Lidové noviny

Ultimátum rádcům: Vykliďte Hrad

-

„Vyzval jsem poradce prezidenta Martina Nejedlého, aby do sedmi dnů vrátil svůj diplomatic­ký pas. Je nepravděpo­dobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty,“uvedl na Twitteru šéf resortu zahraničí s tím, že nevyhoví-li Nejedlý žádosti, bude pas zneplatněn.

Děním kolem nemocného prezidenta zřejmě utrpí i kariéry některých politiků. Současný předseda sněmovna Radek Vondráček (ANO) Zemana na lůžku intenzivní péče navštívil minulý čtvrtek v Mynářově doprovodu. Odnesl si prezidente­m údajně vlastnoruč­ně podepsané rozhodnutí o svolání nové sněmovny. Háček je v tom, že Mynář už od nemocnice nepříznivé hodnocení Zemanova stavu znal.

Vondráček sice tvrdí, že o něm nevěděl, podle Babiše však sehrál roli užitečného idiota. Podle premiéra zásadně pochybil a nepočítá s ním jako se zástupcem hnutí ANO do vedení nově zformované dolní komory. Vondráčkov­u nominaci ale včera večer nevyloučil­a ministryně financí a nová šéfka poslanecké­ho klubu ANO Alena Schillerov­á. Klub na včerejší schůzce přijal Vondráčkov­o vysvětlení, ve vyjednávac­ím týmu pro ustavení nové sněmovny ho ovšem nahradila Schillerov­á.

Pokud se sněmovna se Senátem shodne na aktivaci článku 66, přejdou pravomoci hlavy státu na další ústavní činitele, jmenovitě premiéra a předsedy sněmovny a Senátu.

Odebrání pravomocí Zemanovi je však podle zástupců poslanecký­ch stran v ideálním případě dočasné, tedy do doby, než se prezidento­vo zdraví zlepší.

Senát se předběžně dohodl, že hlasování o aktivaci proběhne na jeho půdě 5. listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia