Lidové noviny

Pád Bohemia Energy

-

Dodavatelé poslední instance už varují, že nebudou levní. Pro nové zákazníky elektřinu i plyn musí na burze nově nakoupit. „Cena pro tyto zákazníky se bude odvíjet od aktuálních tržních cen, které jsou v současnost­i extrémně vysoké a jejichž výše je objektivně mimo náš vliv. Aktuální cena v režimu dodavatele poslední instance atakuje hranici čtyř tisíc korun za megawattho­dinu bez daně z přidané hodnoty,“popisuje mluvčí Innogy Martin Chalupský.

„Je třeba počítat s tím, že ceny budou reflektova­t současné dění na trhu, protože pro nové klienty budeme muset elektřinu a plyn nakoupit na trhu za aktuální ceny, které nejsou zrovna přívětivé,“potvrzuje Jan Zápotočný z vedení E.ON. Paradoxně tak může jít o ceny, za které by i Bohemia Energy zvládla dodávat.

Chystá se pomoc státu

Do situace se vložil i premiér Andrej Babiš (ANO), který vyzval k zastropová­ní cen. To by ale mohlo znamenat, že by firmy na nových zákaznícíc­h tratili. Jde o největší konec dodavatele energií v historii a o stovky tisíc zákazníků. Tento apel byl následně mírněn jako tlak na dodavatele, aby této situace nezneužíva­li.

Zároveň se znovu objevila varování před energošmej­dy. „Současné situace se jistě pokusí zneužít. Zvláště obezřetní tak buďte v případě nabídek při podomním prodeji, případně přes telefon. Platí totiž pravidlo, že nejlepší nabídka za vámi nepřijde sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat,“varuje Eduarda Hekšová ze spotřebite­lské organizace dTest.

Do Bohemia Energy se pustil nejen Andrej Babiš, jenž obchodní politiku firmy, která elektřinu nakupovala na denním trhu, a nikoliv dopředu, označil za nezodpověd­nou. „Není přece možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené,“podotkl předseda vlády. Přidal se i ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). „Je to selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevrops­kého růstu cen energií,“řekl s tím, že pro domácnosti zasažené růstem cen chystá snížení DPH i takzvané energošeky. Babiš později upřesnil, že se počítá s nulovou sazbou daně z elektřiny, zrušení platby za obnoviteln­é zdroje a zvýhodnění zhruba 1500 korun ročně na průměrnou domácnost. Lidem, kteří mají fixovanou cenu, tak mohou účty za energie výrazně klesnout. Těm, které zasáhlo zdražování, to zmírní nárůst.

Vyúčtování ještě dorazí

Lidé, kterým Bohemia Energy a s ní spojené firmy přestaly dodávat, v dohledné době dostanou konečné vyúčtování. Jejich vztah s dosavadním dodavatele­m tak skončí. Jak dlouho to bude trvat, zatím není jasné. Nový dodavatel se jim také ozve sám.

„Je velmi pravděpodo­bné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“konstatova­l Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

U dodavatele poslední instance ale mohou být maximálně půl roku. Během této doby si musí najít standardní­ho dodavatele.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia