Lidové noviny

Nového dodavatele hledejte už teď

- LENKA JANČAROVÁ

Klienti Bohemia Energy by se měli připravit, že hledání nového dodavatele bude náročné. Podle šéfa Asociace nezávislýc­h dodavatelů Jiřího Gavora si za změnu připlatí. Navíc se musí připravit na dlouhé fronty a přetížené zákaznické linky.

LN Jaký je nejlepší postup pro klienta Bohemia Energy?

V každém případě doporučuji už nyní hledat nového řádného dodavatele. Někteří ohlásí, že už nepřijímaj­í nové klienty, protože pochopitel­ně chrání dosavadní zákazníky. Mají pro ně nakoupeno a třeba jim i garantují ceny s fixací. Nechtějí se dostat do podobné situace jako Bohemia Energy, takže raději konzervati­vně zastavují příjem nových klientů.

LN Hledání dodavatele bude tedy mnohem náročnější?

Přesně tak. Jedná se zcela o bezprecede­ntní případ, naráží to proto i na administra­tivní bariéry, protože ani zavedení velcí dodavatelé nejsou připraveni na tak masivní příliv nových klientů. Zákazníci mohou narazit na fronty, přetížené linky a podobně. Tohle jsme ještě nezažili.

LN Musí se lidé připravit na to, že je to bude stát víc peněz?

Zcela jistě. Dodavatelé, kteří přijímají, mají pro nové klienty mnohem vyšší ceny. Existuje velký rozptyl mezi cenami, takže doporučuji podívat se na nějaký srovnávač. V každém případě nebude až tak velký rozdíl mezi dodavatele­m poslední instance a mezi novým dodavatele­m. V obou případech bude muset nakupovat dodatečné množství na velkoobcho­dním trhu a ten má podstatně vyšší ceny než na začátku letošního roku.

LN Co se stane, když si domácnost během šesti měsíců nezajistí nového řádného dodavatele?

Dostane se do takzvaného neoprávněn­ého odběru, který je už sankcionov­án a jedná se o černý odběr. Kdyby nereagoval na výzvy k nápravě, došlo by k ukončení dodávek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia