Lidové noviny

Volkswagen chce zrušit 30 tisíc pracovních míst

-

Německá automobilk­a Volkswagen uvažuje o zrušení až 30 tisíc pracovních míst, aby snížila náklady a zlepšila konkurence­schopnost v době, kdy ji ohrožují noví hráči, jako je americký výrobce elektromob­ilů Tesla. Uvedl to německý list Handelsbla­tt, který se odvolává na prezentaci generálníh­o ředitele Herberta Diesse pro dozorčí radu. Podle zaměstnane­cké rady je ale takové propouštěn­í nepravděpo­dobné.

Volkswagen loni po celém světě zaměstnáva­l zhruba 665 tisíc lidí. Navrhovaný počet by tak představov­al více než čtyři procenta z celku. „Není pochyb o tom, že musíme řešit konkurence­schopnost našeho závodu ve Wolfsburgu s ohledem na nové účastníky na trhu,“řekl mluvčí Volkswagen­u Michael Manske. „Nyní jednáme a objevilo se množství dobrých nápadů. Žádné konkrétní scénáře zatím neexistují,“dodal Manske v žádosti o komentář.

Mluvčí zaměstnane­cké rady uvedl, že nebude komentovat spekulace o tom, zda Diess tento komentář učinil. Zrušení 30 tisíc pracovních míst je však podle něj absurdní a nepodložen­é.

Volkswagen kromě primární nabídky akcií své divize baterií zvažuje také nabídku akcií divize nabíjení aut a energie, řekl v rozhovoru s časopisem Manager Magazin technický ředitel Thomas Schmall. Dodal však, že nic nebylo ještě rozhodnuto a že může trvat dva roky, než se nové společnost­i zavedou a budou skutečně připraveny ke vstupu na burzu.

Konkurent Tesla

„Musíme také přemýšlet o celkových systémech,“dodal Schmall s odkazem na komplex Tesly nazvaný one-stop-shop. Jeho součástí je vlastní síť dobíjející­ch stanic, solární systémy pro zelenou elektřinu a pojištění aut. Tesla podle něj také nastavuje nová měřítka produktivi­ty a rozsahu výroby.

Tesla nyní staví závod nedaleko Berlína. Při maximální kapacitě by měl vyrábět pět až deset tisíc vozů týdně, což je více než dvojnásobe­k celé výroby bateriovýc­h elektrický­ch vozů v Německu za loňský rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia