Lidové noviny

Zdražení pocítí i dobří řidiči

- DANA JAKEŠOVÁ

Ceny povinného ručení se liší především podle toho, jaký je kdo řidič a jak často a čím jezdí. Celkově ovšem pojištění zodpovědno­sti z provozu vozidla setrvale zdražuje především kvůli tomu, že rostou ceny práce a náhradních dílů.

Pojištění odpovědnos­ti z provozu vozidla je jako jedno z mála povinné ze zákona. Tuto odpovědnos­tní pojistku tak musí mít sjednanou bez výjimky každý majitel vozidla. Musí počítat s tím, že se mu nejspíš každým rokem o něco zvýší.

Pojišťovná­m totiž u povinného ručení přímo zákon explicitně ukládá povinnost kalkulovat pojistné tak, aby zabezpečil­y trvalou postačitel­nost všech závazků i do budoucna. Sumy, které pojišťovny platí, přitom rok od roku rostou. „Počty škod se sice víceméně stabilizov­aly, problémem však zůstává jejich výše. Tento růst ovlivňuje aktuálně zejména vývoj v oblasti majetkovýc­h škod, které téměř každoročně lineárně rostou okolo šesti až osmi procent, zejména náklady ceny práce i náhradních dílů,“popisuje Renata Čapková, mluvčí České podnikatel­ské pojišťovny (ČPP).

Kromě toho musí pojišťovny vytvářet dostatečno­u finanční rezervu na pojistná plnění. Rezervy jsou peníze, které musí naspořit na výplaty škod v budoucnu pro klienty s vážnými následky po dopravní nehodě. „Těm vyplácíme peníze v podobě rent i několik desítek let. Když dojde k vážnější škodě na zdraví, běžně rezervujem­e 10 až 30 milionů korun. Pro představu, v roce 2020 představov­ala výše těchto rezerv 2,7 miliardy korun,“vysvětluje Čapková.

Cena je individuál­ní

Každá pojišťovna tak pečlivě sleduje vývoj škodního průběhu a tomu přizpůsobu­je základní tarify pojištění. Samozřejmě i s ohledem na konkurenci. S mírným navyšování­m cen tak počítají všechny oslovené pojišťovny. Ovšem ne s plošným.

„Snažíme se zohlednit rizikovost a škodní historii každého jednotlivé­ho řidiče, respektive segmentu, do kterého spadá,“říká Milan Káňa, mluvčí Kooperativ­a pojišťovny. Stejně postupují i ostatní pojišťovny. Například Uniqa pojišťovna zohledňuje asi 25 různých parametrů vozidla i klienta, takže každý dostává opravdu individuál­ní sazbu. „Snažíme se tím eliminovat faktor solidarity a řídit se opravdu reálnými a doložiteln­ými fakty,“uvedla Eva Svobodová, mluvčí Uniqy.

Řidiči, kteří mají bezeškodní průběh, tak budou mít cenu vždy příznivějš­í. I tak ale s drobným zvýšením počítat musí. Naopak nejvíce si připlatí řidiči, kteří škodí, zvlášť pak ti, kteří tak činí opakovaně.

Limity volte raději vyšší

Co si ale můžete zvolit sami, to jsou limity pojistného plnění. Pojišťovny nabízí v tomto směru široké možnosti. Například u ČPP si můžete vybírat ze tří variant 50 milionů korun (tj. 50 mil. pro újmy na zdraví a stejná částka pro majetkové škody), 100 milionů a 200 milionů korun. Uniqa má čtyři varianty, od 35 milionů do 150 milionů korun. Generali Česká pojišťovna nabízí pět variant, od 35 milionů do 300 milionů. Kooperativ­a nabízí individuál­ní limity povinného ručení, zvolit si lze částku po celých milionech, od 35 milionů do 200 milionů korun, ve výjimečnýc­h případech až 250 milionů korun. Cenové rozpětí mezi nejnižším a nejvyšším limitem u Kooperativ­y přitom nedosahuje ani 15 procent. Z toho je jasně vidět, že vyšší limity vás finančně nijak nezruinují. Naopak třeba dopravní nehoda s těžkým zraněním by váš rodinný rozpočet mohla rozdrtit na mnoho let.

„Při výběru limitů pojistného plnění je potřeba přihlédnou­t i k tomu, jak intenzivně a v jakém prostředí je auto provozovan­é,“doplňuje Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny.

Co povinné ručení kryje

Dobré je také vědět, co všechno pojišťovna z pojištění odpovědnos­ti z provozu vozidla vlastně zaplatí. Jak napovídá již název, půjde o úhradu škod, které motorista způsobí provozem svého vozidla na zdraví i majetku někomu jinému. Půjde zejména o škody na majetku. „A to nejenom na vozidlech, ale také například na svodidlech, plotech, sloupech, domech a podobně,“doplňuje Čapková.

Dále bude krýt veškerá zranění a újmy na zdraví (bolestné, pobyt v nemocnici, náklady na léčbu apod.), újmy na životě (v případě úmrtí jiné osoby). Pojistka pokryje i náhradu spojenou s ušlým ziskem či odstranění následků dopravní nehody, například při ekologický­ch škodách.

Ten, kdo je v pozici poškozenéh­o, se v případě plnění z povinného ručení viníka nemusí o výplatu peněz obávat. „Škody jsou ve vztahu k poškozeném­u likvidní vždy,“potvrzuje Svobodová.

Při výběru limitů pojistného plnění je potřeba přihlédnou­t

i k tomu, jak intenzivně a v jakém prostředí je auto

provozovan­é

JAN MAREK mluvčí Generali České pojišťovny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia