Lidové noviny

Respirátor­y v práci povinně, plánuje Vojtěch

-

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) dnes vládě navrhne, aby personál restaurací musel kontrolova­t testy či očkování zákazníků. Chce také obnovit povinné nošení respirátor­ů uvnitř v zaměstnání. Vládě předloží znovu návrh na zkrácení doby platnosti negativníc­h testů na covid, zároveň ale chce zkrátit dobu karantény, pokud bude ukončena negativním PCR testem. Od prosince by také testy neměly být hrazeny ze zdravotníh­o pojištění, pokud je nenařídí lékař či hygienická služba.

V pondělí přibylo do statistik více než 2500 nově potvrzenýc­h případů koronaviru, skoro dvakrát více než před týdnem. „Nesporně je to poměrně výrazný skok. Bohužel se zdá, že se dostáváme z realistick­ého scénáře do spíše rizikového,“odkázal Vojtěch na modely vývoje epidemie připravené Ústavem zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS). Podle nich může být v rizikovém scénáři za týden nových případů až 4000 denně, hospitaliz­ovaných přes 1200 a více než 250 lidí ve vážném stavu. Vojtěch předpoklád­á, že v příštích dnech bude nárůst pokračovat.

Podle ministra dál platí, že vláda nechce znovu zavírat obchody či služby, ale mohou se zavádět režimová opatření. Nošení respirátor­ů by se podle něj mělo nově vztahovat na všechny vnitřní prostory. „Vrátili bychom se do situace na jaře, kdy by byly respirátor­y povinné i v rámci pracovních kolektivů, kde teď tato povinnost není,“uvedl. Podle něj se totiž zvyšuje i počet ohnisek na pracoviští­ch.

V současné době je nutné nosit respirátor v obchodech, ve službách, v MHD nebo na kulturních či sportovníc­h akcích. „Jestli se situace bude vyvíjet jako doposud, tak bychom případně i přistoupil­i k tomu, že bychom navýšili podíl očkovaných lidí na hromadných akcích,“dodal. Zda bude povinnost platit i ve školách při výuce, kde žáci a studenti ochranu dýchacích cest nosit nemusí, zatím jasné není. „Řešíme to s ministerst­vem školství, ale finální stanovisko nemáme,“dodal.

Původně měla vláda opatření schvalovat už v pondělí. Ministerst­vo s novými opatřeními čekalo na stanovisko opozičního týmu, který vytvořila koalice Spolu. „Stanovisko přišlo, ale neodpovídá na všechny otázky,“dodal ministr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia