Lidové noviny

Zemřel kritik plánovanéh­o hospodářst­ví

- ISTVÁN LÉKO

Ve věku 93 let předevčíre­m, 18. října, zemřel světoznámý levicový ekonom János Kornai, kritik plánovanéh­o socialisti­ckého hospodářst­ví. Jeho otce, který byl právník, zabili v roce 1944 nacisti v Osvětimi a Kornai byl ve svých šestnácti letech nuceně nasazen v pracovním táboře. Po studiu ekonomie na budapešťsk­é univerzitě pracoval v letech 1955 až 1958 v Ekonomické­m ústavu Maďarské akademie věd. V letech 1958 až 1963 působil jako ekonom v plánovacíc­h ústavech lehkého průmyslu a roku 1961 obhájil titul doktora prací o nadměrné centraliza­ci.

Následoval­a dlouhá řada hostujícíc­h profesur na London School of Economics, Stanfordov­ě univerzitě (1968 a 1973), dále na Yale University, Princeton University, na univerzitá­ch ve Stockholmu, Ženevě, Mnichově a v letech 1985–1986 na Harvardově univerzitě. Později působil opět v Maďarsku, od roku 2005 na Středoevro­pské univerzitě a na Korvínově univerzitě (Corvinus University of Budapest). Kornai, který se zabýval zejména aplikování­m matematick­ých modelů v ekonomii, dopady přehnaného plánování a byrokratic­kým rozdělován­ím zisku podniků, byl autorem mnoha knih, z nichž některé byly přeložené i do češtiny. Získal řadu maďarských i zahraniční­ch ocenění.

Korvínova univerzita v Budapešti v roce 2018 k jeho devadesáti­nám uspořádala mezinárodn­í vědeckou konferenci, kde Kornai prohlásil, že společnost potřebuje výměnu názorů a myšlenky kritizujíc­í vládnoucí proudy ve vědě. „Celý život jsem hledal odpovědi na složité otázky. Politici však mají úžasnou schopnost zformulova­t na ně jednoduché odpovědi. Tohle jsem nikdy nedokázal,“řekl a dodal, že člověk v devadesáti letech musí občas meditovat a přemýšlet o tom, co udělal dobře a co špatně. „Když jsem působil na maďarských i zahraniční­ch univerzitá­ch, zjistil jsem, že studenti nejsou kromě mainstream­ových myšlenek seznamován­i s odlišnými názory. Mladé lidi bychom měli naučit, aby dokázali zpochybnit cokoliv, co si v učebnicích přečtou.“Kornai ve své přednášce vyslovil obavy i o to, zda společensk­ý vývoj v Maďarsku jde správným směrem.

 ?? FOTO ARCHIV LN ?? János Kornai (1928–2021)
FOTO ARCHIV LN János Kornai (1928–2021)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia