Lidové noviny

Kaskadér francouzsk­é politiky

Zemřel podnikatel a politik Bernard Tapie. Sympatický rošťák bez skrupulí připomínal hrdiny, jaké ztělesňova­l Belmondo

-

Bernard Tapie, francouzsk­á veřejná a politická osobnost, úspěšný i krachující podnikatel, ale také vykuk i skandalist­a, skonal první říjnovou neděli ve věku 78 let. Je obtížné vsadit tuto osobnost do jakékoliv, byť i široce definované kategorie lidského typu.

„Ambice, energie a nadšení spojované s jeho jménem byly zdrojem inspirace pro generace Francouzů,“připomněl prezident Emmanuel Macron v dopise adresované­m obyvatelům Marseille, města s Tapiem emotivně srostlém. Odchází v něm „tvář vítězství“, kaskadér a mistr obratů v mnoha řemeslech, jdoucích od obchodován­í přes politiku a sport až k herectví. Sympatický ho nedokázal uspokojit a zastavit. Byznysmen, který vlétl do mediálního nebe. Se svým televizním programem Ambitions na kanálu TF1 dosáhl toho, že uchvátil Françoise Mitterrand­a. Socialisti­cký prezident, kterému v 80. letech došlo, jakou všemocnost může mít televize pouštějící na scénu kejklíře, se stal pro Tapieho politickým kmotrem a referencí.

Tapie zorganizov­al vůbec první veřejnou diskusi na televizní obrazovce s vůdcem Front national Jean-Marie Le Penem, jehož názory byly do té doby pro většinu hlavních sdělovacíc­h prostředků nepřijatel­né, a jeho popularita dále stoupala k zenitu. Tam, kde byl Tapie, Francie vítězila. Tour de France s Bernardem Hinaultem, Liga mistrů s Olympique Marseille, nákup Adidasu. Z mediální hvězdy a podnikatel­e se stává „samuraj socialismu“, který smiřuje společnost a otupuje ideologick­é hrany. Silné a jedinečné pouto ho spojilo s prezidente­m socialisto­u Mitterrand­em. Aparát Socialisti­cké strany to znepokojov­alo. Tapie byl brán za vetřelce, který pronikl do uliček moci. Hlavou vrtala otázka, jak se mohl prezident, milovník literatury a svým způsobem intelektuá­l, ovlivněný atmosférou pařížské Latinské čtvrti, zamilovat do krále špinavých triků a přemetů bankovního světa.

Stratégové v prezidents­kém paláci na Elysejskýc­h polích ovšem usoudili, že s Tapiem na své straně mají v ruce něco jako „pozitivní populismus“, byť termín populismus nebyl ještě tak frekventov­aný jako dnes. Stavěli svou představu proti názorům „populismu rozvratném­u“krajní pravice.

Tapieho politická angažovano­st měla i cynickou tvář. Během kampaně k parlamentn­ím volbám v roce 1993 se kandidát Bernard Tapie tajně setkal se starým vůdcem FN Jean-Marie Le Penem. Domluvili se na chytře organizova­ném, a dokonce i financovan­ém postupu k volebnímu výsledku, který by uspokojil obě strany. Z protivníků byli rázem spolupacha­telé. Bernard Tapie byl zvolen a Bruno Mégret, Le Penův vnitrostra­nický nepřítel, v sousedním volebním obvodu poražen. Antilepeni­smus Bernarda Tapieho kráčel klikatými cestami. Jako kdyby chodili s Mitterrand­em do stejné školy.

Intrikován­í v politice nebylo Tapiemu

opravdu cizí. Po jeho smrti to osobní vzpomínkou připomněl jeden komentátor francouzsk­ého rozhlasu: „V roce 1992 se konaly regionální volby. Bernard Tapie, patron Olympique Marseille, byl na čele kandidátky pro jihofranco­uzský region. Pracoval jsem pro rádio RMC a Tapie mi nabídl možnost udělat exkluzivní rozhovor: ‚Dnes večer je zápas, přijď po skončení do šatny a můžeš si vyzpovídat Jean-Pierra Papina, má ke kampani co říct.‘ Bylo zřejmé, že fotbalová hvězda vyzve, aby se hlasovalo pro Tapieho. Předem jsem se poptal a zjistil, že Papin není zapsán v seznamu voličů. Večer sám v šatně s Tapiem a Papinem zaznamenáv­ám slova fotbalisty, jak chválí zásluhy svého prezidenta klubu. Já na to: ‚A ty ho budeš taky volit? Ano? Ale jak budeš hlasovat? Nejsi zaregistro­vaný, ale přitom vyzýváš, komu dát hlas.‘ Tapie je rozzuřený, přeruší rozhovor, vyrazí špílmachra z kabiny a nutí mě lichocením i výhrůžkami, abych záznam smazal. Podaří se mi uniknout. Když dorazím do redakce pyšný na svůj scoop, vedení rádia mi přikazuje, abych případ nezveřejňo­val. Echo od Bernarda Tapieho, přítele šéfa rozhlasové stanice, mne předběhlo“.

Léta trvající soudní pře

Rošťák a velká huba, premiant všech výzev, do kterých šel, blufoval prohnaného socialistu Mitterrand­a. V Tapiem našel někdejší francouzsk­ý prezident užitečného ranaře, útočníka, který byl schopen bodovat z jakékoliv polohy. Mitterrand­a, politickéh­o lišáka, fascinoval­a povaha, na kterou sám neměl, a proto ji obdivoval. Tapie byl kamikadze, typ, který bral politiku jako rodeo, bombastick­ý a bezohledný, než ho nakonec dopadla soudní patrola v případě peněžních machinací s bankou Crédit lyonnais.

Stratégové v Elysejském paláci usoudili, že s Tapiem na své straně mají v ruce něco jako „pozitivní

populismus“

Tapie a jeho prezident. Šéf Olympique Marseille Bernard Tapie (uprostřed) představuj­e hlavě státu Françoisi Mitterrand­ovi hráče svého klubu. Snímek je ze 30. dubna 1986.

Tapie byl králem všech terénů, nadaný všemi talenty včetně herectví, králem úspěchů, triků a okázalých vylomenin

Tapieho advokáti nešetřili chválou na dříče, který vytrvale hájil svoji čest v soudním sporu. Z původně osobní kauzy se stala během následně vyvolaného arbitrážní­ho řízení státní záležitost, neboť do řešení původního sporu bylo vtaženo ministerst­vo financí. Léta trvající soudní při, během níž se žalovaný přetahoval o svůj majetek, a tak spíše prohlubova­l své dluhy, než aby je umořoval, prožíval jako osobní křížovou cestu. Stavění své osoby na veřejný pranýř nesl hůře než porážku fotbalistů z Marseille ve finále Francouzsk­ého poháru.

Skonal po dlouhé nemoci několik dní před vynesením rozsudku. Skončilo tak soudní řízení, které ho sužovalo déle než deset let a které ho nakonec stejně nezbavilo nemalých finančních závazků. Odchodem na onen svět jako kdyby udělal dlouhý nos na své žalobce.

Tapie byl králem všech terénů, nadaný všemi talenty včetně herectví, králem úspěchů, triků a okázalých vylomenin. Kaskadér, stvořený pro Marseille, pro onu směs horlivosti a vychloubán­í – pro jedny protivnou a pro jiné naopak roztomile rozvernou –, tak typickou pro tamní lidi, společnost a místní svět.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ??
FOTO PROFIMEDIA
 ?? ?? ZDENĚK
MÜLLER arabista žijící ve Francii
ZDENĚK MÜLLER arabista žijící ve Francii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia