Lidové noviny

Klid před bouří

Opět hrozí, že nezvládnem­e další vlnu covidu

- Marek Hudema

Vypadá to jako zlý sen. Epidemie nového koronaviru se opět vrací. Uklidňujíc­í řeči o tom, že tentokráte to bude díky očkování a promořenos­ti úplně jinak, totiž znevěrohod­ňuje pohled na křivky růstu počtu nemocných a hospitaliz­ovaných. Křivky vypadají podobně jako loni, jen s tím rozdílem, že jsou oproti loňsku posunuté dozadu. Co jsme tu měli v roce 2020 zhruba v polovině září, máme letos teď.

Proč? Očkování a imunita získaná proděláním nemoci sice pomáhají zpomalit její šíření, ale nezastaví ji. Plně očkováno je jen něco přes 57 procent obyvatel. Kolik je těch, kdo covid prodělali a jsou imunní, nevíme. Víme jen, že nemoc prodělalo víc než 1,7 milionu lidí. Navíc tu momentálně úřaduje varianta koronaviru zvaná delta, která je nakažlivěj­ší než její loňská předchůdky­ně a zřejmě existuje i ještě nakažlivěj­ší mutace. Covid se opět lavinovitě šíří. Počet nemocných se zdvojnásob­il za týden a pokud něco neuděláme, poroste ještě rychleji. S mírným zpožděním pak stoupne i počet hospitaliz­ovaných a nakonec i mrtvých. A ti mohou rychle zahltit nemocnice.

Zabránit tomu může buď zvýšení počtu očkovaných nebo jiné omezení přenosu nemoci. K obojímu je třeba zásah státu. K vakcinaci musí lidi motivovat. Odměnami či „tresty“jako je zákaz vstupu třeba do hospod. Nebo je možné zavést znovu práci z domova či omezit návštěvy obchodů. Cokoliv z toho je ale třeba udělat co nejdříve. Jenže politici nechtějí ani jedno, a tak počty nakažených porostou. Nakonec můžeme skončit zhruba s deseti tisíci mrtvých a tvrdým lockdownem k tomu, protože k zabránění kolapsu zdravotnic­tví už nic jiného nepomůže. Podobně jako loni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia