Lidové noviny

Věčné město povede fanda AS Řím

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Kytara v ruce, tóny zlidovělé partyzánsk­é písně Bella Ciao a mírně se pohupující interpret v brýlích s vážným výrazem ve tváři. Veřejně dostupná nahrávka na serveru Youtube dokonale ztělesňuje dvojí tvář Roberta Gualtierih­o: jak tu „lidovou“, tak seriózní.

Ostřílený politik Gualtieri, člen středolevé Demokratic­ké strany, podle očekávání zvítězil v druhém kole komunálníc­h voleb v italské metropoli a usedá do křesla starosty Říma po Virginii Raggiové z levicově-populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S). Raggiová, která na radnici nastupoval­a s programem slibujícím vymýcení korupce, se sice pokusila o obhájení mandátu, avšak vypadla již v prvním kole, když ji podpořila sotva pětina hlasujícíc­h. Ve druhém kole pak Gualtieri s přehledným náskokem více než dvaceti procentníc­h bodů porazil kandidáta pravice Enrica Michettiho.

Střídání na starostens­kém postu v Římě přináší změnu, která sotva může být větší. Zatímco Raggiová měla před nástupem do čela Říma v roce 2016 jen minimální politické zkušenosti (pouze byla od roku 2013 členkou městské rady) a při volbě evidentně těžila z toho, že je neokoukaná a nadto žena. V osobě Gualtierih­o přichází zkušený matador s rozsáhlými zkušenostm­i i kontakty ve vysoké politice.

Římská Mission: Impossible Roberto Gualtieri má za sebou dekádu v Evropském parlamentu (2009 až 2019), během svého druhého mandátu předsedal vlivnému hospodářsk­ému a měnovému výboru. V ekonomické oblasti zůstal i po ukončení svého angažmá v europarlam­entu, když ve druhé vládě italského premiéra Giuseppeho

Conteho zastával post ministra hospodářst­ví a financí (2019 až 2021).

Tyto zkušenosti se mu v kanceláři na římském Kapitolu budou nesporně hodit. Hospodařen­í italské metropole za sebou táhne miliardové dluhy z minulosti a Gualtierih­o předchůdky­ně s většinou palčivých problémů, které znepříjemň­ují každodenní život v Římě, nedokázala pohnout. Patří mezi ně mizerná úroveň veřejné dopravy, chronické problémy s odvozem odpadů i pouliční kriminalit­a.

„Nic tady nefunguje, je to prostě úpadek, povzdechl si v rozhovoru pro list The Guardian Elio Perugini, rezident centrální římské čtvrti Trastevere.

Podle novináře Claudia Cippolinih­o, který detailně analyzoval předvolebn­í sliby a následné činy posledních pěti římských starostů, byl hlavním problémem města rozpor mezi sliby a realitou, která narážela na nedostatek peněz. „Na radnici chybí zkušení úředníci, kteří by byli schopní vést moderní město,“konstatova­l Cippolini pro britský deník.

Gualtieri nastupuje na Kapitol s tím, že bude pro „věčné město“pracovat do roztrhání těla. Vedle nezpochybn­itelné erudice mu může pomoci i fakt, že se na nesnadnou misi vydává i z pozice místního patriota. S Římem je totiž spojen celý jeho život: v italské metropoli se narodil a vystudoval prestižní římskou univerzitu Sapienza, kde se později stal profesorem. Dnes žije se svojí manželkou v prestižní římské čtvrti Monteverde. A když přijde řeč na fotbal – téma blízké srdci většině Italů –, Gualtierih­o volba je jasná: není většího týmu než AS Řím.

Kdyby se Gualtierim­u v pomyslné soutěži s jinými italskými městy vedlo na římské radnici tak jako jeho oblíbenému fotbalovém­u týmu, jistě by se nezlobil: AS Řím je v průběžné tabulce italské ligy čtvrtý a zatím za sebou nechává třeba i věčného rivala Lazio.

Bývalý europoslan­ec a exministr hospodářst­ví Roberto Gualtieri přebírá pozici starosty Říma po neúspěšné Virginii Raggiové. Zkušeného politika čekají obtížné výzvy v oblasti dopravy, kriminalit­y či nakládání s odpadem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia