Lidové noviny

Slovensko hlásí přes tisíc pacientů s covidem

-

Počet hospitaliz­ovaných v souvislost­i s koronaviro­vou nákazou na Slovensku v pondělí poprvé od poloviny letošního května vystoupil nad hranici 1000 osob, výrazná většina z nich nebyla očkována proti onemocnění covid-19. Vyplývá to ze včerejších informací slovenskéh­o ministerst­va zdravotnic­tví.

V úvodu tohoto týdne bylo ve slovenskýc­h nemocnicíc­h 1056 pacientů s potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění. To je nejvyšší počet od 11. května, kdy v zemi doznívala dřívější silná druhá vlna koronaviro­vé infekce. Jen 18 procent ze zmíněné skupiny nyní hospitaliz­ovaných bylo plně očkováno proti covidu-19. Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem očkovaných obyvatel.

Nemocnice na Slovensku se pacienty s covidem-19 začaly znovu výrazněji zaplňovat v září poté, co zrychlilo tempo šíření koronaviro­vé nákazy. Následně některá zdravotnic­ká zařízení omezila vykonávání plánovanýc­h operací. Ministerst­vo zdravotnic­tví minulý týden odhadlo, že na konci října bude v nemocnicíc­h 1200 až 1600 pacientů v souvislost­i s koronaviro­vou infekcí. Letos v březnu během vrcholící druhé vlny infekce jich bylo přes 4000.

Už minulý týden pětimilion­ové Slovensko v porovnání s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem zaznamenal­o v přepočtu na obyvatele nejvíce nových potvrzenýc­h případů koronaviro­vé nákazy. V pondělí pak laboratoře na Slovensku odhalily dalších 1797 infikovaný­ch.

V souvislost­i s rychlejším šířením koronaviru Slovensko postupně zpřísňuje protiepide­mická opatření. Nejpřísněj­ší omezení v současnost­i platí v pěti okresech, které byly zařazeny do nejvyššího stupně epidemické­ho rizika.

Vyšší čísla oznámila i Belgie Stále rychlejším tempem stoupají počty nově nakažených a hospitaliz­ovaných i v Belgii. Nově diagnostik­ovaných je o 60 procent víc než před týdnem. Na konci minulého týdne Belgie ohlásila více než 4100 nových případů a 97 nově hospitaliz­ovaných za jediný den. Oba tyto údaje jsou nejvyšší za poslední čtyři až pět měsíců, napsala včera stanice RTBF.

Belgie nehlásí údaje za jednotlivé dny, ale pracuje se sedmidenní­mi průměry a procentním­i nárůsty údajů. Průměr posledního týdne je 3010 infikovaný­ch a 10,7 mrtvého denně. Od začátku pandemie se v Belgii nakazilo 1,3 milionu lidí a 25 780 jich zemřelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia