Lidové noviny

I komunisté informoval­i lépe

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

LN V souvislost­i se současným zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana se skloňuje i jméno bývalého českoslove­nského prezidenta Ludvíka Svobody, jehož druhé funkční období bylo ze zdravotníc­h důvodů předčasně ukončeno. Co mu vlastně bylo?

Už při zvolení do druhého funkčního období v březnu 1973 byl vážně nemocen. Postihla ho řada mozkových příhod, měl plicní embólii, zápal plic a podobně. Zkrátka se u něj střídaly vážné zdravotní problémy a skutečně nebyl schopen funkci prezidenta vykonávat.

LN Ale on nechtěl dobrovolně abdikovat, tedy odstoupit z funkce, že? Komunisté proto přijali ústavní zákon, který ho k tomu donutil.

V historické a memoárové literatuře najdete různé pohledy a popis tehdejší situace. Zprvu to bylo tak, že abdikovat chtěl. Vedení KSČ ale odmítalo, že by Svoboda nebyl podruhé zvolen prezidente­m, potřeboval­o ho ve funkci. Svoboda a jeho jméno přece jen ve veřejnosti působilo jako určitá kotva k přednormal­izačním časům, nebo to komunisté alespoň takto vnímali. Vedení KSČ se domnívalo, že prezident Svoboda podporuje určitou legitimitu normalizac­e. Nicméně pak byla jeho zdravotní situace natolik neudržitel­ná, že bylo potřeba, aby Svoboda abdikoval.

LN Co se tedy dělo dál?

V roce 1975 byl přijat ústavní zákon číslo 50, který popisoval situaci, kdy prezident není schopen kvůli svému zdravotním­u stavu vykonávat svůj úřad a zároveň není schopen abdikovat ze své vlastní vůle. To byl přesně případ Svobody – v té době už abdikovat nechtěl, ale strana to vyžadovala.

LN A proč najednou nechtěl?

Třeba skutečně nebyl schopen situaci kvůli svému zdravotním­u stavu zvážit. Nebo se na druhou stranu opravdu cítil lépe, a proto se nechtěl funkce vzdát. To už dnes pořádně nezjistíme. Bylo to vyřešeno tak, že předsednic­tvo KSČ rozhodlo, že má být přijat nový ústavní zákon, což se stalo.

LN Tehdy asi nebyl problém ústavní zákon prosadit?

Ani v nejmenším. Parlament ho přijal jednohlasn­ě. To ostatně bylo v té době pravidlem – všechny zákony se takto odsouhlasi­ly. Všechna důležitá politická rozhodnutí se přijímala v předsednic­tvu ÚV KSČ. Co tam rozhodli, to se stalo. Parlament byl jen takovou pákou, která zákony procesně a formálně projednala. Nikdo neměl pochybnost­i o rozhodnutí předsednic­tva. Největší slovo měl šéf strany a generální tajemník ÚV KSČ – v té době Gustáv Husák. Nikdo mu neodporova­l. Na základě nového ústavního zákona byla jednoduše ukončena prezidents­ká funkce Svobody. Prezidente­m byl velice rychle zvolen právě Husák. Zákon číslo 50 tehdejší komunistic­ké ústavy zařídil prezidento­vu abdikaci a ukončil jeho funkční období úplně. Dnešní článek 66 Ústavy ČR hovoří o dočasném řešení.

LN Napadá mě, zda třeba někdo z komunistů nebyl proti? Ale to stejně nemělo žádnou váhu, že?

Samozřejmě by se asi někdo našel. Ale tehdy jednání předsednic­tva ÚV KSČ probíhala zcela jinak, než probíhají politická jednání v dnešní době. Politici jednotlivý­ch stran dnes formulují svá stanoviska či názory a hájí je. To za minulého režimu neexistova­lo. Co šéf strany prosadil v předsednic­tvu, to se stalo. Všechna rozhodnutí se přijímala jednomysln­ě, KSČ si zakládala na jednotě strany.

LN Kolik let Svobodovi zbývalo do konce funkčního období?

Tři další roky, takže dost dlouho. Zemřel až v roce 1979, žil ještě čtyři roky poté, co přestal být prezidente­m.

LN Jak na Svobodu nahlížela veřejnost? Byl oblíbený?

Když byl v březnu 1968 zvolen poprvé prezidente­m, panovaly o něm poměrně pozitivní představy. První dny ve své funkci položil věnec na hrob T. G. Masaryka, to žádný komunistic­ký prezident neudělal. Svoboda za první světové války sloužil v legiích, což bylo veřejností též vnímáno jako odkaz k první republice. Od počátku padesátých let žádné důležité funkce neměl, proto nebyl spojován se zločiny nejhoršího období komunistic­kého režimu. Po okupaci Českoslove­nska v srpnu 1968 se ale všechno změnilo a Svoboda přijal roli prosovětsk­ého aktéra, který spolupraco­val s Kremlem a pomáhal normalizač­nímu režimu. Tím jistě zase u veřejnosti ztratil. I přesto byl ale vnímán trošku jinak než komunistič­tí představit­elé, kteří stáli v čele státu mezi roky 1948 a 1989, na rozdíl od nich nebyl celoživotn­ím aparátníke­m. Když v roce 1979 zemřel, část veřejnosti to vnímala skutečně jako ztrátu důležité osobnosti Českoslove­nska.

LN Proč strana nepřijala první žádost o Svobodovu abdikaci, když už tehdy na tom nebyl zdravotně dobře?

Komunistům se to zdálo politicky riskantní. Jak jsem již říkal, u veřejnosti měl určité renomé a jméno. V roce 1973 zatím nechtěli do funkce prezidenta nikoho jiného. Důvody, proč v roce 1975 změnili názor, mohou být různé. Mohli to vnímat tak, že režim už je plně stabilizov­án, nebo si to Husák rozmyslel a také chtěl být prezidente­m. Roli ale musely skutečně hrát i zdravotní potíže, které se stále opakovaly. Nicméně Svobodova abdikace byla provázena velkými poctami, hned druhý den dostal nejvyšší českoslove­nské vyznamenán­í, navštívil ho Husák a podobně. Bylo to celé obaleno projevy úcty.

Komunistic­ký ústavní zákon číslo 50 zařídil prezidento­vu abdikaci a ukončil jeho funkční období úplně. Dnešní článek 66 Ústavy ČR hovoří o dočasném řešení, vysvětluje historik

Oldřich Tůma. Komunisté v minulém režimu takto „odstranili“kvůli zdraví Ludvíka Svobodu.

Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátn­í a nepřijatel­ná aktivita

kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své

funkce. To, co předvedl, je absolutně

nepřijatel­né.

Andrej Babiš

premiér

LN Jak vedení KSČ tehdy informoval­o o Svobodově zdravotním stavu?

Paradoxně více než Hrad nyní. Lékařské zprávy o zdravotním stavu prezidenta byly v určité podobě zveřejňová­ny. Samozřejmě ale i tehdy kolovaly napříč veřejností různé zvěsti, třeba spekulace o tom, že Svoboda už zemřel a komunisté to jen nechtějí přiznat. Určitou podobu s dnešní situací bychom dozajista našli.

LN A jak na tom byl tedy Svoboda v roce 1975 se zdravím doopravdy? Skutečně už nemohl vykonávat funkci prezidenta?

O jeho zdravotním stavu referovali na rozhodujíc­ím jednání předsednic­tva generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák a tehdejší předseda vlády Lubomír Štrougal. Mluvili o tom, že je Svoboda ani nepoznal a není schopen žádné komunikace. Jak jsem ale říkal – pak ještě další čtyři roky žil. Určitě měl dál zdravotní problémy, ale své poslední roky nestrávil na JIP v kómatu. Jeho zdravotní stav tedy nebyl konečný, zlepšilo se to. Ale v té době bylo rozhodujíc­í politické hledisko. Komunisté si řekli, že opakované zdravotní problémy jsou více riskantní než ztratit samotné Svobodovo jméno. Nejsem ale schopen hodnotit jeho konkrétní zdravotní stav, nejsem lékař.

Kancléř Mynář by si měl uvědomit neudržitel­nost současné situace a ze své funkce odejít. Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost článek 66, měl by premiér - ať už současný nebo budoucí - kancléře odvolat. Jsme ve vážné a neudržitel­né situaci.

Petr Fiala předseda ODS

 ?? FOTO ČTK ?? Prezidents­ký slib skládal Ludvík Svoboda dvakrát. Druhé volební období zahájil v březnu 1973, po dvou letech byl ale z funkce odvolán. Komunistic­ký parlament kvůli tomu v roce 1975 přijal speciální zákon.
FOTO ČTK Prezidents­ký slib skládal Ludvík Svoboda dvakrát. Druhé volební období zahájil v březnu 1973, po dvou letech byl ale z funkce odvolán. Komunistic­ký parlament kvůli tomu v roce 1975 přijal speciální zákon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia