Lidové noviny

České rozpaky i dánská radost

Češi si pozvali na přípravu Kuvajt

- ANTONÍN VAVRDA

Předposled­ní kolo zápasů evropských kvalifikač­ních skupin o postup na fotbalové mistrovstv­í světa v Kataru 2022 přineslo první dva jisté účastníky – Německo a Dánsko – i komplikace pro českou reprezenta­ci. Ale nejen pro ni.

Příští rok v zimě to bude naposledy, kdy se světový šampionát uskuteční „jen“se 32 účastníky (v roce 2026 bude hrát závěrečný turnaj 48 výběrů). A zatímco například africká federace se vrátila pro tuto kvalifikac­i ke starému modelu, ta evropská jej díky Lize národů řádně zamíchala.

Pořád platí, že ze starého kontinentu si může zamluvit ubytování u bohatých katarských šejků třináct výprav. Deset z nich postoupí z prvních míst kvalifikač­ních skupin.

Další tři země si účast vybojují v dodatečné březnové kvalifikac­e. Do ní se dostane celkem 12 reprezenta­cí – 10 ze druhých míst kvalifikač­ních skupin a dva nejvýše postavení vítězové loňské Ligy národů. Je jasné, že pokud některý z vítězů bude už mezi desítkou postupujíc­ích, bude se postupovat pořadím šampionů níže.

Česká pozice. „Soupeř je proti nám ve výhodě. Nemáme situaci ve svých rukou,“pronesl po říjnovém bloku zápasů kouč české reprezenta­ce Jaroslav Šilhavý.

Jeho plány totiž výrazně upravila domácí remíza s Walesem. Ten má ve skupině E stejně bodů jako Češi, ovšem o zápas méně.

Co to znamená?

Parta kolem kapitána Tomáše Součka musí na závěr (16. listopadu) porazit Estonce. A nejen porazit. Musí jim nasázet co možná nejvíce branek. A modlit se, aby při předpoklád­aném triumfu o tři dny dříve nad Bělorusy nebodovali Velšané doma s Belgičany.

V takovém případě by se oba výběry srovnaly na stejných bodech a rozhodoval­o by skóre. To mají nyní o dva góly lepší Češi.

A pozor – momentálně nemají Šilhavého svěřenci jistotu baráže ani skrze triumf v Lize národů.

Ano, Francouzi hrají na závěr s Kazachy a Španělé jedou do Řecka a na závěr hostí Švédy, ale stát se může vše...

S ohledem na loňský úspěch v Lize národů i nalosování kvalifikač­ní skupiny by umístění mimo baráž zavánělo až ostudou.

Nejistota favoritů. Už to bylo zmíněno v předchozí části, jistotu druhých míst ve skupině nemají Španělé, mimo přímý postup jsou aktuálně i Portugalci s rekordmane­m Cristianem Ronaldem (vedle nejvíce reprezenta­čních tref má nyní na kontě i nejvíce startů za národní tým z evropských hráčů – 182), či Chorvaté. O druhé místo zaručující baráž musí stále bojovat Norové, Poláci či Ukrajinci.

Němci a Dánové už postoupili. Opačné „problémy“mají naši západní sousedé a přemožitel­é Čechů ve čtvrtfinál­e letošního Eura.

Nově se rodící německý tým pod vedením Hansiho Flicka sice v březnu prohrál doma se Severní Makedonií, od té chvíle ale sbírá jen výhry (včetně odvety ve Skopje) a čtyřnásobn­í mistři světa tak ani tentokrát nebudou na světovém kolbišti chybět.

Ano, také Dánové neměli úplně tu nejtěžší skupiny, přesto jejich účet vzbuzuje zasloužený respekt: 8 zápasů. 8 výher. 27 vstřelenýc­h branek. 0 inkasovaný­ch.

„O takových úspěších můžete vždy jen snít. Je to bláznivé. Je to velká věc pro mě, pro tým, pro dánský fotbal a pro celou zemi,“ rozplýval se po úterní postupové výhře 1:0 záložník Pierre Emile Höjbjerg.

Jen pro připomenut­í, ostatně za to dostal tým před výkopem cenu Fair-play. Jsou to čtyři měsíce, co záložník Christian Eriksen zkolaboval v závěru prvního poločasu zápasu Eura s Finskem přímo na trávníků. Krom zdravotník­ů mu pomohli i spoluhráči. Proto ono ocenění. „Ten den jsme ukázali, kým jsme a na jakých hodnotách si náš tým zakládá,“vrátil se časem kapitán Simon Kjaer.

Aktuálně desátý tým žebříčku FIFA bude hrát na MS podruhé Česká fotbalová reprezenta­ce sehraje ve čtvrtek 11. listopadu v Olomouci přípravný zápas s Kuvajtem. Půjde o předposled­ní duel národního týmu v kalendářní­m roce. „Nepůjde sice o body do tabulky, ale budeme si moci vyzkoušet hráče nebo taktické záměry, na což v soutěžních zápasech není prostor. Vždyť jen pár dnů nato nás bude čekat utkání proti Estonsku, kdy ještě budeme hrát o lepší výchozí pozici v baráži o postup na mistrovstv­í světa.

A hlavně nás v březnu bude čekat zmíněná klíčová baráž,“okomentova­l volbu soupeře trenér národního mužstva Jaroslav

Šilhavý. Česká nebo českoslove­nská reprezenta­ce se dosud utkala s Kuvajtem dvakrát. V roce 1995 ho v přípravě na jeho hřišti porazila 2:1 a na mistrovstv­í světa v roce 1982 ve Španělsku s ním ve skupině remizovala 1:1. 142. zemi žebříčku FIFA v letech 1996 až 1999 vedl Milan Máčala a v letech 1999 až 2001 další český kouč Dušan Uhrin starší. Po zápase s Kuvajtem se Češi přesunou do Prahy, kde v úterý 16. listopadu na Letné odehrají proti Estonsku poslední duel v rámci kvalifikac­e o postup na MS 2022. čtk

v řadě a tahle parta skutečných severských válečníků může jistě pomýšlet ještě výše než na osmifinále z Ruska 2018.

Světové bitvy. O účast na MS se bojuje samozřejmě i na dalších kontinente­ch, vždy jistotu mají už jen pořadatelé z Kataru.

Ze „známých adres“mají aktuálně největší problémy Japonci, na silné skupiny se spolufavor­ity doplácejí Kamerunci (Pobřeží slonoviny) a Ghaňané (JAR), solidně založeno ke druhé účasti v řadě pak má Panama (remíza s Mexikem a výhra nad USA).

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Oslavná sprcha. Kouč Kasper Hjulmand v obležení slavících hráčů po kvalifikač­ní výhře 1:0 nad Rakouskem, která Dánům zajistila postup na MS.
FOTO PROFIMEDIA Oslavná sprcha. Kouč Kasper Hjulmand v obležení slavících hráčů po kvalifikač­ní výhře 1:0 nad Rakouskem, která Dánům zajistila postup na MS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia