Česku tu je. Jestliže naše dvě volební koalice byly tvořeny stranami, které si byly názorově docela blízké, v Maďarsku zahrnuje velice široké spektrum: od několika zeleno-liberálníc­h uskupení přes postkomuni­sty až po pravicové radikály ze strany Jobbik.

Hlavně posledně zmiňované si berou Orbán a jemu nakloněná média, kterých je v Maďarsku většina, na paškál. Levicově-liberální části opozičního bloku pořád dokola připomínaj­í dřívější antisemits­ké a protiromsk­é výroky politiků Jobbiku. Přitom se tváří, jako by byl Fidesz vůči podobným excesům imunní.

Široká aliance maďarských opozičních stran má nyní v průzkumech veřejného mínění prakticky stejnou podporu jako Orbánova strana. V těchto dnech vybírá svého volebního lídra, a tím pádem vyzyvatele současného premiéra. První kolo už proběhlo. Teď se bude až do konce týdne rozhodovat mezi místopředs­edkyní Evropského parlamentu Klárou Dobrevovou a starostou jihomaďars­kého města Hódmezővás­árhely Péterem Márki-Zayem.

Levicová Dobrevová vyhrála první kolo. Liberální konzervati­vec Márki-Zay sice skončil třetí, v jeho prospěch ovšem překvapivě odstoupil populární primátor Budapešti Gergely Karácsony. Dosud asi nejviditel­nější představit­el maďarské opozice původně skončil těsně za Dobrevovou, takže by v konečném součtu nebyl bez šancí. Jeho rozhodnutí proto bylo taktické povahy, neboť je zřejmé, že na Dobrevovou si Orbánova mašinérie už přímo „brousí zuby“. Nejenomže je poslankyní Evropského parlamentu čili instituce, z níž si udělali Orbán a jemu blízcí v celém středoevro­pském regionu oblíbený terč a raději dnes než zítra by ho zrušili.

Především je Dobrevová manželkou někdejšího socialisti­ckého premiéra Ference Gyurcsánye. Právě předseda vlády z let 2004 až 2009 je pro Orbána něco jako červený hadr pro býka. Jeho kabinetu klade současný premiér za vinu ožebračení národa. Hlavně ale Gyurcsánye doprovází jako stín tajně pořízená nahrávka, která pronikla na veřejnost na podzim 2006. Zachycuje ho, jak přiznává, že jeho vláda občanům systematic­ky lhala, což politik doprovází nejrůznějš­ími vulgarismy.

Proti premiérovi tehdy vyšly do ulic desítky tisíc lidí a žádaly jeho odchod, což on udělal až o tři roky později. Záhy opustil i původní stranu a založil Demokratic­kou koalici, která je rovněž součástí širokého opozičního bloku. Kdyby mohl, asi by se Gyurcsány, jenž po roce 1989 zbohatl jako majitel investiční společnost­i, pokusil o politický návrat, ale uvědomuje si, že jeho osobnost je nepřijatel­ná.

Jinými slovy, pro Orbána je Gyurcsány stejně důležitou součástí jeho předvolebn­í propagandy jako varování před aktivitami finančníka George Sorose. Ale na toho v příštích měsících také určitě dojde.

První kolo výběru volebního

lídra maďarské opozice vyhrála Klára Dobrevová. Ta je manželkou někdejšího

socialisti­ckého premiéra Ference Gyurcsánye. A právě předseda vlády z let 2004 až 2009 je pro Orbána něco jako

červený hadr pro býka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia