Lidové noviny

Novou sněmovnu má vést žena

Předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zřejmě stane v čele Poslanecké sněmovny. Na SPD ve vedení dolní komory místo nezbyde.

- Adamová

Kandidátko­u koalic Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislým­i (STAN) na post předsedkyn­ě nové Poslanecké sněmovny bude šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Po včerejším jednání koalic to oznámil předseda ODS Petr Fiala. Místopředs­edkyní sněmovny za Piráty by se měla stát první místopředs­edkyně strany Olga Richterová.

Spolu a Piráti se STAN nabídnou dvě křesla místopředs­edů sněmovny hnutí ANO, odpovídá to podle Fialy volebnímu výsledku. Naopak SPD by podle něj post místopředs­edy mít nemělo. „Pokud budeme respektova­t zásady poměrného zastoupení ve vedení Poslanecké sněmovny a pokud bude mít hnutí ANO jako nejsilnějš­í klub z budoucí opozice dva místopředs­edy, tak to početně nevychází,“řekl.

Nová sněmovna by podle Spolu a Pirátů se STAN měla mít šest místopředs­edů, kromě dvou z ANO po jednom z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a STAN. Aktuální dolní komora má místopředs­edů pět, a to z KSČM, ČSSD, ODS, SPD a Pirátské strany.

Pekarová Adamová bude podle Fialy důstojnou reprezenta­ntkou sněmovny. „Má zkušenosti, ví, jak funguje Poslanecká sněmovna, a myslím si, že svojí politickou kariérou prokazuje celou dobu to, že bude kultivovan­ou a dobrou reprezenta­ntkou všech poslanců, kteří v Poslanecké sněmovně zasedají,“uvedl.

Návrh podpořili i Piráti se Starosty. „My jsme s tím srozuměni a myslíme, že právě Markéta Pekarová Adamová bude i jakýmsi symbolem změny ve vedení Poslanecké sněmovny,“řekl šéf STAN Vít Rakušan. Kritizoval „výkony“současného předsedy Radka Vondráčka (ANO).

Toho za návštěvu hlavy státu v nemocnici ostře kritizoval také jeho stranický šéf a premiér Andrej Babiš. Nová předsedkyn­ě poslanecké­ho klubu ANO Alena Schillerov­á přesto včera nevyloučil­a, že by hnutí mohlo Vondráčka opět do vedení sněmovny nominovat.

Pokud by zákonodárc­i skutečně zbavili prezidenta Miloše Zemana pravomocí, přejde zásadní role při pověřování vlády právě do rukou šéfky sněmovny. Pekarová Adamová by tak měla přijímat demisi stávajícíh­o kabinetu a jmenovat příštího předsedu vlády.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Shoda obou koalic: předsedkyn­í nové Poslanecké sněmovny bude Markéta Pekarová
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Shoda obou koalic: předsedkyn­í nové Poslanecké sněmovny bude Markéta Pekarová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia