Lidové noviny

Japonci jsou trojího původu

- JAROSLAV PETR

Počátky osídlení Japonska spadají do doby před 38 000 roky. K největším proměnám v japonské společnost­i došlo až v posledních třech tisíciletí­ch, kdy do země dorazily dvě mohutné migrační vlny a přinesly s sebou zcela zásadní technologi­cké a společensk­é inovace.

Mrazivé klima ledových dob vázalo giganticko­u vodní masu v pevninskýc­h ledovcích, a hladina světových oceánů proto ležela až o dvě stě metrů níže než dnes. V místě Korejského průlivu oddělující­ho Japonské souostroví od Korejského poloostrov­a se odkrylo mořské dno a vznikl pevninský most, po němž přišli před 38 000 roky na území dnešního Japonska pravěcí lovci a sběrači z Asie. Když před 20 000 lety skočila poslední doba ledová, ledovce roztály, hladiny oceánů se zvedly a pevninský most zmizel pod vodou.

Pravěcí lidé se ocitli na Japonském souostroví v izolaci. Po několik tisíciletí jejich počty nepřekroči­ly tisícovku. Přesto začali před 16 500 lety jako první na světě vyrábět keramiku, Zdobili ji tak, že před vypálením omotali nádobu šňůrou a ta se otiskla do měkké hlíny. Jejich kultura proto dostala název džómon podle japonského výrazu pro „provazový vzor“.

Před třemi tisíci roků dorazila na Japonské souostroví další migrační vlna. Z Asie připluli po moři pravěcí zemědělci a přinesli s sebou umění pěstovat rýži na uměle zavlažovan­ých rýžovištíc­h. Kultura těchto lidí dostala jméno jajoi podle předměstí Tokia, kde archeologo­vé už v roce 1884 objevili keramiku typickou právě pro tento zemědělský lid.

Zrod císařství

Dnešní Japonci byli dlouho považováni za národ vzniklý smíšením lidí lovecko-sběračské kultury džómon a zemědělské kultury jajoi. Pouze Ainové žijící na severu Japonska na ostrově Hokkaidó bývají považovaní za přímé potomky lidí kultury džómon.

Archeologo­vé a historici počítají ke zlomovým momentům dávné historie Japonska také nástup kultury kofun, k němuž došlo před 1700 roky. Její nositelé zahájili sjednocení Japonska a přičinili se o vznik císařství. Název kultury je odvozen od typických mohyl s půdorysem ve tvaru klíčové dírky, do nichž byla pohřbívána tehdejší společensk­á elita.

Nástup kofunské kultury nebyl spojován s novou migrační vlnou, i když někteří vědci o její existenci vážně uvažovali. Na pevnou půdu vědeckých důkazů vstoupily tyto hypotézy s nejnovější studií irsko-japonského týmu genetiků vedených Šigekim Nakagomem z dublinské Trinity College.

Výsledky jejich bádání zveřejněné vědeckým časopisem Science Advances přinesly velké překvapení, když potvrdily existenci třetí migrační vlny spojené s nástupem kofunské kultury. Ta přišla z východní Asie a přivedla na Japonské souostroví lidi geneticky podobné dnešním Chanům tvořícím většinovou populaci Číny.

„Archeologi­cké důkazy dlouho napovídaly, že se v Japonsku mohly odehrát tři imigrační vlny, ale ta třetí a poslední nebyla dlouho brána do úvahy,“posteskl si v komentáři nového objevu historik Mikael Adolphson působící na University of Cambridge. „Tenhle nález potvrdil to, co jsme mnozí dávno tušili. A je dobře, že máme důkaz z oboru genetiky.“

Třetí migrační vlna

Nakagome a jeho spolupraco­vníci izolovali DNA z ostatků dvanácti zástupců džómonské, jajoiské a kofunské kultury, kteří žili v rozmezí let 7000 př. n. l. a 700 n. l. Džómonští lovci a sběrači se před devíti tisíciletí­mi výrazně odlišovali od svých současníků žijících na asijské pevnině nejen kulturou, ale také dědičnou informací. Přitom v průběhu tisíciletí nejsou v dědičné informaci lidí kultury džómon patrné výraznější změny.

„To jen potvrzuje, že žili po dlouhou dobu v izolaci od lidí na asijském kontinentu,“komentuje výsledky studie irský člen výzkumného týmu genetik Niall Cooke.

Příchod pravěkých zemědělců znamenal na mnoha místech světa zánik původní populace lovců a sběračů. Došlo k tomu například na většině území pravěké Evropy. V Japonsku ale vyplynul z výsledků genetickýc­h analýz lidí zcela jiný příběh. Jajoiští zemědělci džómonské lovce a sběrače nevytlačil­i, ale smísili se s nimi, Dnešním Japoncům tak koluje v žilách jak džómonská, tak i jajoiská krev.

Nedostatek psaných zpráv Přechod od jajoiské ke kofunské kultuře provázely převratné změny. Vládci dynastie Jamoto ovládli podstatnou část největšího japonského ostrova Honšú a na území Japonska vznikl první stát. Z Číny dorazilo do Japonska písmo, ale protože se používalo jen při styku s Čínou a Koreou, nejsou z této doby k dispozici žádná přímá písemná svědectví o dění v samotném Japonsku.

Sporadické informace lze nalézt v čínských pramenech. Proto je genetický důkaz o spojení nástupu kofunské kultury s další migrační vlnou tak významný. Zatím ale není jasné, zda se vládci nového státu rekrutoval­i právě z řad imigrantů. Vědci analyzoval­i jen DNA z hrobů chudších lidí. K DNA zástupců elity pohřbených v kofunech se nedostali.

„Lovci a sběrači, zemědělci i lidé, kteří zakládali první stát, významně přispěli ke zformování současné japonské populace,“shrnuje výsledky výzkumu Šigeki Nakagome.

Dnešní Japonci si nesou v průměru 13 procent dědičné informace lovců a sběračů džómonské kultury, 16 procent dědičné informace zemědělců kultury jajoi a zbývajícíc­h 71 procent krve v jejich žilách má původ v migrační vlně, s kterou přišli na Japonské souostroví lidé kultury kofun.

Pravěcí lidé se ocitli

na Japonském souostroví v izolaci.

Jejich počty po několik tisíciletí nepřekroči­ly

tisícovku.

 ?? FOTO ?? Korejský
průliv
Odkrytý hrob pravěkého lovce a sběrače z první vlny osídlení japonských ostrovů – kultury džómon
Japonská vesnice z období pozdního džómonu (2500 až 300 př. n. l.)
FOTO Korejský průliv Odkrytý hrob pravěkého lovce a sběrače z první vlny osídlení japonských ostrovů – kultury džómon Japonská vesnice z období pozdního džómonu (2500 až 300 př. n. l.)
 ?? ?? Rekonstruk­ce džómonskéh­o muže a ženy,
barva očí a vlasů byla stanovena ze
vzorků DNA
Rekonstruk­ce džómonskéh­o muže a ženy, barva očí a vlasů byla stanovena ze vzorků DNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia