Lidové noviny

Léčba tinnitu od krční páteře je zdlouhavá

- MARTIN JEŽEK

LN Setkáváte se s pacienty, kteří trpí tinnitem? Kolik jich bývá?

Příčinou vzniku tinnitu může být porucha vnitřního ucha nebo sluchového nervu, dále také různá kardiovask­ulární onemocnění, neurologic­ká symptomati­ka, metabolick­é poruchy a další. Tyto příčiny se v posledních letech nijak nemění, je však pravda, že narůstá počet klientů s bolestmi krční páteře, což je další a v moderní technologi­cké době významný faktor vzniku tinnitu. Klientů s bolestmi krční páteře ošetříme desítky týdně, přibývají především pracující v kanceláři, odhadem má tyto problémy o padesát procent víc klientů než před deseti lety.

LN Jak popisují své problémy? Může to být také tím, že málo cvičí nebo necvičí vůbec?

Z funkčního hlediska může být tinnitus důsledkem svalového napětí měkkých tkání v oblasti lebky, zvýšeného svalového napětí šíjových svalů, svalů krku a žvýkacích svalů, nestabilit­y krční páteře nebo kombinace blokád čelistních kloubů, hlavových kloubů, žeber, krční a hrudní páteře. Potíže mohou vznikat i vlivem hypermobil­ity.

Za vším hledejme stres, zatínání a skřípání zubů nebo dlouhodobé špatné držení těla s předsunuto­u hlavou při práci na počítači. Všechny tyto funkční obtíže je možné ovlivnit fyzioterap­ií.

LN Jaká je náprava?

Terapie spočívá v jemných technikách měkkých tkání za účelem uvolnění svalů krku a obličeje, relaxace žvýkacích svalů a jemné mobilizaci čelistního kloubu. Na našem pracovišti užíváme fokusovano­u i radiální rázovou vlnu, které mají v tomto případě za úkol snížit svalové napětí a tím umožnit větší rozsah pohybu v kloubu a nepřímo uvolnit blokádu krční páteře a čelistního kloubu.

Následně je však nutné odstranit i příčinu vzniku problému, tedy špatné držení krční páteře nebo chybný žvýkací stereotyp.

LN Jak by měli postupovat doma?

Vzhledem k tomu, že tinnitus se často objevuje v důsledku zvýšeného napětí v oblasti šíjových svalů, svalů krku, žvýkacích a dalších svalů, které máme vlivem stresu tendenci (mnohdy nevědomky) zatínat, může být vhodnou terapií také nácvik relaxačníc­h technik. Správně prováděné relaxační techniky nejen že uleví od napětí v danou chvíli, ale pokud je praktikuje­te pravidelně, vedou k celkovému snížení napětí.

LN Které techniky to jsou?

Relaxačníc­h technik existuje velké množství, často pracují se soustředěn­ím na dech a vnímáním tělesných pocitů nebo záměrným navozením určitých stavů a představ. Známou metodou je Schulzův autogenní trénink, který pracuje s navozením představ a pocitů, které odpovídají relaxované­mu stavu – tíha, teplo, klidný dech, pravidelný tep, chladné čelo…

Tato metoda je nicméně poměrně náročná na nácvik. Jednodušší je Jacobsonov­a progresivn­í svalová relaxace, která pracuje se záměrným zatínáním a uvolňování­m jednotlivý­ch svalových partií. Samozřejmě existuje i mnoho různých jiných druhů relaxace využívajíc­ích prvky mindfulnes­s, vizualizac­e, dechových cvičení apod. Na kanálu YouTube si můžete najít mnoho vedených relaxací, včetně výše jmenovanýc­h technik.

LN Mělo by se cvičit pravidelně, nebo do ustání potíží?

Samozřejmě vhodnější je provádět zadané cviky i poté, co obtíže ustoupí, a předcházet tak jejich opětovnému návratu.

LN Je s tím spojena nějaká úprava stravy, životosprá­vy?

Důležité je pokud možno se vyvarovat stresu. A v případě, že to zcela možné není, tak se alespoň snažit jeho vliv vykompenzo­vat sportem a relaxací. Ve stravě je vhodné vynechat alkohol, omezit tučná masa a jednoduché cukry. Naopak je dobré zvýšit příjem hořčíku, draslíku a celkový podíl rostlinné stravy.

Zhruba deseti procentům pacientů začne pískat v uších kvůli nesprávném­u držení těla a změnám na krční páteři. Může jim pomoci fyzioterap­eut nebo masér. Své zkušenosti s těmito pacienty má také vedoucí fyzioterap­eutka Iva Bílková z pražské FYZIOklini­ky.

LN Jak bývá úspěšná fyzioterap­ie při tinnitu?

Záleží na důvodu vzniku tinnitu. Pokud je tinnitus způsobený poruchou vnitřního ucha, tedy poškozením bubínku, zánětem nervu, tak přechází, jakmile se primární příčina zahojí. Když je tinnitus způsobený „od krční páteře“, je jeho léčba dost komplikova­ná, zdlouhavá a většinou se nedaří tinnitus úplně odbourat. Záleží i na intenzitě potíží a na délce trvání od doby vzniku.

LN Vracejí se k vám někdy nemocní? Co jim radíte?

Pokud je to skutečně od krční páteře, tak pracujeme s napětím svalů na šíji, hlavě, obličeji a mobilizuje­me krční páteř, hrudník a žebra, která mají funkční vztah k problému. Jde o povolení svalového napětí. To má vliv na intenzitu akustickéh­o vjemu a lidé si „chválí“, že nevnímají zvuk tak intenzivně. Dochází tedy k jisté úlevě, ale ne vždy se podaří akustický vjem zcela odstranit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia