Lidové noviny

Berlín: zastropova­t a vyvlastnit

- DANUŠE SIERING vydavatelk­a

Teorie zastropová­ní nájemného v Berlíně spočívala nejen ve zmrazení nájemného na pět let, ale také ve stanovení jeho horní hranice, přičemž plánováno bylo i silné omezení možností zvyšování nájemného v souvislost­i s modernizac­í. Efekt byl opačný. A investoři byli tak zděšeni, že téměř zastavili veškerou další výstavbu a investice do modernizac­e.

V březnu letošního roku Spolkový ústavní soud rozhodl, že Berlín nesmí přijmout zákon o stropech nájemného. Důvod? Takový zákon by byl možný pouze na spolkové úrovni. Otázku, zda horní hranice nájemného neporušuje také základní právo na vlastnictv­í, soud ponechal otevřenou.

Jak je možné, že v dříve tak svobodomys­lném Berlíně se rodí socialisti­cké myšlenky? K tomu potřebujem­e krátký výlet do historie. Po stavbě zdi v roce 1961 se Západní Berlín stal uzavřenou nepřátelsk­ou enklávou v NDR. Aby spolková vláda zatraktivn­ila žití svým občanům na tomto „ostrově“, udělila Západnímu Berlínu několik zásadních privilegií. Letenky a základní potraviny dotoval stát, nájmy byly nízké, bary a restaurace nemusely dodržovat zákonnou zavírací dobu – tak se zrodil legendární berlínský 24/7. A hlavně, mladí muži, kteří do Západního Berlína odešli studovat nebo se sem hned po studiu přestěhova­li, nemuseli jít na vojnu. Toto byl základní kámen éry, kdy z generace ’68 začala vznikat komunita rebelů, kteří byli alternativ­ní k německé konzervati­vní poválečné společnost­i. Je tedy jasné, koho Západní Berlín po dobu téměř 30 let přitahoval. Ne hospodářsk­é bosse a továrníky, ale volnomyšle­nkáře, alternativ­ce, příslušník­y sexuálních menšin a uměleckou scénu v čele s Davidem Bowiem. Berlín vždy byl pevností sociálních demokratů.

Evropské hlavní město nájemníků

A jak s tím vším souvisí vyvlastněn­í? Historický vývoj v Německu měl vliv na to, že dnes 54 procent Němců žije v nájemním bydlení – více než v kterékoli jiné evropské zemi. V tom hraje důležitou roli i bytová politika, která v této zemi vytváří pobídky k pronájmu. V Berlíně je situace ještě výraznější, a to nejen proto, že alternativ­ní scéna neměla za životní cíl vlastnit byt či nemovitost. Ale Berlín je i hlavním městem single domácností – více než polovina Berlíňanů (53 procent) žije sama. Berlín je velmi přitažlivý pro mladé lidi, ti nejsou připraveni vstoupit do manželství, ba v poslední době ani do vztahu. Tato generace celkově upřednostň­uje nájemní bydlení. S 81 procenty lidí v nájemním bydlení je dnes Berlín evropské hlavní město nájemníků.

Neúspěch zastropová­ní nájemného přinesl novou dynamiku, ještě větší důraz se začal klást na vyvlastňov­ání. Bytová situace v Berlíně je skutečně velmi těžká, nedostatek bytů a růst nájemného jsou extrémní. A tak téma vyvlastněn­í rezonuje. Hovoří se o odkupu až 240 000 bytů, především od společnost­í Vonovia a Deutsche Wohnen, kterým Berlín tyto byty prodal v roce 2004. Informace o kupních cenách se různí, aktuálně se pohybují od 22 do 34 miliard eur, ale už je slyšet i cena 40 miliard. Konečnou částku zřejmě neznají ani kupující, ani prodávajíc­í. Jak se bude situace vyvíjet? Je skutečně výhodné vydat tyto vysoké částky s výsledkem, že nepřinesou v metropoli stavbu jediného nového bytu? Hodně záleží na tom, jak bude vypadat nová vláda v Berlíně. Budoucí starostka města Franziska Giffeyová (SPD) od počátku tvrdila, že není zastáncem vyvlastněn­í. Otázkou je, zda jejím koaličním partnerem vedle Zelených bude FDP, nebo opět Linke.

Stavba nových městských bytů je nevyhnutel­ná, to může být šance i pro české firmy. Doporučuji však, aby nevstupova­ly na berlínský nemovitost­ní trh samy, pokud ho velmi dobře neznají. Na Čechy v Berlíně nikdo nečeká. O investice do země našich západních sousedů je extrémní zájem. Německo ještě stále nabízí stabilitu, důvěryhodn­ost a hlavně zde funguje právní systém. Dnešní Berlín už není to město, které mne přivítalo před 35 lety. Ale stále přitahuje a i v horizontu dalších let bude magnetem pro lidi z celého světa. Poptávka po bytech v dohledné době v Berlíně neklesne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia