Lidové noviny

Nenaleťte energošmej­dům na milý úsměv

- LENKA D. JANČAROVÁ

Bývalí klienti Bohemia Energy, která minulý týden ukončila činnost, by si měli dát pozor na nepoctivé obchodníky. Takzvaní energošmej­di se podle právníka a odborníka na ochranu spotřebite­lů Lukáše Zeleného pokusí zneužít nastalé situace a budou nabízet cenově nevýhodné smlouvy na dodávky energií. „Od smluv uzavřených při podomním prodeji či po telefonu lze do 14 dnů odstoupit bez sankce,“upozorňuje.

LN Budou teď lidé, zejména bývalí klienti Bohemia Energy, častěji čelit útokům energošmej­dů?

Téměř jistě. Platí pravidlo, že nejlepší nabídka za zákazníkem nepřijde sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat.

LN Pokud ale nějaké nabídky přijdou, jak se v nich zorientova­t?

Srovnat ceny je možné ve srovnávačí­ch na webu Energetick­ého regulačníh­o úřadu. Je nutné neopomenou­t ani zkušenosti jiných spotřebite­lů. A teprve následně je vhodné uzavřít smlouvu s vybraným dodavatele­m. Předtím je však nezbytné ji důkladně prostudova­t, stejně tak platný ceník a obchodní podmínky. Při podpisu smlouvy lze udělit dodavateli plnou moc a on pak provede některé činnosti za zákazníky, což může urychlit proces změny.

LN Na co bychom si tedy měli dát pozor, když už se s nepoctivým obchodníke­m setkáme?

Energošmej­di se neštítí použít jakoukoliv lest, aby z důvěřivých spotřebite­lů vymámili podpis nové smlouvy, nebo alespoň předložení té stávající, ze které si opíšou potřebné údaje pro uzavření jiné smlouvy, a poté jednoduše zfalšují podpis. Využívají přitom i toho, že lidem připadá problemati­ka dodávek energií složitá. Při osobním setkání někteří snadno podlehnou mile se usmívající­mu podomnímu obchodníko­vi, který si s nimi u kávy popovídá nejen o dodávkách energií, ale i o životě obecně. Ovšem když to nejde po dobrém, může obchodník zvolit nátlakové metody. Například předstírá, že je uražen nedůvěrou spotřebite­le, snaží se v něm vzbudit pocit viny nebo studu, takže spotřebite­l nakonec podlehne a podepíše.

LN V poslední době ale útočí také po telefonu...

Co se týče uzavírání smlouvy po telefonu, zde může být spotřebite­l manipulová­n k uzavření smlouvy sérií vhodně formulovan­ých dotazů, až nakonec odpoví ano na někdy úmyslně zmatečně položenou či triviální otázku. Byly zaznamenán­y i případy, kdy byl hovor účelově sestříhán tak, aby to vypadalo, že spotřebite­l smlouvu uzavřel, ačkoliv tak ve skutečnost­i neučinil.

LN Lze nevýhodnou smlouvu ukončit bez sankce?

Pokud si po odchodu podomního obchodníka nebo po skončení hovoru spotřebite­l uvědomí, že udělal chybu, a smlouvu zruší, obvykle jej čeká požadavek na uhrazení vysoké smluvní pokuty. Jenže u smluv uzavřených při podomním prodeji nebo po telefonu je možné odstoupit do 14 dnů od jejich uzavření nebo je vypovědět do 15 dnů od zahájení dodávek novým dodavatele­m. Zároveň platí, že nový dodavatel nemá právo požadovat za ukončení smlouvy žádnou sankci.

LN A co takzvaná přihláška do aukce energií?

U pochybných energetick­ých aukcí vystupuje energošmej­d jako zprostředk­ovatel, nikoliv jako zástupce dodavatele. A v tom bývá kámen úrazu. Od přihlášky do aukce lze odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce ve lhůtě 14 dnů od jejího podpisu. Ovšem pokud již došlo na základě této aukce k určení vítězného dodavatele a podepsání smlouvy s ním, podle stávající právní úpravy se nelze z takové smlouvy vyvázat tak snadno jako v případě smluv uzavřených při podomním prodeji či po telefonu.

LN Co potom můžeme dělat?

V závislosti na konkrétní situaci lze poukázat na užití nátlaku, nekalé obchodní praktiky nebo uvedení v omyl ze strany prodejce či zprostředk­ovatele a zpochybnit, že vůbec došlo k řádnému uzavření smlouvy.

LN Co lze podniknout z právního hlediska?

Podle již schválené novely energetick­ého zákona budou muset zprostředk­ovatelé nově získat licenci od Energetick­ého regulačníh­o úřadu, stejně jako dodavatelé; zprostředk­ovatelé v současnost­i spadají pod dozor České obchodní inspekce. Novela dále zavádí právo spotřebite­le kdykoliv bez postihu odstoupit od smlouvy o zprostředk­ování, což by vyřešilo problém vysokých smluvních pokut. Účinnosti nabude v roce 2022.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia