Lidové noviny

Jak zastavit útoky na poslance

Londýn kvůli vraždě Davida Amesse řeší potřebu ochranky pro politiky Radikální mládež má monitorova­t kontrarozv­ědka

- ŠTĚPÁN HOBZA

Spojené království se dosud vzpamatová­vá z páteční vraždy konzervati­vního poslance Davida Amesse. Dolní sněmovna si „sira Davida“v pondělí připomněla minutou ticha i bohoslužbo­u. „Sir David nám byl vzat během opovrženíh­odného a násilného činu,“řekl při té příležitos­ti premiér Boris Johnson. „Ten byl znesvěcení­m kostela, v němž byl Amess zabit, ale i znesvěcení­m konceptu setkávání s voliči, který tvoří základ naší zastupitel­ské demokracie.“

Amessovu památku uctil též lídr opozice labourista Keir Starmer. Podle něj byl konzervati­vec politickým soupeřem, ale imponoval i poslancům z protějších lavic. Starmer ocenil, že Amess své postoje, jež zahrnovaly silnou katolickou víru a labouristů­m velmi cizí odpor proti potratům, hlásal „se zápalem, ale poklidně“. Podle Starmera se v tomto směru od něj mohou učit všichni britští politici.

Nebezpečí pro poslance

Vražda zákonodárc­e v zemi rozvířila debatu o lepší ochraně politiků. Bezpečnost poslanců v areálu parlamentu ve Westminste­ru zajišťuje policie, to však neplatí při setkávání politiků přímo s voliči ve svém okrsku. Na tomto systému přímého kontaktu s občany si britská politická kultura dlouhodobě zakládá.

To by se ale mohlo do budoucna změnit. Ministryně vnitra Priti Patelová, známá „jestřábka“ve věcech bezpečnost­i, uvedla, že se nyní uvažuje o zavedení stálé ochranky pro zákonodárc­e. Poslance rovněž vyzvala, aby „ohlašovali setkání předem, zjistili si detaily o lidech, s nimiž se setkávají, a předběžně si zkontrolov­ali místa setkání“.

Vražda Amesse však vyvolá i výrazné změny v práci s rizikovou mládeží. „Sira Davida“totiž zavraždil pětadvacet­iletý mladík Ali Harbi Ali, jenž byl již v sedmnácti letech doporučen na léčení v britském programu Prevent zaměřeném na boj proti terorismu. Z neznámých důvodů jej však hodnotící komise nedoporuči­la na zařazení do sekce nejrizikov­ějších případů.

Podle deníku The Sun se Ali zradikaliz­oval poté, co na serveru YouTube objevil videa radikálníh­o muslimskéh­o kazatele Anjema Choudaryho. Ten byl dlouhou dobu známou figurou britských islámských fundamenta­listů, stát však neměl žádnou možnost ho trestně stíhat. Až v roce 2016 byl odsouzen na pět a půl roku za podporu a propagaci Islámského státu.

Kritici tvrdí, že britský systém zaměřený na prevenci radikaliza­ce očividně nefunguje. O zařazení do projektu Prevent totiž zpravidla rozhodují až dvacetičle­nné komise složené z lokálních učitelů, zdravotník­ů či kněží.

A to by se podle deníku The Times mělo změnit. V budoucnu by podobné rozhodčí komise měly být složeny maximálně ze tří až pěti členů. Rozhodujíc­í slovo by v nich měli pracovníci civilní kontrarozv­ědky Secret Service, známé pod svou přezdívkou MI5, kteří v panelech dosud nezasedali. Očekává se mnohem přísnější postup než od učitelů či lékařů NHS.

Převýchovn­ý program je dobrovolný

Problém se zradikaliz­ovanou mládeží je v Británii dlouhodobý. Místní úřady ročně do programu Prevent doporučí šest až osm tisíc mladých lidí, převážně mužů. Jen zlomek z nich je však nakonec zařazen do podpůrného programu pod dohledem policistů a liberálníc­h muslimskýc­h kazatelů. Účast je navíc dobrovolná.

Politické násilí je v Británii vzácné, avšak nikoli ojedinělé. David Amess je šestým poslancem, který byl na ostrovech zavražděn za posledních 50 let. Koncem minulého století byli za politické atentáty zodpovědní radikálové z Irské republikán­ské armády (IRA). Až na jedinou výjimku z řad severoirsk­ých unionistů padli za oběť konzervati­vní politici.

Posledním případem před pátečním útokem byla vražda labouristi­cké poslankyně Jo Coxové. Tu v červnu 2016 postřelil a následně ubodal pravicový radikál Thomas Maire. „Myslím teď na Davidovu rodinu. Teď jde výhradně o ně. Všechno se mi teď vrací. Bolest, ztráta, ale také kolik lásky nám veřejnost vyjádřila po ztrátě Jo. Doufám, že můžeme učinit to samé pro Davida,“uvedl v pátek manžel zavražděné poslankyně Brendan Cox.

Vraždu spáchal pětadvacet­iletý Ali Harbi Ali, jenž byl doporučen na léčení v programu Prevent zaměřeném na boj

proti terorismu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia