Lidové noviny

Jak vypadá politika bez prezidenta

- MARTIN SHABU

Jak se může omezit pravomoc prezidenta?

Ústava pamatuje na případy, kdy z objektivní­ch důvodů hlava státu nemůže plnit své povinnosti. Jde o případy, kdy je například prezident unesen, zajat během válečného konfliktu anebo pokud upadne do kómatu či má jiné zdravotní komplikace, kvůli kterým nemůže plnit roli svěřenou ústavou.

V článku 66 se píše: Nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí předsedovi vlády. Dělí se o ně s předsedou Poslanecké sněmovny, popřípadě s předsedou Senátu. Pojistkou proti zneužití je usnesení obou komor parlamentu, které se přijímá nadpolovič­ní většinou přítomných poslanců a senátorů.

Kdo bude za prezidenta vládnout?

Pravomoci prezidenta, jež vyžadují k platnosti podpis premiéra nebo jím určeného člena vlády (kontrasign­ace), přecházejí na předsedu vlády. Počítá se mezi ně zastupován­í státu navenek, sjednávání mezinárodn­ích smluv, výkon role vrchního velitele ozbrojenýc­h sil, přijímání vedoucích zastupitel­ských misí, pověřování a odvolávání vedoucích zastupitel­ských misí.

Dále může premiér za prezidenta propůjčova­t a udělovat státní vyznamenán­í, jmenovat soudce, nařizovat, aby se trestní řízení nezahajova­lo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračov­alo. Má také právo udělovat amnestii.

Druhým klíčovým hráčem po premiérovi se v době indispozic­ehlavy státu stává předseda Poslanecké

sněmovny. Na něj přechází část pravomocí (bez kontrasign­ace). Pokud ale sněmovna v danou chvíli není ustanovena, nahrazuje roli šéfa dolní komory předseda Senátu.

Předseda sněmovny jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, svolává zasedání Poslanecké sněmovny, rozpouští Poslanecko­u sněmovnu, pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonávání­m jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády, jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředs­edy a jmenuje také členy bankovní rady České národní banky. Je jeho právem vyhlásit volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu.

Ztratí prezident při aktivaci článku 66 funkci hlavy státu?

Prezident zůstává dál ve své funkci. Náleží mu výsady a imunity. Může dále využívat oficiálníc­h sídel včetně Lán a Pražského hradu.

Kdy se sejde nová sněmovna?

Nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu. Musí si zvolit nové vedení včetně předsedy.

Kdo bude novým předsedou sněmovny?

Zítra uplyne mandát předsedovi Radku Vondráčkov­i (ANO).

Přesto ale bude ještě řídit zahajovací schůzi nové sněmovny. Na ní si poslanci v tajné volbě zvolí nového předsedu. Z jednacího řádu sněmovny vyplývá, že v prvním kole je předsedou dolní komory zvolen kandidát, který získal nadpolovič­ní většinu hlasů přítomných zákonodárc­ů. Pokud se to nepodaří ve dvou kolech, do deseti dnů se koná nová volba.

Kvůli neschopnos­ti prezidenta Miloše Zemana vykonávat povinnosti, což konstatova­la Ústřední vojenská nemocnice, hledají politici cestu z možného ústavního chaosu.

LN připravily otázky a odpovědi, jak by vypadalo rozdělení moci.

Kdy bude jmenován příští premiér?

Jmenování příštího premiéra bude mít v případě omezení Zemanových pravomocí v ruce předseda nové sněmovny. Dohromady má tři pokusy.

Může prezident protestova­t proti tomu, že byl omezen?

Miloš Zeman může napadnout usnesení obou komor u Ústavního soudu. Může tak učinit i potom, co skončí stav, kvůli kterému nebyl schopný vykonávat své pravomoci. Formálně Ústavní soud rozhodne o „návrhu prezidenta republiky na zrušení usnesení Poslanecké sněmovny a Senátu podle článku 66“.

Ústavní soudci o napadnutém rozhodnutí musí vynést verdikt do patnácti dnů. Jeho zrušením znovu nabývá hlava státu původní kompetence. Stejně tak může omezení pravomocí zrušit parlament.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Před listopadov­ým rozhodnutí­m o převodu pravomocí prezidenta si zákonodárc­i vyžádají další zprávu z Ústřední vojenské nemocnice. Se zástupci Senátu se na tom shodli šéfové stran zastoupený­ch v nové sněmovně. Za ANO se včerejší schůzky zúčastnil Andrej Babiš a za ODS Petr Fiala.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Před listopadov­ým rozhodnutí­m o převodu pravomocí prezidenta si zákonodárc­i vyžádají další zprávu z Ústřední vojenské nemocnice. Se zástupci Senátu se na tom shodli šéfové stran zastoupený­ch v nové sněmovně. Za ANO se včerejší schůzky zúčastnil Andrej Babiš a za ODS Petr Fiala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia