Lidové noviny

Pastva pro hmyz i vaše oči

- MIROSLAVA NOVOTNÁ

Čím dál častěji čteme o tom, jak ubývá užitečného hmyzu a jaké problémy má včela medonosná v české krajině. Ale můžeme něco udělat? Samozřejmě. Třeba pomoci zajistit včelám dostatek kvalitní potravy. Protože včela získává potravu jen a pouze z rostlin, spočívá pomoc v jejich pěstování. Jakých? Nabídka je poměrně široká. Zemědělci vysejí například pole hořčice a svazenky nebo rozdělí pole pestrými biopásy, ekologové začlení do krajiny pestré remízky a my ostatní můžeme pomoci výsadbami a výsevy na zahradách. Může to být květnatá louka. Pestrá, voňavá, bzučí hmyzem, jakou znají pamětníci. Nemáte plochu na louku? Nevadí. Zkuste část trávníku nahradit kvetoucí loučkou nebo pásem. Nemáte ani zahradu? Ani to není problém. Máte-li terasu či balkon, i tam můžete včely pohostit. Ve velkých městech víme, jak může vypadat v červenci pás mezi chodníkem a komunikací buď tradičně zatravněný a pravidelně sekaný, nebo naopak na jaře osetý pestrou směsí letniček. Rozdíl? Pro vás určitě pastva pro oči. Pro hmyz lákavé občerstven­í. Záhon je však jakousi restaurací i pro další hmyz, například pro některé ze samotářský­ch včel nebo motýlů. Barevnost vyseté plochy se výrazně mění i během roku. Červencovo­u pestrost předchází květnová decentní růžovo-bílá a podzim patří odstínům žluté a oranžové. Záleží na složení směsi.

Pokud nechcete měnit trávník na kvetoucí plochy cíleným výsevem nebo výsadbami vytrvalých rostlin, zkuste změnit počet sekání. Není nutné každý týden vyrážet se sekačkou. Budete překvapení, jak vypadá v červenci trávník, kde se sekání omezilo na třítýdenní až měsíční frekvence. Co docílíte? Určitě úsporu pohonných hmot i svojí práce, pro sousedy klid bez víkendovéh­o vrčení a pro desítky druhů hmyzu prostřený stůl. Jen pozor! Nechoďte po takovémto trávníku v pantoflích nebo bosi! Návštěvníc­i vaší restaurace by nemuseli mít pochopení. Pokud nechcete riskovat a chcete dopřát posekanou plochu dětem na hraní nebo domácím mazlíčkům, zkuste mozaikové sekání – část posekejte a část vynechte.

Moudrá příroda za miliony let přizpůsobi­la rostliny potřebám včel a včely potřebám rostlin. Vývoj vedl až k existenční závislosti. Rostliny produkují nektar a pyl, lákají hmyz svou barvou, tvarem a vůní. Včelám jejich pud velí nosit, nosit, nosit. Jsou věrné květu, navštěvují současně pouze jeden druh. Mají povrch těla pokrytý chloupky, na končetinác­h kartáčky a košíčky. Neztrácejí čas hledáním pastvy, informují se tancem (je to jediná symbolická řeč mezi živočichy vyjma primátů), mají prostorovo­u orientaci a paměť v čase. Včely si pamatují i denní dobu, kdy je zdroj potravy nejvydatně­jší. Včela je pro rostliny ten nejlepší zákazník. Je nejpočetně­jší v kteroukoli dobu vegetace. Ostatní opylovatel­é včelu medonosnou skvěle doplňují. Čmeláci létají již při teplotách pod 10 °C a mají delší sosáky.

Jedno včelstvo přinese z přírody do úlu za rok 150 litrů vody, 350 litrů nektaru (z toho vyrobí 120 kg medu pro sebe a 20 kg zbyde v průměru na včelaře), 40 kg pylu potřebných pro svou výživu (pro roční spotřebu pylu navštíví včely z jednoho včelstva zhruba 250 tisíc květů a vytvoří šest milionů rousků) a 70 kg propolisu pro dezinfekci a tmelení mezer.

„Hmyz tvoří až dvě třetiny živých tvorů na Zemi. Za posledních 25 let zmizelo 75 procent létajícího hmyzu. Vytváříme obrovské plochy země, které jsou nevhodné pro jakékoliv formy života, a jsme momentálně na cestě k ekologické­mu armagedonu. Pokud ztratíme hmyz, zkolabuje všechno,“tvrdí profesor Dav Goulson z univerzity v Sussexu.

Jestli rádi jíte lososa, můžete poděkovat drobným mouchám, kterými se tato ryba v mládí živí. Máte rádi med? Brzo se může stát, že tyto potraviny nebudou běžně k dostání. Udělejme tedy proto maximum proto, aby včely a další hmyz nestrádaly, aby tu pro ně stále byl pestrý přírodní supermarke­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia