Lidové noviny

Spasí USA bilionová mince?

Platinový peníz by pomohl při řešení obřího dluhu. Myšlenka má podporu některých politiků i ekonomů

- IVANA PEČINKOVÁ

Ve Spojených státech klíčí nápad vyspravit stále děravější federální kasu vydáním platinové mince s nominální hodnotou bilionu dolarů (asi 21,9 bilionu korun). Před pár dny ji na jednání amerického Kongresu o zvýšení stropu rozpočtové­ho deficitu na další rok prosazoval­a část demokratic­kých poslanců. Na pomoc si přitom vzala i sociální sítě. Narazila však na nesouhlas ministryně financí Janet Yellenové.

Myšlenka, že by tímto způsobem mohl federální rozpočet získat bilion dolarů od centrální banky a vyhnout se tak každoroční­mu licitování o to, zda Kongres povolí prolomení dluhového stropu, ale není nová. Objevila se už po globální finanční krizi před zhruba deseti lety a podporuje ji dnes stejně jako tehdy i část renomovaný­ch ekonomů.

Krize amerických veřejných financí eskaluje vždy na podzim, kdy se začíná projednáva­t federální rozpočet na příští rok.

Mezi nejaktivně­jší zastáne myšlenky umáznout část federálníh­o dluhu takřka 29 bilionů dolarů, a vyhnout se tím obvyklé žádosti o prolomení dluhového stropu – a situaci, kdy federální instituce nemají peníze a zavírají úřady včetně jejich webových stránek – patří demokratič­tí poslanci Jerry Nadler a Rashida Tlaibová.

Na Twitteru vyzývají voliče, aby hned zavolali a vyjádřili jejich návrhu svou podporu. „Členové Kongresu jsou voleni. Takže jejich nápady v podstatě zrcadlí, co si myslí jejich voliči. U těch bych samozřejmě nečekal, že budou rozpočtově opatrní,“konstatova­l pro LN ekonom Pavel Kohout ze společnost­i Algorithmi­c Investment Management.

Nápad z dob Obamy

Někteří ekonomové ovšem naopak nápadu sluchu popřávají. Respektova­ný americký deník The Washington Post před pár dny citoval ekonoma Josepha Gagnona z Petersonov­a institutu, který doslova řekl, že se mu myšlenka líbí a že z ekonomické­ho hlediska v jejím prosazení nevidí žádný problém.

Myšlenka na vyražení bilionové mince se objevila už po finanční krizi let 2008–2010. V roce 2011 začali možnost zkoumat právníci a jasnější obrysy dostala v roce 2012, kdy se dokonce hovořilo o tom, že by mohl tehdejší prezident Barack Obama nechat vyrobit bilionové mince hned dvě. „V těžkých časech lidé hledají zázraky,“napsal v roce 2012 německý server Impulse.de.

Palec dolů tehdy nedal ani nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Ten sice zdůraznil, že nápad je to značně bláznivý, ale protože deficit rozpočtu americké vlády je „rovněž bláznivý, (...) není vůbec nepravděpo­dobné, že bude použit jakýkoliv trik, který je k dispozici“, citoval Krugmana zmíněný server.

V praxi by vyražení bilionové mince vypadalo tak, že by ji vydalo federální ministerst­vo financí, předložilo ji americké centrální bance Fed a ta by připsala odpovídají­cí částku na účet ministerst­va. „Dovedu si představit, že by centrální banka ministerst­vu proplatila takzvané ražebné, což je rozdíl mezi nominální hodnotou a výrobní cenou mince. Přičemž v tomto případě (mince by měla měděné jádro, platinou by byla potažená – pozn. red.) by výrobní hodnota musela být naprosto mizivá. A pokud by to prošlo, bylo by to jasné tištění peněz,“hodnotí Pavel Kohout.

Mezera v zákoně

Ministerst­vo žádné peníze vydávat nesmí – to dle zákonů přísluší jen centrální bance, množství peněz v oběhu je navíc limitováno. Ale ve federálníc­h zákonech existuje mezera, která šéfům federální státní kasy umožňuje vydávat platinové mince, a to dokonce v libovolném počtu a s libovolnou nominální hodnotou. Zákonodárc­e totiž nikdy nenapadlo, že by ministerst­vo financí mohlo vydávat jiné mince než jen pamětní ke zvláštním příležitos­tem.

Současná ministryně financí Janet Yellenová myšlenku vydat bilionovou minci odmítá. Podle britsko-amerického týdeníku The

Week minulý týden takovou transakci označila za trik, který by ohrozil americkou centrální banku Fed a výkon její měnové politiky. „Došlo by k prolomení principu nezávislos­ti centrální banky. Což není dobré. A pokud by to prošlo jednou, bylo by zde pokušení to dělat znovu a znovu,“říká Pavel Kohout.

Zdá se ale, že v amerických kruzích diskuse o možnosti vydání bilionové mince zatím není u konce. Mezi diskutéry je mnoho přívrženců takzvané moderní měnové teorie, která zjednoduše­ně tvrdí, že veřejný dluh lze řešit natištěním nových peněz, aniž by to mělo za následek zvýšení inflace. Podle Pavla Kohouta by se to ale na inflaci rozhodně podepsalo. Od začátku pandemie koronaviru v únoru loňského roku podle něj do americké ekonomiky přiteklo více než šest bilionů dolarů, což viditelně zvýšilo spotřebite­lské ceny. Bilion dolarů představuj­e šestinu této částky, takže si lze podle něj jen těžko představit, že by příliv takové sumy zůstal bez následků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia