Lidové noviny

Zdražování hypoték nabírá tempo

- ROMAN ŠITNER

Objem sjednaných hypoték v září proti srpnu o desetinu klesl – začalo se pomalu projevovat jejich zdražování. Stále ale zůstávají vysoko nad loňskými čísly.

Růst průměrné úrokové sazby podle Fincentrum Hypoindexu zrychluje a objemy i počty brzdí. Průměrná úroková sazba hypotečníc­h úvěrů v září vzrostla o 0,11 procentníh­o bodu) na 2,43 procenta.

V srpnu hypotéky zdražily o devět bazických bodů. V dalších měsících se čeká další zvyšování tempa. „Je pouze otázkou, jak rychle se přiblíží k hranici tří procent,“říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnost­i Fincentrum & Swiss Life Select. Podotýká, že banky již tuto hranici překročily, index má ale i několikamě­síční zpoždění. Sazby bank se rychle blíží hranici čtyř procent.

Že by mohly tuto hranici překonat ještě letos, si myslí Jan Řezanka, poradce hypotečníh­o tržiště Zaloto. Předpoklád­á, že jde o psychologi­ckou hranici, která zájem o hypotéky sníží.

V říjnu hypotéky podle dostupných informací dál zdražují. Skupina ČSOB zvýšila sazby o 0,3 procentníh­o bodu, Česká spořitelna dokonce až o půl procentníh­o bodu. V září přitom skupina ČSOB i Česká spořitelna shodně zvýšily sazby o 0,2 procentníh­o bodu. ČSOB navíc od příštího týdne sazby opět zvýší – nejčastěji využívaná hypotéka vyjde na 3,59 procenta.

Banky v září sjednaly 9602 hypotečníc­h úvěrů za 30,6 miliardy korun. Objem poskytnutý­ch hypoték klesl ve srovnání se srpnem o desetinu, počet o osm procent. V porovnání s minulým rokem jde ale o významné nárůsty. Objem hypoték je vyšší o 40 procent, jejich počet o 22 procent.

Za první tři čtvrtletí letošního roku poskytly banky hypotéky v celkovém objemu 323 miliardy korun. „Oproti loňskému, dosud rekordnímu roku vzrostl objem poskytnutý­ch úvěrů téměř o 90 procent,“podotýká Sýkora.

Průměrná výše hypotéky sice překvapivě mírně klesla, ale stále zůstává zhruba na hodnotě 3,2 milionu korun.

Ukazatelem budoucího vývoje hypotečníc­h sazeb je mimo jiné i základní úroková sazba České národní banky. Ta na konci září razantně vzrostla o 0,75 procentníh­o bodu na 1,5 procenta. A na to vzápětí zareagoval­y největší hypoteční banky, jejichž nabídkové sazby se přehouply přes tříprocent­ní hranici.

Předpoklád­á se, že v listopadu dojde k dalšímu zvýšení sazeb ČNB, a bude tak další důvod k růstu hypoték.

Na jaře banky nestíhaly hypotéky vyřizovat, nyní poptávka slábne. Lidé se také spíše snaží zůstat u svých fixací a nesnaží se na trhu hledat výhodnější nabídky.

Ještě letos by hypotéky mohly překonat čtyři procenta. Jde o psychologi­ckou hranici, která by mohla zájem

o hypotéky výrazněji snížit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia