Lidové noviny

Kontroverz­ní premiéra Krakenů

- VOJTĚCH TŮMA

Nebyla to snadná premiéra. Hokejisté Seattlu nastoupili proti jednomu z hlavních favoritů NHL, navíc museli řešit problémy ve vlastních řadách.

Přípravu na významný večer jim výrazně zkomplikov­al covid-19, situace okolo zdravotníh­o stavu pěti hráčů nebyla jasná až do poslední chvíle. „I tak si odnášíme spoustu pozitiv, na kterých můžeme stavět,“řekl po porážce 3:4 s Vegas trenér Dave Hakstol.

Útočníci Jared McCann, Joonas Donskoi, Marcus Johansson a Calle Järnkrök a obránce Jamie Oleksiak. Ti všichni byli dva dny před začátkem ročníku zařazeni na tzv. covid-19 protocol list.

Krakeni tak museli přistoupit na pohotovost­ní režim. Nově jmenovaný kapitán Mark Giordano si s novináři povídal pouze přes počítačovo­u obrazovku, společně s ostatními musel na stadionu opět nasadit roušku.

Předpoklád­alo se, že ani jeden z pěti jmenovanýc­h proti Golden Knights nenastoupí. McCann, Donskoi, Johansson a Oleksiak ale nakonec dostali zelenou, do Las Vegas se dopravili soukromým letadlem.

„Prostě se najednou objevili v kabině. Povzbudilo nás to, protože jsou důležitou součástí týmu,“prohlásil útočník Morgan Geekie. „Uplynulých čtyřicet hodin pro nás byla opravdu velká výzva,“povzdechl si Hakstol.

Na ledě se jeho slova potvrdila. Hráči Vegas vstoupili do zápasu o poznání lépe a v sedmadvacá­té minutě vedli 3:0. Dvakrát se trefil Max Pacioretty, jednou Jonathan Marchessau­lt.

Více než osmnáct tisíc fanoušků Vegas už si nepřipoušt­ělo jakékoliv komplikace. Jenže Seattle se nesložil a hned v úvodním klání nové sezony ukázal houževnato­st, která by jej měla zdobit.

Krakeni srovnali, ale nakonec přece jen padli

První soutěžní trefu v historii organizace zařídil Ryan Donato, na 2:3 snížil právě McCann, aby se v čase 47:58 o vyrovnávac­í trefu postaral Geekie. „Trochu při mně stálo štěstí. Co ale musím vypíchnout, je atmosféra. Neskutečný pocit,“vyprávěl třiadvacet­iletý centr, kterého si Seattle vyhlédl v Carolině.

„Fakt, že jsme před tak bouřlivou kulisou dokázali smazat tříbrankov­é manko, něco vypovídá o soudržnost­i a chemii v kabině,“chválil své svěřence Hakstol.

Nerozhodný stav vydržel jen pětatřicet vteřin. Mark Stone, se třemi asistencem­i největší hvězda zápasu, přihrál Chandleru Stephenson­ovi, od jehož brusle se kotouč odrazil do branky.

Hráči Krakenů okamžitě reklamoval­i úmyslné kopnutí, ale rozhodčí nezměnil svůj verdikt ani po zhlédnutí celého momentu u videa. „Jasné kopnutí. Je potřeba, aby se takové situace posuzovaly jednotně,“neskrýval nespokojen­ost trenér Seattlu.

„Abych řekl pravdu, ani já jsem si nebyl jistý. Asi mi pomohlo, že se mě puk dotkl na vnější straně brusle,“prohlásil Stephenson. Jeho sporný gól byl nakonec rozhodujíc­í. Kraken tak nevstoupil­i do NHL vítězně, ale z utkání mohli odejít se vztyčenou hlavou.

„Není potřeba dělat velké změny. Musíme se podívat jen na jednu dvě věci. Je na čem stavět,“uvedl Hasktol. Další utkání čeká Seattle po jednodenní přestávce na ledě Nashvillu.

Ve druhém duelu úvodního dne nové sezony NHL vyhrál Pittsburgh na ledě obhájce Stanley Cupu z Tampy 6:2, vítězný gól hostí vstřelil Dominik Simon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia