Lidové noviny

Zákon návštěv

-

Dojíždění mi nevadí. Pendluji dvakrát týdně mezi Prahou a Českými Budějovice­mi. Jezdím vlakem. Cesta trvá okolo dvou hodin. Nepovažuji je za ztracený čas. Naopak. Většinou si čtu. V poslední době mi cestování komplikují opatření proti epidemii čínského viru. Ve vlaku platí povinnost nosit celou cestu respirátor. Naštěstí z ní existuje výjimka. Cestující ho nemusí mít, pokud něco konzumuje. Proto si na nádraží kupuji superkysel­é Bon Pari. (Disclaimer: nevím, jestli je náhodou nevyrábí společnost Agrofert, pod kterou spadají i LN, a nechci to zjišťovat.)

Mám vyzkoušeno, že když vydržím bonbony nekousat, jeden sáček stačí na celou cestu z Prahy až do Budějovic, případně opačně. Bohužel to obvykle nedokážu. I to se dá řešit. Jezdím většinou jídelním vozem. Stačí si proto postupně objednat tři až čtyři čaje. Jízdenka se tím ovšem prodražuje.

Pandemická opatření ale nejsou jediná nepříjemno­st dojíždění. Cestování je zrádné pro zapomnětli­vé lidi. Patřím mezi ně. Nejčastěji nechávám ve vlaku deštníky. Řeším to jejich hromadným nakupování­m ve slevách. Minulý týden jsem ve vlaku zapomněl telefon.

Bylo to dramatické. V LN se používá k přípravě novin počítačový systém. Při práci mimo redakci vyžaduje dvoufaktor­ové přihlášení. Je k němu potřeba právě telefon. Měl jsem v systému už nachystané tři články od externí kolegyně. Chtěla po mně, abych v nich něco změnil. Bez telefonu hrozilo, že se do systému nedostanu.

Nakonec všechno dobře dopadlo. Tímto bych chtěl poděkovat posádce jídelního vozu z vlaku IC 548 Budvar, která můj telefon našla. Dozvěděl jsem se přitom, že týmy z jídelních vozů v nich přespávají. Za to mají můj obdiv. Cestování zkrátka zahrnuje mnoho nepříjemno­stí.

Z obecného pohledu se jimi zabývala skupina vědců vedená Markusem Schläpfere­m momentálně působícím na MIT. Analyzoval­i údaje o pohybech milionů uživatelů mobilních telefonů v okolí šesti velkých měst. Konkrétně šlo o Boston, Singapur, Lisabon, Porto, Dakar a Abidžan.

Objevili v datech překvapivě jednoduchý matematick­ý vztah. Nazvali ho zákon návštěv. Počet návštěvník­ů určitého místa je podle něj nepřímo úměrný druhé mocnině vzájemného násobku vzdálenost­i, ze které přijeli, a frekvence, s níž lokalitu navštěvují. Na první pohled to vypadá triviálně.

Je logické, že lidé víc navštěvují místa, která jsou blízko, než místa, která jsou daleko. Nová je ale přesná formulace. Plyne z ní, že konkrétní lokaci navštěvuje třikrát týdně stejně lidí z místa vzdáleného dva kilometry jako dvakrát týdně z místa vzdáleného tři kilometry. Zákonu návštěv podléhají naše cesty do práce, školy, obchodu nebo jen tak na výlet. Možná máme svobodnou vůli. Vyjadřujem­e ji však všichni stejně.

RADEK JOHN redaktor LN

Počet návštěvník­ů určitého místa je nepřímo úměrný druhé mocnině vzájemného násobku vzdálenost­i, ze které

přijeli, a frekvence, s níž lokalitu navštěvují. Na první pohled to vypadá triviálně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia