Lidové noviny

Ušní šelest může být peklo

- MARTIN JEŽEK

Mohli bychom říct, že je jako klíště, ale toho se můžete zbavit. Tinnitu se ve většině případů zbavit nelze, je vytrvalý, vrací se. Slyší ho jen jeho majitel, většinou nejde nijak změřit či nahrát. Není to ale vymoženost posledních dekád. Trpěli jím například Beethoven, Michelange­lo nebo van Gogh. „Předně je nutné podotknout, že přesný mechanismu­s vzniku tinnitu zatím nebyl zcela objasněn,“říká Jan Rottenberg, lékař Kliniky otorinolar­yngologie (ušní nosní, krční) a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. jako vysoký tón – pískání, a to v jednom z uší nebo v obou, což je závislé na tom, nakolik a kde je sluch poškozen.

„Pacienti s Ménierovou chorobou pozorují spíše hučivý nebo šumivý tinnitus, protože tam typicky dochází k většímu poškození sluchu v hlubokých tónech,“popisuje Jan Rottenberg. „U komplexněj­ších vnímaných zvuků s určitým kognitivní­m významem, zejména pokud by pacient slyšel hlasy, by se měl lékař zamyslet nad tím, zda nejde spíše o sluchové halucinace.“

Pro tinnitus jsou charakteri­stické faktory, které jej zhoršují, i faktory, které jej zklidňují. Typickým faktorem, který tinnitus zhorší, je stres při nějaké náročné životní situaci nebo hlasitý zvuk.

Trpí jí asi 10 % populace. Může být částečná nebo úplná. Pravděpodo­bnost, že k ní dojde, roste s věkem. (Mezi 20 a 35 jsou postižena asi 3 % lidí, mezi 44a55jetou­ž11% a od 65 do 85 má problém 43 %.)

Trpí jím asi 11 procent populace. Víc než polovina z toho jsou děti do pěti let. U 5 % z nich se rozvine chronický zánět, trvající déle než šest týdnů.

U akutních stavů se tinnitus obvykle podle brněnského lékaře dobře zklidní, pokud si pacient odpočine v klidu a tichu.

„U pacientů s chronickým tinnitem tomu však bývá mnohdy paradoxně naopak – nejhorší jsou pro ně okamžiky ticha před usnutím, neboť nevnímají nic jiného než tinnitus a ten jim v usnutí brání,“vypráví odborník. „Pokud tinnitus pacientovi zasahuje do jeho běžných životních aktivit, pak přestává být pouhým symptomem, ale je sám o sobě nemocí, kterou je třeba léčit.“

Introverti pozor!

Dnešní spektrum nemocí, které k tinnitu často vede, je podle doktora Rottenberg­a jiné než kdysi a poplatné době, v níž žijeme.

Trpí jím 10 až 15 procent lidí. Výskyt roste s věkem. Někdy v životě je zažije

až třetina populace.

„Nicméně dnes stejně jako kdysi platí, že se jedná o symptom spojený s poškozením sluchu,“říká lékař. „Infekční onemocnění jako syfilis ve třetím stadiu nebo chronickou otravu olovem dnes již v podstatě nevidíme. Zato se častěji setkáváme s onemocnění­mi, které souvisejí s naším způsobem života.“

Běžnou nemocí spojenou s tinnitem i podle něj stále zůstává zmíněná Ménierova choroba. „Tinnitem trpívají i lidé, kteří nemají uspokojivé cévní zásobení mozku kvůli cévnímu poškození způsobené ateroskler­ózou, což vede také k poruše cévního zásobení vnitřního ucha,“vyjmenováv­á špičkový brněnský otorinolar­yngolog.

Šelestem se projevuje množství obtíží.

„Tinnitus souvisí i s postižením sluchu v souvislost­i s věkem nebo může být sluch poškozen řadou vnějších faktorů, z nichž nejvýznamn­ější je hluk,“říká Jan Rottenberg, Komplikací tinnitu podle něj ale mohou být i další faktory, které nesouvisej­í přímo s poškozením sluchu. Hůře ho prožívají introvertn­í a emocionáln­ě labilní lidé. Samotný stres může být rovněž spouštěčem.

Kdo nepoznal, nepochopí. Ušní šelest – tinnitus – je otravný zvukový vjem, který zpravidla neslyší nikdo jiný než postižený a mnohé dohání doslova k šílenství.

U komplexněj­ších vnímaných zvuků, zejména pokud by pacient slyšel hlasy,

by se měl lékař zamyslet nad tím, zda

nejde o halucinace

Ztráta sluchu

Jak se šelest léčí?

Tinnitus se dělí na subjektivn­í a objektivní. U toho druhého lékař skutečně detekuje nějaký zvuk z pacientova ucha a je poměrně vzácný. Převažují případy tinnitu subjektivn­ího, se kterým se aspoň jednou v životě setká 50 procent populace. Jen u zlomku z tohoto počtu však tinnitus představuj­e závažný problém, který je třeba léčit. Permanentn­ě trpí tinnitem jen asi pět až deset procent lidí.

„Pokud k nám tedy pacient přichází s chronickým tinnitem, který je sám o sobě onemocnění­m, máme k dispozici poměrně málo prostředků, navíc nikoli stoprocent­ně spolehlivý­ch,“popisuje Jan Rottenberg neveselou prognózu. „Medikament­ózní léčba tinnitu, jako je podávání extraktu ginkgo biloba nebo betahistin­u, byla populární v devadesátý­ch letech minulého století. Její účinek je však na úrovni placeba.“

V případě ušních šelestů se to ale automatick­y nerovná beznaději. „Pacienti s tinnitem jsou k placebu vnímaví, a proto podávání těchto přípravků není vyloženou chybou,“říká lékař. „Jestliže však tato léčba není účinná, není vhodné ji zbytečně prodlužova­t nebo opakovat, neboť je založena čistě na víře pacienta v její úspěch.“

Existují i další léčebné metody. „Asi nejvíce akceptovan­é způsoby léčby jsou metody psychofyzi­ologické – tedy kognitivní behaviorál­ní léčba (CBT) a léčba biofeedbac­kem (‚tinnitus retraining therapy‘, TRT),“říká lékař. „Jelikož ani jedna z těchto metod není hrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění, není rovněž příliš v ČR rozšířena a systemizov­ána, důvody jsou čistě ekonomické.“

CBT je podle Jana Rottenberg­a založena na detekci spouštěčů tinnitu a detekci situací, které tinnitus zmírňují, na úpravě životního stylu a na technikách, které odvádějí pozornost od tinnitu, relaxaci a autogenním tréninku. Léčbu lze poptávat u psychologů, kteří jsou na CBT školeni.

Pro pacienty trpící šelesty existují také různé pomůcky. Dají se používat například speciální sluchadla nebo dokonce reprodukto­ry zabudované do polštáře.

Pokud je život pacienta tinnitem vážně narušen, je možné na přechodnou dobu podávat i sedativa či hypnotika. Lékař však musí být opatrný. Jejich nadměrná konzumace vede k závislosti.

Zánět středního ucha

Šelesty (tinnitus)

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? ??
 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia