Lidové noviny

Stát musí šetřit chytře

Namísto slepého, plošného šetření by nová vláda měla trochu popřemýšle­t

-

Petr Fiala coby aspirant na post premiéra přišel s návrhem snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce cestou plošné redukce běžných vládních výdajů v rozsahu šesti procent. Tato myšlenka bohužel není dobrá.

Jeho ekonomičtí poradci ho zřejmě zapomněli upozornit, že například více než 40 procent z celkového balíku 1,7 bilionu běžných výdajů státního rozpočtu tvoří sociální dávky a zejména důchody. Tam nebude možno v příštím roce ušetřit oproti Babišovu návrhu nejspíš ani korunu. Nota bene pokud ekonomiku zbrzdí nové problémy jako drahé energie a nečekaně dlouhé období nedostatku čipů.

Dalších dobrých 20 procent celkových vládních výdajů padá na převody do rozpočtů zdravotníc­h pojišťoven, krajů a obcí. Ani tady asi nelze realistick­y čekat žádné zřetelné snižování.

A podobně bychom mohli pokračovat dál. Plošná šestiproce­ntní úspora by se tak ve skutečnost­i musela soustředit jen na úzký výřez výdajů – a tam by úspory musely být o to masivnější, a tedy nejspíš nepřijatel­né.

Na učitelích se šetřit nemá Například necelou polovinu běžných výdajů ministerst­va školství tvoří náklady na platy učitelů. Ať si o vládě Andreje Babiše myslíme cokoli, je třeba jí přiznat, že výrazně zvýšila právě tyto platy. Učitelská profese by tak měla přitahovat víc a víc osobností s rozhledem; a kvalita výuky ve školách by se měla zlepšovat, protože pro dobrého vysokoškol­áka už nástup před tabuli není tak velkou finanční obětí. Ale je obětí i nadále (průměrný plat učitele je pořád o čtvrtinu nižší než průměrný plat vysokoškol­áka), takže platy učitelů a ředitelů by rozhodně měly i nadále rychle růst.

Učitelským platům coby jednomu typu běžných výdajů Fialova vláda ve svém volání po plošných úsporách možná skutečně dá výjimku. Jenomže odměňování učitelů má v debatách o prostoru pro šetření poněkud unikátní postavení: na efektivnos­t tohoto typu veřejného výdaje – to jest na objem a kvalitu práce učitelů – veřejnost velmi dobře vidí, a může ji tedy velmi snadno zhodnotit. Totéž platí například i pro již zmíněné důchody.

Z veřejných peněz ale plynou desítky miliard i na spousty aktivit a oblastí, u nichž je pro člověka zvenčí důkladné zhodnocení efektivnos­ti daleko těžší. Běžný smrtelník, podle mého soudu, dost informací pro fundovanou představu o efektivnos­ti práce různých úřadů prostě nemá a nemůže mít.

Mnohem víc vědí samotní pracovníci a šéfové příslušnýc­h úřadů. Ti ovšem při podobných rozpočtový­ch inventurác­h obvykle hlásí (ať už v dobré víře, nebo z taktických důvodů), že mají peněz naopak málo. To se stalo například v roce 2003, kdy se na možné úspory ptal ministrů tehdejší šéf státní pokladny Bohuslav Sobotka.

Opravdu objektivní posouzení tedy může přijít asi jedině zvenčí. A moderní demokratic­ké státy mají recept: z veřejných peněz placenou a na politické sféře pokud možno nezávislou takzvanou vrchní auditní instituci. V Česku je to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Právě to je orgán nás všech, jehož více než 300 kontrolorů má v popisu práce v našem zastoupení zkoumat a z pohledu efektivnos­ti hodnotit fungování a hospodařen­í českého státu. A také to už řadu let dělá; a povětšinou velmi dobře.

Pro své kontrolní akce si však NKÚ z obrovského vějíře aktivit státu může, vzhledem ke svým kapacitám, vybrat každý rok vždy jen desítky izolovanýc­h a relativně úzce vymezených oblastí. Pokud Petr Fiala a jeho političtí souputníci myslí pozvednutí efektivnos­ti české státní správy vážně, měli by připravit plán souborného posouzení zbytečnost­í a duplicit v celém onom vějíři. Jen takové posouzení ukáže, kde se skutečně dá šetřit, a kde by slepé, plošné šetření naopak způsobilo potíže.

Politicky by taková prověrka neměla být nijak nebezpečná, protože nová vláda vychází z řad dosavadní opozice. Celá akce ovšem bude mít smysl jen tehdy, jestliže vláda bude brát výsledky vážně a bude se jimi řídit.

Pokud Fiala a spol. myslí pozvednutí efektivnos­ti státní správy vážně, měli by připravit plán souborného posouzení

zbytečnost­í a duplicit

Chytré úspory

Komplexní audit všech činností státu by si jistě vyžádal výrazné rozšíření sil NKÚ, nejspíš formou spolupráce s renomovano­u externí institucí, jako je například think tank OECD a/nebo s neziskovka­mi typu Hlídač státu. Další možností je najmout si na tento heroický úkol některou privátní poradensko­u společnost (tak to udělal, a docela s úspěchem, kdysi například slovenský ministr financí Mikloš, byť jen v rámci svého resortu).

Na výsledky bychom jistě čekali řadu měsíců. České veřejné finance ale na tom ještě nejsou tak zoufale, aby bylo nutno šetřit slepě, plošně. Lepší ale čekat rok nebo dva na rozpoznání chytrých úspor, než začít hned škrtat hlava nehlava, a tudíž i tam, kde jsou peníze potřeba. Tím samozřejmě není vyloučena možnost rychle začít zvyšovat efektivnos­t v oblastech, kde pro to – třeba i díky existující­m zprávám NKÚ – vláda uvidí prostor už teď.

Komplexní výkonnostn­í audit státní správy by stál hodně peněz. Jednalo by se ale o investici. Jednu z nejmoudřej­ších, které může Fialova vláda udělat.

 ?? ?? MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vedení České společnost­i ekonomické
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vedení České společnost­i ekonomické

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia