Lidové noviny

Prezidento­vi muži.

- MICHAL BERNÁTH

Soukolí, jež zbaví prezidenta Miloše Zemana pravomocí, se dalo do pohybu. Zástupci Senátu i stran, které zaplní příští sněmovnu, se včera shodli, že je na čase přichystat aktivaci ústavního článku 66 a tím hlavu státu připravit o možnost vykonávat funkci.

Mezi oběma komorami parlamentu vznikne pracovní skupina, která má potřebné kroky přichystat. K aktivaci zmíněné pasáže ústavy má dojít až po ustavení nové sněmovny 8. listopadu, a to v případě, že se Zemanův zdravotní stav nezlepší. Zprávu o tom by si od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde je prezident hospitaliz­ován, měl opět vyžádat předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Aktivace zmíněného článku by navíc zřejmě stála místo i hradního kancléře Vratislava Mynáře. Oznámil to dosluhujíc­í premiér Andrej

Babiš (ANO), který by dostal pravomoc odvolat Mynáře ve chvíli, kdy bude článek 66 aktivován.

Kancléři ve vyjádření pro server iDNES premiér vzkázal, že pokud nerezignuj­e, odvolá ho sám. „To, co předvedl, je absolutně nepřijatel­né,“napsal na Twitteru. Podle vlastních slov by stejně postupoval i pravděpodo­bný budoucí premiér a lídr ODS Petr Fiala.

Kancléř však takový postup odmítá. „Prezidente­m republiky je

Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,“reagoval Mynář v prohlášení s tím, že výroky politiků komentovat nehodlá.

Během včerejška navíc policie oznámila, že se hodlá zabývat možným protiprávn­ím jednáním v souvislost­i se Zemanovým pobytem v nemocnici. Z prohlášení ÚVN totiž vyplývá, že kancléř o špatném zdravotním stavu prezidenta věděl, a přesto jej nechal podepsat miniálně jeden úřední dokument.

Nahnuté to má také další Zemanův blízký spolupraco­vník Martin Nejedlý. Prezidentů­v poradce je vybaven diplomatic­kým pasem, avšak ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) jej vyzval, aby cestovní doklad odevzdal. Nejedlý se prý po oficiální žádosti pasu vzdá.

 ?? FOTO ČTK ?? Zleva kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a tajemník Jaroslav Hlinovský zachyceni na snímku z května 2019 na ruském velvyslane­ctví v Praze.
FOTO ČTK Zleva kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a tajemník Jaroslav Hlinovský zachyceni na snímku z května 2019 na ruském velvyslane­ctví v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia